Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
NEPOSREDNA POGODBA ZA "JUGOREMEDIJU" Posle sedmog neuspešnog pokušaja prodaje, 4. novembar nova nada
Nakon što je propao i poslednji, sedmi, pokušaj prodaje nekadašnjeg farmaceutskog giganta, Fabrike lekova "Jugoremedija" u stečaju, stečajni upravnika oglasio je prodaju metodom neposredne pogodbe za 4. novembar u krugu fabrike.

Predmet prodaje metodom neposredne pogodbe je imovina fabrike, čija je procenjena vrednost 3.813.357,07 dinara, piše novosadski "Dnevnik".U objavljenom oglasu navodi se da procenjena vrednost tog stečajnog dužnika nije minimalno prihvatljiva, niti je na ma koji drugi način obavezujuća za ponudjača ili opredeljujuća za ponuđača prilikom određivanja visine ponude.

Najvažniju imovinu "Jugoremedije" čine industrijski kompleks površine 73.586 kvadratnih metara, pripadajuća oprema koja se nalazi u njemu, namenjena isključivo za proizvodne i neproizvodne pogone, 24 žiga koji su inetelektualna svojina fabrike lekova, 28 motornih vozila i inventar i zalihe privrednog društva "Jugoremedija" AD .Poslednja početna cena, za koju nije bilo zainteresovanih, za prodaju nekadašnjeg farmaceutskog giganta u Zrenjaninu bila je 800 miliona dinara.

Već nakon neuspele avgustovske prodaje najavljivano je da ima dva zainteresovana kupca koji se nisu prijavili na tender, ali ostaju zainteresovani, kao i da će Odbor poverilaca "Jugoremedije" odrediti novi rok za prodaju ili će ići na pokušaj prodaje neposrednom pogodbom.

Inače, stečaj u "Jugoremediji" proglašen je 2012. godine, a četiri godine kasnije proglašen je bankrot.

Ta fabrika bila je među 24 sporne privatizacije u Srbiji, čiju je prodaju analizirao Savet za borbu protiv korupcije.


NOVČANE KAZNE ZA OSAM PREDUZEĆA Nameštali javne nabavke
Komisija za zaštitu konkurencije je izrekla novčanu kaznu od 60 miliona dinara za osam preduzeća koja su nameštala ponude u javnim nabavkama, saopštila je KZK.

Komisija je, kako se navodi u saopštenju, utvrdila da su društva Original doo Beograd, Mikops doo Niš, Birolinija doo Beograd, Biro Print Sistemi doo Beograd, Dikti Line doo, Birodeveloping doo Niš, Birotehnika doo Jagodina, i Konica Minolta Poslovna Rešenja SE doo Beograd, koordinirala učešće u javnim i drugim nabavkama.

"Na taj način navedena društva su učinila povredu konkurencije, odnosno zaključila zabranjeni restriktivni sporazum kojim se neposredno ili posredno utvrđuju prodajne cene ili drugi uslovi trgovine, a koji za cilj ima ograničavanje i sprečavanje konkurencije".
KZK je ovaj tajni dogovor konkurenata otkrila uz pomoć učesnika u tom sporazumu, koji je Komisiji dostavio dokaze za učinjeni sporazum i obezbedio sebi oslobađanje plaćanja novčane obaveze na ime učinjene povrede konkurencije.

Ovo je, kako se objašnjava, bilo moguće zahvaljujući pokajničkom programu koji sprovodi Komisija.S obzirom na to da se tajni dogovori ove vrste teško otkrivaju, iz Komisije su i ovom prilikom apelovali na učesnike tih dogovora da se prijave i dostave dokaze, i da na taj način pomognu otkrivanju takvih sporazuma a zauzvrat sebi obezbede oslobađanje od plaćanja novčane obaveze na ime utvrđene povrede konkurencije.


Planiraju da zaposle do 300 radnika: "Želvoz 026" nudi spas za "Gošu"
Fabrika šinskih vozila iz Smederevske Palanke u četvrtom pokušaju dobila moguće vlasnike
SPAS za nekadašnjeg giganta smederevske regije mogao bi da se nađe u odluci odbora poverilaca koji bi u narednih sedam dana trebalo da donesu odluku o prihvatanju ponude najboljeg ponuđača Fabrike šinskih vozila "Želvoz 026" iz Smedereva.Na licitaciji bila su dva učesnika "Min- lokomotiva" iz Niša koja je ponudila cenu od 500.000 evra i najveći remonter šinskih vozila u regionu "Želvoz 026" iz Smedereva koji je ponudio milion evra za kupovinu "Goše".

Javnost je upoznata da je "Želvoz 026" iz Smedereva u protekle dve godine doživeo ekspanziju. Od fabrike koja je bila zatvorena i izbačena sa tržišta, "Želvoz 026" je za relativno kratko vreme uspeo da se vrati na lidersku poziciju i da uposli oko 400 radnika.

Pročitajte još - "Goša" traži pravi kolosek

Direktor ovog preduzeća Svetozar Bugarin kaže da ukoliko se prihvati ponuda radnici "Goše" mogu da očekuju u kratkom vremenskom roku pokretanje proizvodnje i upošljavanje ljudi. Naime, "Želvoz 026" ima ugovorene poslove za ovu i sledeću godinu i momentalno neke od njih želi da prebaci u pogon "Goše" i na taj način uposli do 300 radnika .

- Planovi za "Gošu" su veliki. Naša kompanija je dobila VPI sertifikaciju tako da smo sada u mogućnosti da remontujemo ne samo domaća, već i strana vozila - rekao je direktor "Želvoza 026" Svetozar Bugarin.


Odloženo ročište po tužbi radnika PKB-a
Pripremno ročište u predmetu koji su pred Privrednim sudom u Beogradu pokrenuli bivši radnici Poljoprivredne korporacije Beograd jer su tokom prodaje firme Al Dahri ostali bez svojih akcija, danas je odloženo za 5. decembar kako bi u tom roku tuženi, PKB i država, mogli da se izjasne o zahtevu za veštačenje i saslušavanje svedoka.
– Radnici koji su se danas okupili prvo ispred Privrednog suda, produžili su juče do zgrade Predsedništva na Andrićevom vencu. U kabinetu predsednika primio nas je Miomir Đorđević i od njega smo dobili čvrsta uveravanja da će nam već naredne nedelje zakazati razgovor kod šefa kabineta Ivice Kojića – rekao je za Danas advokat Udruženja bivših radnika PKB Saša Gemaljević.

On je podsetio i da je Apelacioni sud odbacio njihovu žalbu na odbijeni zahtev za određivanje privremene mere kojom bi se PKB-u zabranila dalja prodaja imovine dok se ne dokaže pravo bivših radnika na akcije preduzeća. Privremenom merom tražili su da se zaštiti preostala imovina PKB-a kako bi mali akcionari imali masu iz koje bi mogli da naplate svoja potraživanja.

Podsetimo, prvi model privatizacije PKB podrazumevao je izdvajanje proizvodnih celina koje su prve i prodate. Tako su radnici Imleka i Frikoma, na primer, dobili svoje akcije, ali su zaposleni u matičnom preduzeću, tokom prenošenja imovine sa republike na Grad Beograd i obratno, ostali bez ičega.

Privredni apelacioni sud (PAS) je ocenio da je njihova žalba na odluku o privremenoj meri neosnovana jer „prodajom određene imovine prvotuženi (PKB) pribavlja novčana sredstva“ a njihovo potraživanje je iskazano novčano.

Takođe, PAS je utvrdio i da je nesporno da su bivši radnici članovi udruženja, ali je iz nekog razloga tvrdio i da oni svoja potraživanja ne mogu da prenesu na udruženje. Advokat Gemaljević objašnjava da ne postoji zakon koji bi vlasniku neke imovine, u ovom slučaju akcija, zabranio da to prenese na treće lice, udruženje.

Interesantno je i to što je Državno pravobranilaštvo, koje zastupa državu u ovom postupku, doslovno prepisalo ovaj stav PAS-a i zatražilo da Privredni sud, bez veštačenja i saslušanja svedoka, na osnovu raspoložive dokumentacije, donese odluku o odbacivanju tužbe. Raspoloživa dokumentacija se, međutim, nalazi u posedu PKB-a koji je odbio da je za potrebe ovog postupka dostavi bivšim radnicima.


Vanredna Skupština Goša Montaže 9. novembra imenuje novu upravu
Nadzorni odbor Goša Montaže (GMON) sazvao je vanrednu skupštinu akcionara za subotu, 9. novembar, na kojoj će glavna tačka dnevnog reda biti razrešenje članova Nadzornog odbora i imenovanje nove uprave, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Sekurities.
Skupština se saziva, kako se navodi, nakon velikog trgovanja akcijama ove kompanije, s obzirom na to da je tokom oktobra vlasnika promenilo skoro 33 odsto akcija.

„Firma Deco, čiji je ulazak u kompaniju sadašnja uprava ocenila kao pokušaj neprijateljskog preuzimanja, zajedno sa bosanskom firmom Code došla je nadomak praga od 25 odsto akcija, dok je berzanski posrednik, brokerska kuća ovih kompanija M&V Investments postala pojedinačno najveći akcionar sa više od 20 odsto akcija“, navodi se u saopštenju.

Akcije Goša Montaže nedelju su završile na nivou od 2.001 dinar što odgovara tržišnoj kapitalizaciji kompanije od 491,7 miliona dinara (4,2 miliona evra).


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta