Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Mali: "Očekujem četiri obavezujuće ponude za KOMERCIJALNU BANKU"
Ministar finansija SIniša Mali rekao danas da je privatizacija Komercijhalne banke napreduje dobro, navodeći nove detalje u postupku prodaje banke u kojoj je država vlasnik 42 odsto kapitala.

"U toku je detaljna analiza poslovanja banke od strane zainteresovanih kompanija, a obavezujuće ponude očekujem od sve četiri zainteresovane kompanije", precizirao je Mali.
Govoreći o ekonomski reformama Vlade, na privatizaciju Komercijalne banke se osvrnuo i šef misije MMF Hab Jes Martejn. On je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije ocenio da je finansijski sektor u Srbiji stabilan. Tom prilikom je pohvalio reforme Poreske uprave, kao i rad na privatizaciji Komercijalne banke.

Za kupovinu Komercijalne banke, podsetimo, stigle su četiri neobavezujće ponude.

"Još uvek ne možemo da govorimo o imenima, ali mogu da vam kažem da je reč o tri banke, među kojima je jedna domaća, i jedan strani fond, rekao je nedavno za "Blic" Ministar finansija.


Penzioneri blokirali Zrenjaninski put: Traže akcije koje su oduzete 2009.
Beograd -- Penzioneri PKB blokirali su Zrenjaninski put kod naselja Zbeg, tražeći od države da im vrati 6.666.000 akcija, koje su oduzete 2009. godine.
Okupljeno je oko 550 penzionera koji su imali akcije PKB, a Zrenjaninski put će biti blokiran do 14 sati.

Na Zrenjaninskom putu već je formirana kolona vozila, u pravcu prema Beogradu.Građani su revoltirani i hoće da prođu. Došlo je do svađe između građana i protestanata. Policija pokušava da reguliše i smiri situaciju.

Kilometarska kolona je na putu ka Beogradu. Puštaju policiju, hitnu pomoć i vatrogasna vozila. Automobili se okreću i idu alternativnim pravcima.

Kod skretanja za naselje Greda policija preusmerava saobraćaj prema alternativnim pravcima, kako se ne bi pravile velike kolone.

Prisutno je više od deset policajaca koji regulišu situaciju.

Kako za Novosti kaže Dušan Nikolić, predsednik udruženja Rit, protestuje se zbog 6.666.000 akcija koje su oduzete 2009 godine.

"Mi smo četiri godine u tom procesu. Jedino udruženi možemo da vratimo akcije. Ukupno nas ima 3000, a ovde je oko 550 ljudi. Još su prodali i 200 hektara naših deonica. Bićemo ovde do 14 sati. Borimo se za svoja prava", kaže Nikolić.

Penzioneri PKB će protest nastaviti i u petak ispred Privrednog suda.


MMF: Nezaposlenost u Srbiji rekordno niska, naredne godine rast četiri odsto
Beograd -- Tim MMF-a vodio je konstruktivne razgovore sa vlastima Srbije i postigao dogovor o politikama koje su potrebne za završetak treće revizije instrumenta PCI.Očekuje se da su kvantitativni ciljevi za septembar 2019. ispunjeni, a sprovođenje strukturnih reformi je nastavljeno, mada uz kašnjenja u nekim oblastima, navedeno je u saopštenju MMF-a.

Dogovor zavisi od završetka ključnih radnji i odobrenja rukovodstva i Izvršnog odbora MMF-a."Ekonomski rezultati Srbije su i dalje veoma dobri, uz pad nezaposlenosti na rekordno niske nivoe. Očekujemo da će realni rast BDP-a iznositi 3,5 procenata u 2019. i 4 procenta u 2020. godini, zahvaljujući snažnoj domaćoj potražnji. Inflacija se zadržala na niskom nivou i očekuje se da će se u 2020. kretati u donjoj polovini ciljanog koridora. Relaksirani stav monetarne politike i dalje je ispravan s obzirom na niske inflatorne pritiske", saopštio je MMF.

Dobri fiskalni rezultati nastavljeni su u prva tri kvartala 2019. godine. Opšti nivo države zabeležio je suficit u periodu od januara do avgusta, javni dug nastavlja da pada, dok su prinosi na državne obveznice dostigli rekordno niske nivoe, kaže se u saopštenju.

"Vlada je usvojila rebalans budžeta, koji uključuje dodatnu kapitalnu potrošnju, jednokratnu isplatu penzionerima i povećanje plata u javnom sektoru. Iako ove mere ne ugrožavaju fiskalnu održivost, vlasti Srbije bi trebalo da pažljivo prate izvršenje budžeta do kraja godine kako bi se obezbedilo da deficit ostane u granicama predviđenim programom. Kada se radi o platama, davanje većih povećanja određenim grupama zaposlenih kako bi se oni zadržali, jeste opravdano. Međutim, ukupni troškovi zarada sada rastu brže od nominalnog BDP-a, i to drugu godinu uzastopce, što nije u skladu sa obavezama koje su preuzele vlasti Srbije u ovoj oblasti i našim savetima", upozorava MMF.

"Tim MMF-a je postigao dogovor sa vlastima Srbije o ključnim parametrima budžeta za 2020. godinu, za koji se planira ukupni fiskalni deficit od 0,5 procenata BDP-a. Taj nivo bi obezbedio očuvanje fiskalne discipline i dalje smanjenje javnog duga. Ponovno uvođenje indeksacije penzija u 2020. godini obezbediće da sistem u većoj meri bude baziran na pravilima. Aktuelni planovi da se uvedu nova fiskalna pravila za period od 2021. godine pomoći će da se očuvaju rezultati koje nije bilo lako ostvariti i obezbedi fiskalna održivost", saopšteno je.


Šta će biti sa pirotskim "Tigrom"?!
Socijalno-ekonomski savet Pirota, inicirao je još jedan sastanak sa Ministarstvom privrede, kako bi se govorilo o sudbini kompanije "Tigar" AD u Pirotu
SOCIJALNO-ekonomski savet Pirota, inicirao je još jedan sastanak sa Ministarstvom privrede, kako bi se govorilo o sudbini kompanije "Tigar" AD u Pirotu.
Predsedavajući Saveta i gradonačelnik Vladan Vasić, kaže da je inicijativa potekla od zaposlenih u ovoj kompaniji koja je u postupku UPPR, ali i od sindikata, a razgovaraće se o najboljim mogućim rešenjima u postupku privatizacije firme koja je sada u većinskom vlasništvu Republike Srbije.Pročitajte još: "Tigar" izmakao raljama stečajaSlobodan Petrović, predsednik Samostalnog sindikata u preduzeću sa 1200 radnika, kaže da je "Tigar" proteklih godina, uz pomoć države, uspeo da prevaziđe nasleđene probleme i da je sada vreme da se u dogovoru sa nadležnim minstarstvom razgovara o tome šta će dalje biti sa najvećim proizvođačem gumene i specijalne obuće na Balkanu.


Srbija poklanja zemljište nemačkom MTU u Novoj Pazovi - Investitor u obavezi da uloži 100,9 mil EUR
Država Srbija pokloniće nemačkom investitoru MTU zemljište vredno 6,25 mil EUR za izgradnju pogona u Novoj Pazovi za održavanje, popravku i remont vazduhoplovnih motora i prateće usluge, saznaje Nova ekonomija.

Ovo će biti realizovano putem ugovora o otuđenju građevinskog zemljišta između Republičke direkcije za imovinu, kompanije MTU Maintenance registrovane u Srbiji i njenog matičnog preduzeća, MTU Aero Engines iz Nemačke.

Kako se navodi u odluci Komisije, ukupna vrednost zemljišta koje se donira je 6.250.683 EUR, prema proceni Poreske uprave. Ukupna površina dve katastarske parcele je 25 hektara, 68 ari i 72 kvadratna metra.

Nacrtom ugovora MTU se obavezuje da izgradi objekat o svom trošku, odnosno izvrši početnu investiciju u osnovna sredstva u iznosu ne manjem od 100.900.000 EUR do kraja 2025. u i zaposli najmanje 440 radnika na neodređeno vreme od 2021. do 2027. godine.

Predviđena je i obaveza da MTU Maintenance obezbedi učešće od najmanje 25% opravdanih troškova iz sopstvenih izvora ili drugih izvora koji ne sadrže državnu pomoć, pri čemu se za opravdane troškove ulaganja uzima samo ulaganje u novu opremu.

Poslovnim planom je predviđena izgradnja kapaciteta za MRO poslovanje (maintenance, repair and operations – održavanje, popravke i operacije), površine oko 22.000 kvadratnih metara.

Investicionim projektom navedeno je ulaganje od 4,8 mil EUR za infrastrukturno opremanje zemljišta, 45,9 mil EUR je okvirno rezervisano za projektovanje i izgradnju proizvodnih kapaciteta, a 50,2 mil EUR je vrednost planiranog ulaganja u novu opremu.

U slučaju da MTU bude odgovoran za neispunjavanje ugovornih obaveza, država ima pravo da traži isplatu u protivvrednosti iznosa od 6,25 mil EUR, što je tržišna vrednost parcela koje se ustupaju.


Serbia to give land in Nova Pazova to German MTU – Investor obliges to invest EUR 100.9 million and
The Republic of Serbia will give land worth EUR 6.25 million to the German investor MTU for the construction of a facility in Nova Pazova for the maintenance and repair of aircraft engines and the accompanying services, Nova Ekonomija learns.

This will be realized through a contract on the alienation of building land between the Property Directorate of the Republic of Serbia, the company MTU Maintenance, registered in Serbia, and its parent company, MTU Aero Engines from Germany.

As said in the Commissions decision, the total value of the land donated is EUR 6,250,683, according to an estimate by the Tax Administration. The total surface of the two cadaster parcels is 25 hectares, 68 ares and 72 square meters.

Under the draft agreement, MTU obliges to build the facility at its own expense, that is, to make the initial investment in capital assets of no less than EUR 100,900,000 by the end of 2025 and to permanently employ at least 440 workers in the period between 2021 and 2027.

MTU Maintenance also obliges to secure the participation of at least 25% of the justifiable costs from its own funds or other funds not entailing state aid, whereby justifiable investment costs are only investments in new equipment.

The business plan entails the construction of capacities for MRO (maintenance, repair and operations) of around 22,000 square meters.

The investment project entails an investment of EUR 4.8 million in the infrastructural equipping of land, EUR 45.9 million is reserved for the design and construction of production capacities, and EUR 50.2 million is the value of the planned investment in new equipment.

In case MTU fails to meet the obligations under the contract, the state can ask to be repaid in the countervalue of the amount of EUR 6.25 million, which is the market value of the parcels being alienated.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta