Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Otkucalo za PKB - ko će biti novi vlasnik?
Beograd -- Rok za dostavljanje ponuda za kupovinu imovine Poljoprivrednog kombinata Beograd (PKB) po početnoj ceni od 104,5 miliona evra ističe danas.

Na prodaju je 16.785 hektara zemljišta PKB-a na Paliluli, u Surčinu i Zrenjaninu, kao i stoka, objekti, oprema, rezervni delovi.

Ponuđena je i imovina zavisnih društava - Ekolaba, Instituta PKB Agroekonomik i Veterinarske stanice PKB.

Na prodaju su ponuđene i dve parcele gradskog građevinskog zemljišta u Borči od 1,8 hektara i 1,2 hektara, po početnoj minimalnoj ceni od 939.113 evra, odnosno 284.000 evra.

Procenjena vredost zemljišta, građevinskih objekata i opreme je 208,5 miliona evra, udela od 29 odsto kapitala Ekolaba u vlasništvu Akcionarskog fonda 214.700 evra, a 45,77 odsto Instituta PKB Agroekonomik 431.300 evra.

Procenjena vrednost stada je 17,3 miliona evra, ali taj iznos nije ušao u početnu cenu. Cena stada biće utvrđena prema propisu neposredno pre uvođenja kupca u posed i iznosiće 100 odsto procenjene vrednosti stada na dan popisa.

Početna cena na javnom nadmetanju je polovina procenjene vrednosti zemljišta i kapitala Republike Srbije i Akcionarskog fonda u Ekolabu, Agroekonomiji i Institutu PKB.

Po podacima Samostalnog sindikata PKB-a, imovinu preduzeća čini oko 17.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, oko 70 kilometara kanalske mreže za navodnjavanje, oko 17.000 grla stoke, i druga nepokretna imovina i mehanizacija.

PKB ima oko 1.700 radnika kojima su, kako tvde u sindikatu, obećane otpremnine od 450 evra po godini staža.


Oglašena prodaja Instituta Goša
Ministarstvo privrede oglasilo je danas prodaju Instituta Goša, koji je u stoprocentnom vlasništvu države, po početnoj ceni od 970.125 EUR.

Rok za podnošenje prijava za učešće u postupku javnog nametanja je 5. oktobar, a otvaranje pouda je 8. oktobra.

Institut Goša bavi se naučnoistraživačkim i razvojnim poslovima u oblasti prirodnih i tehničko-tehnoloških nauka.

Prethodni tender za prodaju tog instituta, objavljen novembra prošle godine, bio je neuspešan, jer nije stigla nijedna prijava.

Sedište Instituta Goša je u Beogradu, a centri i laboratorije nalaze se i u Smederevskoj Palanci i u Kladovu.


Državni sekretar Tatjana Matić sa predstavnicima PPF grupe - Srbija podstiče razvoj telekomunikacij
Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i predstavnici PPF grupe, Marek Slačik i Majk Mišel, konstatovali su na današnjem sastanku da su investicije u telekomunikacionom sektoru potrebne za dalji rast tržišta u našoj zemlji.

- Država intenzivno radi na obezbeđivanju uslova za podsticanje ulaganja u telekomunikacije, pre svega radi izgradnje mreže i omogućavanja uslova za razvoj novih servisa i usluga - istakla je Tatjana Matić, navodi se u saopštenju ministartva, a prenosi Tanjug.

Ona podseća da je usvojena Strategija razvoja novih mreža, koja definiše smernice za razvoj elektronskih komunikacija, kao i da se očekuje uskoro usvajanje novog Zakona o elektronskim komunikacijama koji će, kaže se, doprineti povećanju efikasnosti i konkurentnosti.

Rast tržišta iz godine u godinu nije veliki, kaže Matićeva, ali je stabilan i navodi da za prethodnu godinu, prihodi od elektronskih komunikacija iznose 191,2 milijarde dinara, odnosno 4,3% BDP-a.

Izvršni komercijalni direktor sektora telekomunikacija PPF grupe, koja je vlasnik Telenorovih telekomunikacionih kompanija u regionu centralne i istočne Evrope, uključujući i Srbiju, Marek Slačik, istakao je da su ekonomski parametri u Srbiji pozitivni, da je Srbija zemlja sa značajnim rastom BDP-a i da digitalizacija ide u pravom smeru, piše u saopštenju.

- Srbija je odlično mesto za buduća ulaganja u oblasti telekomunikacija i imamo jasnu viziju kako da doprinesemo razvoju tržišta i poboljšamo usluge za korisnike, prema modelima koji su se pokazali veoma uspešni u Češkoj i Slovačkoj - rekao je Slačik.

Budući generalni direktor Telenora u Srbiji, Majk Mišel, takođe je potvrdio ambicije da ta kompanija želi da zadrži i ojača lidersku poziciju u regionu, kaže se u saopštenju.


Telekom Srbija razmatra nove akvizicije - U fokusu operatori iz Srbije i Republike Srpske
Telekom Srbija je u proteklih nekoliko godina značajno smanjila zaduženost i vreme je za novi investicioni ciklus, izjavio je generalni direktor Predrag Ćulibrk na konferenciji Digital 2018 posvećenoj trendovima u telekomunikacijama i medijima.

On je naveo da je Telekom Srbija gleda na ICT, IT i ekskluzivni sadržaj za multimedijalne platforme kao na važne inovacione prilike, mada telekomunikaciona infrastruktura i dalje predstavlja glavni oslonac poslovanja kompanije.

Učestvujući na tradicionalnom CEO panelu telekom-lidera regiona, Ćulibrk je naveo da je Telekom Srbija u 2017. godini imao 24.000 kilometara položenih optičkih kablova, u nastojanju da se približi korisniku najsavremenijim tehničkim rešenjima, kao i da je u prethodnoj godini gotovo udvostručen broj 4G baznih stanica.

Ćulibrk je, takođe, naveo da je kompanija u proteklih nekoliko godina značajno smanjila zaduženost i ocenio da su sazreli uslovi za novi investicioni ciklus, nakon ranijih ulaganja i akvizicija regionu.

- Razmišljamo o akviziciji operatora u Srbiji i Republici Srpskoj, u kojoj smo već prisutni sa multimedijalnim uslugama, sa idejom da popravimo našu tržišnu poziciju u domenu multimedije. Upravo na to se nadovezuju i naše investicije u sadržaj - rekao je Predrag Ćulibrk i dodao da je Telekom Srbija odnosno sportski kanal Arena sport obezbedio prenose Lige šampiona u fudbalu i prenose Italijanske lige u naredne tri godine.

Telekom Srbija je u skorijem periodu bio fokusiran i na oblasti ICT i IT-a, rekao je on, navodeći da je kompanija u tim segmentima zapravo krenula od nule i da sada 1% prihoda dolazi iz tih segmenata poslovanja na tržištu kojim inače dominiraju druge kompanije koje su prisutne već decenijama.

- Mi ulazak na ICT tržište gledamo pre svega kroz različite vidove partnerstva, kroz saradnju sa velikim kompanijama u toj oblasti kakve su VMware, Microsoft, SAP i druge. Posmatramo ga, takođe, kroz konektivnost zbog svih naših usluga koje posedujemo u tom segmentu, kao i kroz iskustvo koje Telekom Srbija poseduje kao kompanija koja zapošljava preko 1.000 inženjera koji razvijaju i održavaju veoma kompleksan sistem, verovatno najkompleksniji u regionu - rekao je on.


Institute Gosa up for sale
Ministry of Economy announced the sale of the Institute Gosa today, a company wholly owned by the state, at the initial price of EUR 970,125.

Deadline for application for public bidding is October 5 and the opening of the bids is scheduled for October 8.

The Institute Gosa deals with science research and development in the technical-technological sciences.

The previous tender published in November 2017 was unsuccessful because no bids arrived.

The Institute Gosa is headquartered in Belgrade with centers and laboratories in Smederevska Palanka and Kladovo.


State Secretary Tatjana Matic meets with PPF Group representatives – Serbia stimulates telecommunic
State Secretary of the Ministry of Trade, Tourism and Telecommunications, Tatjana Matic and PPF Group representatives, Marek Slacik and Mike Michel concluded in todays meeting than new investments in the sector of telecommunications are needed for further market growth in Serbia.

– The government is strenuously working on creating conditions to stimulate investments in telecommunications sector so as to build a network and make the development of new services possible, Tatjana Matic pointed out as Tanjug reports Ministrys official press release.

She reminded that the Strategy for broadband network and service development was adopted and that it states the guidelines for the development of electronic communication. She added that the Law on electronic communications is expected to be adopted soon and that it would contribute to bigger efficiency and competence.

According to Matic the market growth year by year maybe not noticeable but its stable. She added that revenue from electronic communication amounted to RSD 191,2 million in 2017 which is 4.3% of GDP.

Executive Vice-President for the Development of Retail Market for PPF Group, which is the owner of Telenor telecommunication companies in Central and Eastern Europe including Serbia, Marek Slacik said that Serbia had positive economic indicators, that it was a country with a significant GDP growth and and digitization is moving in the right direction, the press release states.

– Serbia is an excellent place for future investments in telecommunications sector. We have a clear vision how to contribute to market development and improve services for customers, based on the models that proved very effective in Czech Republic and Slovakia, Slacik said.

New CEO of Telenor Serbia, Mike Michel confirmed companys ambitions to keep the leading position in the region, the statement says.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta