Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Erste: Kako će situacija u Turskoj uticati na valute CIE
Valute centralne i istočne Evrope mogle bi da dožive blagi pad ako se pogorša reakcija međunarodnog okruženja zbog situacije u Turskoj, saopštava Erste grupa.

Kursevi valuta CIE, kako je navedeno, trenutno nisu u znatnijoj meri "neadekvatni".

Prošlog četvrtka i petka turska lira je pala za 11-12 odsto u odnosu na američki dolar u roku od samo jednog i po dana, posle tvita predsednika SAD Donalda Trampa da će dodatno povećati carine na turske proizvode od čelika i aluminijuma.

"Ako ne bude daljeg pogoršanja sentimenta na međunarodnom tržištu, češka kruna bi trebalo da ojača, dok bi rumunski lej trebalo da doživi umereni pad", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će NBS verovatno zadržati referentnu stopu na nivou od tri odsto tokom 2018. godine.


Mi napustili, Kanađani našli bogatstvo: Red, a cena 120 EUR VIDEO
Dok se za tonu uglja iz Ibraskih rudnika dobija tek 3.000 dinara, za istu količinu rude bora stoji se u redu i plaća i više od 120 evra.

Otvaranjem novih iskopa u Piskanju i Pobrđu kod Baljevca na Ibru dobila bi se eksploatacija čak i duža od 20 godina.

Rezerve iznose 11 miliona tona, a ruda bora ima široku primenu u hemijskoj industriji a prečišćena u proizvodnji mobilnih telefona i svemirskoj industriji.

U sindikatu smatraju da je previše vremena izgubljeno bušenjima i istražnim radnjama i nadaju se da će uskoro početi iskopavanja kako bi se sačuvala rudarska tradicija i radna mesta.

U Regionalnoj privrednoj komori kažu da bi otvaranje novog rudnika mnogo značila za opštine Kraljevo i Raška i napominju da kvalifikovana radna snaga već postoji.

Država je istraživačke poslove poverila kanadskoj kompaniji Erin ventures, a prema još nepotvrđenim podacima jedna od najvećih svetskih kompanija dogovorila se o ulaganju od 20 miliona dolara.


B92 saznaje: Popović otkupio dokumentaciju za RTB Bor
Privatizacionu dokumentaciju za RTB Bor otkupio je i kompanija balkanskog kralja bakra Milana Popovića, nezvanično saznaje B92.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović izjavio je juče da je do sada sedam kompanija otkupilo dokumentaciju za privatizaciju RTB Bora, a kako saznaje B92, jedna od njih je i kompanija Red metal, biznismena Milana Popovića.

Ovo nije prvi put da Popović pokazuje interesovanje za RTB Bor, i ranije se pominjao kao mogući kupac.

U kompaniji Red metal za B92 kažu da nisu spremni da daju bilo kakve izjave u vezi sa tenderom.

Državni sekretar Stevanović u utorak je govoreći o privatizaciji borskog kombinata rekao da bi sudeći po globalnim ekonomskim kretanjima i iskustvima sa Železarom Smederevo Kinezi bi mogli da budu najozbiljniji ponudjači, naveo je Stevanović.

Dodao je da će to, ipak, zavisiti od ponuda koje će biti otvorene 20. avgusta. "Ko najbolje ponudi i za kompaniju i državu, taj će biti strateški partner kroz dokapitalizaciju", naveo je Stevanović.


Telekomunikacione firme sada najviše brine devizni kurs
Rukovodioci u telekomunikacijama više ne posmatraju uticaj novih tehnologija kao osnovni rizik kojem je izloženo njihovo poslovanje. Kao prvi rizik na "top 5" listi najvećih rizika, ističe se nestabilnost deviznog kursa, piše BDO Srbija.

Ovo su najnoviji rezultati istraživanja poslovnih rizika u telekomunikacijama koje je sproveo BDO, ispitujući stavove menadžera u 60 telekomunikacionih kompanija koje posluju širom sveta. Sigurnu pozicioniranost na tržištu i uspeh u trci za inovativnost remete događaji poput spajanja kompanija AT&T Time Warner i Verizon/Yahoo i ponude koju je Comcast dao za kupovinu Fox-a.

Najnovije istraživanje BDO-a "2018 Telecommunications Risk Factor Survey" pokazuje da su pet najznačajnijih rizika sa kojima se suočavaju telekomunikacione kompanije:

1. Kursna lista / Promenljivost u kretanju vrednosti stranih valuta
2. Povećana konkurencija
3. Brzi napredak i primena novih tehnologija
4. Pristup izvorima finansiranja
5. Pritisak kamatnih stopa

Tržište telekomunikacija je naročito osetljivo na promene u deviznim kursevima zbog rastuće "prekogranične" baze klijenata – čije stvaranje je omogućeno procesom globalizacije i upotrebom interneta. Svetski incidenti poput Brexit-a, severnokorejskih pregovora, razne promene u regulativama i trgovačkog rata Donalda Trump-a su samo neki od događaja koji podstiču brze promene u deviznim kursevima.

U telekomunikacijama neophodna su značajna ulaganja u održavanje i izgradnju infrastukture kako bi se ispunila tehnološki napredna očekivanja tržišta, što predstavlja osnovu za pojavu sledeća dva rizika na BDO "top 5" listi rizika - pristup izvorima finansiranja i pritisak kamatnih stopa.

Kreditni rejtinzi u industriji nisu više na nivoima koje su nekada imali, a takođe profit po korisniku se smanjuje što uzrokuje da pristup izvorima finansiranja predstavlja značajan rizik. Istovremeno, menadžeri u telekomunikacijama procenjuju da je rizik postizanja profitabilnosti 3 puta veći nego u 2017. godini. Prema rezultatima istraživanja BDO-a rizici u vezi sa povećanjem tržišnog udela porasli su 100%, a rizik od zasićenja / smanjenja tržišta telekomunikacija povećan je za 80%.

Tradicionalne kompanije se postepeno razvijaju - Telekomunikacije ublažavaju rizike

Jasan trend koji se može videti u ovogodišnjem istraživanju BDO-a je da menadžeri u telekomunikacijama generalno izveštavaju o nižim nivoima rizika nego ranije - trend koji se posebno odnosi na finansijske i regulatorne rizike.

Anketa BDO-a je utvrdila da industrija u celini ima sve proaktivniji pristup rizicima i da je zauzeta diversifikacijom poslovanja. Telekomunikaciona preduzeća ulaze na nova tržišta, posebno na ona gde je zastupljena primena tehnologija. Ovaj trend bi mogao da se rezimira kao težnja da telekomunikacione kompanije postanu "unified-coms" odnosno kompanije koje na jednom mestu objedinjuju sve aspekte i vrste komunikacija.

To su samo neki od zaključaka ovogodišnjeg istraživanja BDO-a o faktorima i trendovima koji predstavljaju rizike za telekomunikacije. U svom četvrtom po redu istraživanju BDO je sakupio i analizirao stavove menadžera iz oko 60 telekomunikacionih kompanija koje posluju širom sveta.

Sadržane su i analize uobičajenih trendova u telekomunikacijama: digitalna transformacija, opterećenje koje stvaruju pojedine regulative, rast sajber-ratovanja, makroekonomska i politička nestabilnost.


Forma Ideale Kragujevac buys Metal Sistemi for around EUR 4.7 million
Kragujevac-based Forma Ideale has bought Metal Sistemi factories in bankruptcy at the price of RSD 557,090,565 (around EUR 4.7 million), it was confirmed for our portal at the Bankruptcy Supervision Agency. Metal Sistemi, also based in Kragujevac, was bought as a legal entity.

Let us remind that Metal Sistemi used to produce all types of roller chains and processing equipment. The company was formed through the privatization of one part of the former giant factory Filip Kljajic and Zastava Procesna Oprema. Following the strikes due to the bad privatization, the state became the majority owner of Metal Sistemi in May 2011.

Forma Ideale was the only bidder at the first public call, and it is not yet known what the further plans for the Kragujevac-based company are.


Second phase of reconstruction of SMATSA Technical Center at Belgrade Airport to start soon
The Serbia and Montenegro Air Traffic Services (SMATSA) has placed a public call for the contractor for the second phase of the reconstruction of the Technical Center located within the complex of the Nikola Tesla Airport in Surcin.

The second phase of the reconstruction entails construction and finishing works, exterior development, construction of traffic routes and a gate, works on water and sewer system installations, electrical, mechanical, TC and signalization installations and CSNU, as well as fire installations.

The bid submission deadline is September 13, at 11 am.

Let us remind that the contractor in the first phase of the reconstruction worth RSD 50 million was a consortium of Belgrade-based companies Telegroup, TVI, Teamenergo and Jadran and Elektromontaza from Kraljevo. The works within the first phase were completed on March 22, 2018.


Kvartalni izveštaj za II kvartal 2018. godine - Aerodrom Nikola Tesla a.d. , Beograd
Kvartalni izveštaj za II kvartal 2018. godine - Aerodrom Nikola Tesla a.d. , Beograd, link: www.belex.rs/data/2018/08/00109740.pdf


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta