Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Izabran konsultant za privatizaciju Laste - BDO bio savetnik i prilikom prodaje RTB Bor
Konsultantska kuća BDO Srbija izabrana je za privatizacionog savetnika u procesu prodaje 77% državnog kapitala u Saobraćajnom preduzeću Lasta, saznaje Danas.

BDO je izabran u konkurenciji između pet revizorsko-konsultantskih firmi, a predstavnici Nadzornog odbora Laste trenutno vode razgovore koji prethode potpisivanju ugovora.

- Mi smo dali ponudu koju je rukovodstvo Laste ocenilo kao najprihvatljiviju, sada su u toku pregovori o detaljima, posle čega sledi potpisivanje ugovora. Tek onda ćemo moći da definišemo rokove u kojima će se utvrditi vrednost imovine, kapitala i obaveza firme, kao i model privatizacije - kaže predsednik BDO Dragan Popović.

Inače, ova konsultantska kuća bila je angažovana i za pripremu RTB Bor u procesu pronalaženja strateškog partnera.

I u poslovodstvu Laste potvrdili su da je konsultantska kuća izabrana, ali nisu naveli koja.

Pre nekoliko dana direktor Laste Toni Gajić izjavio je da se objavljivanje tendera očekuje do kraja marta.


Putin dovodi investitora za ruski pandan Beograda na vodi - Investicioni fond Marera Properties želi
Ruski investicioni fond "Marera propertiz" bacio je oko na Blok 18, a o ulaganju njihovog kapitala u beogradsko priobalje biće reči sutra, saznaje Politika, kada u Srbiju stiže predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, piše Politika.

Blok 18, prostor preko puta Beograda na vodi, kako saznaje taj list u Gradskoj upravi, nakon ruske investicije mogao bi da postane dom za sve organe Vlade Srbije i Skupštine Beograda sa sekretarijatima. Na taj način bi Beograd i Republika, bez utroška novca iz budžeta, dobili najmodernije i najfunkcionalnije uslove za rad.

– U novobeogradskom Bloku posedujemo pola hektara i izuzetno smo zainteresovani za razvoj tog područja kako bi i Beograd dobio svoj siti nalik na Njujork, Pariz ili Singapur. To bi trebalo da bude novi deo prestonice sa više od 350.000 kvadrata u kojima bi bio smešten centar poslovnih zbivanja ovog dela Evrope – kažu u beogradskom predstavništvu Marera properties, koji se bavi samo nekretninama, i dodaju da su njihova ulaganja dugoročnog karaktera – zadržavaju ih u vlasništvu i isključivo izdaju.

Na 46,8 hektara između dva mosta i ulica Zemunski put, Vladimira Popovića i Bulevara Arsenija Čarnojevića trebalo bi da bude više od 350.000 kvadrata u kojima bi bio smešten centar poslovnih zbivanja ovog dela Evrope
Blok 18 trebalo bi da bude njihova prva grinfild investicija u Srbiji. Još se ne zna da li će to zemljište dobiti u vlasništvo ili pod zakup i po kojoj ceni.

Prema onome što kaže izvor "Politike", nije izvesno ni koliko će tačno od oko 50 hektara u Bloku 18 biti transformisano ruskim ulaganjem. Stručnjaci za nekretnine kažu da ideja da se gradske i republičke institucije nađu na jednom mestu ima smisla i da bi grad još i profitirao tako što bi prodao imovinu na vrednijim lokacijama, ali da je pitanje nad pitanjima kako će ona biti realizovana.Ako pregovori državnog vrha Srbije i Rusije o razvoju Bloka 18 urode plodom, Marera bi možda već sledeće godine mogla da otvori gradilište pod uslovom da želi da koristi ideje arhitekata koji su 2016. godine pobedili na anketnom urbanističko-arhitektonskom konkursu za područje na levoj obali Save. Njihovo rešenje bilo je osnov za izradu plana detaljne regulacije koji je, kažu u Urbanističkom zavodu, spreman za javni uvid.

U protivnom, Mareri će biti potrebno više vremena dok ne počne da zida jer će morati da zatraži promenu plana, ali nema obavezu da raspisuje novi konkurs za 46,8 hektara između dva mosta i ulica Zemunski put, Vladimira Popovića i Bulevara Arsenija Čarnojevića.

Taj prostor priobalja Novog Beograda u svim projektima prethodnih decenija bio je posmatran kao nerazdvojivi deo Savskog amfiteatra – područja na kome se zida Beograd na vodi.

Promenom urbanističkih regula za Beograd na vodi, uprkos žestokom protivljenju stručne javnosti, izostao je međunarodni konkurs koji bi ponudio najbolja rešenja za uređenje 116 hektara desne savske obale između Gazele i Brankovog mosta. Beograd na vodi je projektovan kao zasebna celina bez osvrta na komšiluk – levu savsku obalu. Zato su organizovanje nadmetanja za Blok 18 mnogi shvatili kao pokušaj "legalizacije" ovog projekta.

U novoj četvrti Novog Beograda, sada zakrčenoj šljunkarama, auto-perionicama i građevinskim pogonima, planirano je oko 4.200 stanova, hoteli, ugostiteljski i trgovinski i poslovni objekti, dom zdravlja, predškolska ustanova i osnovna škola, dok će park između Brodarske ulice i Save ostati javna zelena površina.
U Bloku 18 dozvoljeno je zidanje oko 750.000 kvadratnih metara, dvostruko manje nego u "Beogradu na vodi", i moglo bi da ga naseli oko 12.000 stanovnika.

Centar Beograda je u fokusu Marera properties, koja poslednjih desetak godina posluje u Srbiji tako što kupuje stare zgrade, obnavlja ih i izdaje ih. U vlasništvu imaju oko 60.000 kvadratnih metara poslovnog prostora, među kojima su bivše zgrade Jugohemije u Resavskoj 31 i Trudbenika u Bulevaru kralja Aleksandra 79, i zgrada u Bulevaru kralja Aleksandra 28.

Prošle godine od holandske kompanije Pinnacle kupili su zdanje nekadašnje fabrike Beko u Bulevaru vojvode Bojovića i do kraja godine pretvoriće ga u poslovni prostor A klase, a njegovu spoljašnjost će sačuvati zato što se nalazi u okviru kompleksa Beogradske tvrđave kao deo spomenika kulture od izuzetnog značaja. Obnova još nije završena, a 70% od 21.000 kvadratnih metara bivše fabrike konfekcije već je izdato.


Promenada, kule i šatl

Projekat Vanje Panića, Marka Veskovića i Aleksandra Kneževića, arhitekata koji su 2016. dobili prvu nagradu na konkursu za Blok 18, predviđa izgradnju šetališta između Gazele i Brankovog mosta. U njegovoj zaleđini, bliže Gazeli, naći će se veliki trg i na njemu zgrada opere, dok će na drugom kraju promenade pored Starog sajmišta biti manji trg sa zdanjem nacionalne galerije.

Novi pešački most u produžetku Bulevara Zorana Đinđića na levoj obali spojiće je sa desnom stranom Save kod buduće kule Beograd od 168 metara, centralnog zdanja Beograda na vodi.

Četiri kule, ne više od po 100 metara, planirane su pored Gazele i hotela Hajat po jedna, a još dve u sredini budućeg stambeno-poslovnog kompleksa u Bloku 18.

Atrakcija bi trebalo da bude lokalna kružna linija savremenog akumulatorskog tramvaja – šatla. Zamišljen je kao turistički adut lokacije, koji bi preko dva šinska mosta povezao Savski trg i nekadašnju Glavnu železničku stanicu sa centrom Bloka 18.


Putin to bring investor for Russian counterpart to Belgrade Waterfront – Investment fund Marera Prop
The Russian investment fund Marera Properties is interested in building a business center in Block 18 in New Belgrade, on the left bank of the Sava, Politika writes.

– We own half a hectare in this block in New Belgrade and are very interested in developing that area. That should be a new section of the capital of Serbia, with over 350,000 square meters, which would feature the center for business events in this part of Europe – Marera Properties told Politika.

The daily writes that the investment of capital in the Belgrade coastal area will be discussed when Russian President Vladimir Putin arrives to Serbia.
The City Administration says that Block 18 could become the home of all institutions of the Government of Serbia and the City Assembly of Belgrade with the secretariats. This way, Politika writes, Belgrade and Serbia would get the most modern and functional working conditions without spending money from the budget.

If the negotiations of the top authorities of Serbia and Russia on the development of Block 18 prove to be fruitful, Marera might pen the construction site as soon as 2020, provided that it wants to use the ideas of the architects who won the architectural contest for the development of the area on the left bank of the Sava in 2016.

If not, Politika writes, Marera will need more time to start the construction, as it will need to require the plan to be changed.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta