Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Dvocifren pad akcija kompanije Apple - Najgori dan na berzi od 2013.
Akcije tehnološkog diva Apple pale su skoro 10%, dan pošto je prvi čovek te kompanije objavio da će prodaja biti niža od očekivanja. Akcije su završile trgovanje na 142 USD, što je najniži nivo od jula 2017.

Ovaj dnevni minus je za Apple najveći od januara 2013. godine i predstavlja produžetak lošeg kraja prošle godine i na trend u 2019.

Akcija koja je svojevremeno trgovana na 230 USD, izgubila je 30% vrednosti u poslednjem kvartalu 2018.

Od najveće tržišne kapitalizacije prošle godine u iznosu od 1,1 biliona dolara, kompanija je izgubila 450 mlrd USD.


Telenor planira više od 100 mil EUR investicija u Srbiji u 2019. - Najavljena i nova zapošljavanja
Novi direktor Telenora Srbija Majk Mišel najavio je da ta kompanija planira da u 2019. godini u ekonomiju Srbije uloži više od 100 mil EUR, kroz direktna ulaganja u telekomunikacionu infrastrukturu, unapređenje mobilnog interneta, razvoj digitalnih tehnologija, poreze i plate, kao i druga davanja.

- Želje korisnika biće pokretač i usmerenje za ulaganja Telenora. Nesumnjivo je da će više od 50% infrastrukturnih investicija ići u razvoj kapaciteta mreže, interneta i korišćenje servisa, kao i u inovacije - rekao je on u intervjuu agenciji Beta.

Kako je istakao, 2018. je bila dobra godina za poslovanje Telenora Srbija, pa je tako kompanija u poslednja tri kvartala rasla brže od konkurencije, dok je broj korisnika u tom periodu povećan za 3% u odnosu na isti period 2017. godine.

- Lideri smo u prihodima i imamo čvrstu ambiciju da tako i ostane - dodao je Mišel.

On je izrazio zadovoljstvo što, prema RATEL-ovom nezavisnom merenju kvaliteta mobilnih mreža u Srbiji u 2018. godini, Telenor Srbija ima najviši ukupan rezultat u svim kategorijama: najbolju 3G i 4G mrežu, najkvalitetnije internet iskustvo (web browsing) i najviši kvalitet govornog servisa.

- Zadovoljni smo rezultatima, ali važno nam je da nastavimo da korisnicima pružamo najbolju moguću uslugu, ne praveći kompromise kada je reč o kvalitetu. Mi ne nudimo samo megabajte, već veliki broj servisa i bogate internet sadržaje - rekao je Mišel.

Direktor Telenora je ocenio i da u Srbiji "bez sumnje postoji dobra poslovna klima" i dodao da "Telenor dosta radi na promociji Srbije kao dobre destinacije za ulaganje". Prema njegovim rečima, poslovno okruženje se unapređuje, ali smatra da prostora za poboljšanje ima, i ističe da će Telenor uvek podržavati predvidljivost u poslovanju, transparentnost i fer plej principe.

Direktor Telenora smatra da ova kompanija, u saradnji sa Vladom Srbije i ostalim igračima na tržištu, može da doprinese napretku digitalizacije u zemlji, koja je postala jedan od prioriteta u gotovo svim oblastima.

- Telenor je već testirao 5G mrežu u Srbiji još 2016. godine. Spremnost za nju postoji, ali mora da se radi na komercijalnom i regulatornom aspektu, kako bi mogla da se uvede - kazao je direktor Telenora Srbija.

Mišel je naveo i da Telenor Srbija, u kome trenutno radi više od 900 ljudi, planira da poveća broj zaposlenih, jer se očekuje rast ekonomije Srbije, kao i samog maloprodajnog tržišta, ali je naveo da je još rano da precizira o kom broju ljudi je reč.

Zadovoljan je i načinom na koji Telenor Srbija, ali i Telenor fondacija pristupaju društvenoj odgovornosti.

Sredinom ove godine, češki PPF postao je vlasnik 100% Telenorovih operacija u centralno-istočnoj Evropi za 2,8 mlrd EUR. Sada njihov telekomunikacioni portfolio uključuje Češku, Slovačku, Mađarsku, Bugarsku, Srbiju i Crnu Goru.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta