Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Poništen postupak za privatizaciju JAT-Tehnike
Ministarstvo privrede poništilo je postupak privatizacije JAT-Tehnike, objavljeno je danas.

Kako se navodi na sajtu resornog ministarstva, poništava se postupak prodaje kapitala subjekta privatizacije JAT-Tehnika društvo sa ograničenom odgovornošću za održavanje i popravku vazduhoplova iz Surčina.

Sve do sada preduzete radnje u vezi sa ovim postupkom stavljaju se van snage i ne proizvode pravno dejstvo, a odluka o poništaju postupka stupa na snagu danom donošenja.
Ministarstvo privrede je objavilo 24. juna prvi Javni poziv za učešće u postupku javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem radi prodaje kapitala JAT-a.

Početna cena na javnom nadmetanju iznosila je 100 odsto procenjene vrednosti kapitala, odnosno 20,4 miliona evra, a odlukom Ministarstva privrede od 1. avgusta ovaj postupak je proglašen neuspešnim.Drugi poziv objavljen je zatim 2. septembra a "tokom trajanja postupka, ustanovljeno je da postoje odredena pitanja u vezi sa sprovođenjem postupka privatizacije koja je potrebno prethodno razmotriti i rešiti kako bi se ovaj postupak sproveo na ispravan i efikasan način".

Ova odluka je konačna, a protiv nje se može pokrenuti upravni spor podnošenjem tužbe Upravnom sudu.


REKORD Devizne rezerve Narodne banke Srbije NAJVEĆE U 19 GODINA
Bruto i neto devizne rezerve Narodne banke Srbije nastavile rast tokom septembra dostigavši na kraju meseca 13,29 milijardi evra u bruto iznosu, odnosno 11,18 milijardi evra neto, što je nov najviši nivo od 2000. godine od kada se na ovaj način prate podaci.

U odnosu na avgust, bruto devizne rezerve su u septembru bile više za 195,5 miliona evra, dok su neto rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) bile više za 123 miliona evra, saopšteno je iz NBS.
Bruto devizne rezerve su u odnosu na septembar 2018. godine povećane za 2,12 milijardi evra, najvećim delom po osnovu intervencija NBS na domaćem deviznom tržištu neto kupovinom deviza u iznosu od 1,98 milijardi evra, što je, kako ističu iz centralne banke, najzdraviji način povećanja rezervi.

Iz NBS posebno ističu činjenicu da je povećanje ostvareno upravo u periodu kada se Srbija neto razdužila po osnovu deviznih kredita i deviznih hartija od vrednosti za 1,66 milijardi evra.Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 188 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Rast bruto deviznih rezervi NBS u septembru ostvaren je u ambijentu u kojem je država dodatno smanjila svoje devizne obaveze (neto 94 miliona evra), po osnovu deviznih kredita i hartija od vrednosti, što je doprinelo daljem smanjenju javnog duga i poboljšanju njegove valutne strukture, navodi se u saopštenju.

Povećanje bruto deviznih rezervi u septembru je, kako se dodaje, u najvećoj meri rezultat priliva po osnovu intervencija NBS na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom deviza (295 miliona evra), kao i efikasnog upravljanja deviznim rezervama, donacija, devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka i drugim osnovima (u ukupnom neto iznosu od 77,9 miliona evra).Navedeni prilivi u devizne rezerve bili su više nego dovoljni da nadomeste odlive po osnovu pomenutog neto razduženja države po deviznim kreditima i hartijama od vrednosti i drugim osnovima (u ukupnom neto iznosu od 194,4 miliona evra).

Na povećanje deviznih rezervi u septembru uticao je i pozitivan efekat tržišnih faktora u neto iznosu od 17 miliona evra. Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u septembru iznosio je 385,9 miliona evra i bio je za 233,2 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu.

Od januara do kraja septembra ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4.192,8 miliona evra.

Posmatrano na nivou meseca, dinar je u septembru nominalno ojačao za 0,2 odsto u odnosu na evro, dok je od početka ove godine zabeležena nominalna aprecijacija dinara u odnosu na evro od 0,6 procenata.

U uslovima aprecijacijskih pritisaka na deviznom tržištu u septembru, NBS je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 400 miliona evra u cilju ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa, navodi se u saopštenju.


Telenor banka danas postaje Mobi Banka
Telenor banka od danas nastavlja sa poslovanjem pod novim poslovnim imenom, Mobi Banka AD Beograd.
a novina predstavlja sledeći korak u razvoju prve mobilne i onlajn banke u zemlji, nakon preuzimanja od strane PPF grupe u februaru 2019.

Promenu poslovnog imena pratiće i novi vizuelni identitet.


Objavljen javni poziv za dodelu koncesije za Aerodrome Crne Gore
Podgorica -- Crnogorsko Ministarstvo saobraćaja i pomorstva objavilo je javni poziv za podnošenje prijava za pretkvalifikaciju za dodelu koncesije za Aerodrome Crne Gore.
Ministar saobraćaja Osman Nurković rekao je za TV CG da je interesovanje inostranih kompanija veliko, te da je obaveza ponuđača da avansno uplati najmanje 100 miliona evra i da tokom trajanja koncesije, odnosno u narednih 30 godina, državi uplaćuje najmanje 10 odsto godišnjeg prihoda Aerodroma.

Očekivani obim investicija je najmanje 80 miliona u prve tri godine i, kako dodaje Nurković, najmanje 200 miliona evra tokom ukupnog trajanja investicije, prenosi portal Cdm.me.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta