Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Komercijalna banka u 2018. ostvarila oko 70 mil EUR profita
Komercijalna banka je u 2018. ostvarila najbolji poslovni rezultat u poslednjih deset godina, s obzirom da očekuje profit od oko 8,3 milijardi dinara, odnosno preko 70 mil EUR.

- Banka je preokrenula trend u 2018. godini u odnosu na poslednje četiri godine u kojima je imala smanjenje tržišnog učešća što je uticalo na profitabilnost i produktivnost banke. Od ovog dosta dugog silaznog trenda, uspeli smo u poslednja tri kvartala 2018. da preokrenemo trend i gotovo sve pokazatelje poslovanja usmerimo u pozitivnom smeru - kaže za Tanjug predsednik Izvršnog odbora Banke Vladimir Medan.

Ovakav pozitivan skor, kaže Medan, nije zabeležen poslednjih 10 godina, pa će matična banka u Srbiji na kraju 2018. godine ostvariti profit, pre oporezivanja, od oko 8,1 milijardi dinara.

Navodi da su u prošloj godini konsolidovane i dve "ćerke" banke, u Banjaluci i Podgorici, te na prethodnu cifru treba dodati nešto više od 2 mil EUR njihovog profita, šsto čini ukupan rezultat od oko 8,3 milijardi dinara profita.

Jedan od bitnih ciljeva u narednom periodu je dalje smanjenje NPL kredita i nekretnina koje nisu u funkciji poslovanja banke, odnosno da se one privedu nameni ili u nekom narednom periodu pretvore u novac, rekao je Medan.

Na pitanje da li su nadležni upoznati sa ovim rezultatima i da li se i kada može očekivati prodaja Komercijalne banke, on kaže da kroz mesečne izveštaje akcionari putem svojih predstavnika u Upravnom odboru prate i učestvuju u poslovanju banke.

Nakon dobijanja konačnih, oditovanih rezultata, isti će biti zvanično usvojeni na Skupštini akcionara.

Bilo kakva odluka o eventualnoj prodaji ili kupovini akcija Komercijalnoe banke je, rekao je Medan, na samim vlasnicima, akcionarima.

- To je stvar akcionara, tako da bilo kakva pitanja u tom smislu su za nas kao menandžment stvar odluke akcionara - kaže Medan.

U krajnjoj liniji, dodaje, akcijama banke se svakodnevno trguje na Beogradskoj berzi.

Finasnijski rezultat Banke, kaže Medan, osnovna je poruka za klijente i štediše Banke, a eventualna prodaja ili kupovina je nešto što ne bi trebalo da utiče na dalji rad i poslovanje Banke.

Inače, Republika Srbija je većinski vlasnik sa 41,7% vlasništva u Komercijalnoj banci. Pored Države, deo vlasništva ima Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i The International Finance Corporation (IFC), deo Svetske banke, kao i dva fonda koji svi zajedno imaju vlasničko učešće od 41,4%.
Udeo u vlasnišvu ima i nekoliko preduzeća koja drže nešto više od po jedan posto, a ostatak čine mali akcionari.

Komercijalna banka u Srbiji trenutno ima 2.775 zaposlenih, 202 filijale i dodatnih 300 zaposlenih u Banjaluci i Podgorici.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta