Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
OTP merka i Credit Agricole u Srbiji?
U moru učestalih vesti o ukrupnjavanju tržišta u Srbiji poslednja je da OTP banka preuzima Credit Agricole Srbija, nezvanično se priča u bankarskim krugovima kako piše portal B92.

U poslednjih desetak godina, burno je našem bankarstvu - broj banaka smanjen je sa 35 na 28. Stručnjaci ipak kažu i to je previše za zemlju veličine Srbije i da će biti još prodaja i spajanja.

Ukrupnjavanje tog tržišta nije karakteristično samo za Srbiju, već se o konsolidacijama govori kako na Balkanu tako i Evropi. Svoje učešće prvo su počeli da smanjuju Grci, a sada to rade Francuzi.

Mišljenje bankara je i da se na ovim prostorima ne može očekivati dolazak nekih velikih giganata poput Deutsche Bank i Citigroup, zbog toga se i spekulacije oko preuzimanja uglavnom odnose regionalne banke. Posebno se ističe potencijala velika ekspanzija OTP na čitav region. Blumberg je pisao da ta banka planira da preuzme najmanje pet banaka u naredne dve godine za šta će izdvojiti milijardu dolara.

Mađarska grupa, jedna od najbolje kapitalizovanih banaka u Evropi, trebalo bi navodno da iskoristi milijardu dolara sredstava za proširenje svog prisustva u centralnoj i istočnoj Evropi, pri čemu merka potencijalne mete od Bugarske do Belorusije.

OTP banka se već pominje kao kupac poslovanja Societe Generale, ali i naše Komercijalne banke. Zasada je od njihove strane realizovana kupovina Vojvođanske.

Za tvrdnje oko Credit Agricole, izvori B92 iz OTP nisu mogli da potvrde, ali ni demantuju informaciju.

Srbija je evropskim bankama i dalje privlačno tržište. Dok se u Evropi iznos kredita izjednačio sa vrednošću bruto domaćeg proizvoda, u Srbiji je tek na 45% BDP-a, što znači da se narednih godina može očekivati rast kreditne aktivnosti kod nas.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta