Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Mali akcionari BEZ KORISTI od prodaje KOMERCIJALNE banke
Privatizacija Komercijalne banke ulazi u završnicu, a Siniša Mali, srpski ministar finansija, najavio je da očekuje da do 2. decembra stignu četiri obavezujuće ponude.

Pretpostavlja se da je reč o ponudama slovenske NLB banke, Raiffeisena, AIK banke Miodraga Kostića, a još se ne zna ko je četvrti, jer je Direktna banka odustala.

Mali akcionari banke neće imati koristi od njene prodaje jer budući vlasnik ne mora da kupi i njihove deonice, piše "Politika". U privatizaciji se nude državne deonice, i to do najviše 83 odsto vlasništva, a može i 50,1 odsto.Budući vlasnik može dati ponudu i malim akcionarima ako to želi, ali nema obavezu, objašnjava beogradski list. Nenad Gujaničić, broker kuće Momentum Securities, kaže za "Politiku" da je vrednost deonica Komercijalne banke u očekivanju privatizacije ove godini porasla 50 odsto.

"Ipak, trgovanje deonicama Komercijalne banke nije toliko dinamično i u njemu ne učestvuje veliki broj ulagača, što bi se moglo očekivati za jednu kompaniju pred prodajom", dodaje Gujaničić.Trenutno se deonicama trguje po ceni od 3.300 dinara, što je oko 77 odsto knjigovodstvene vrednosti, koja je na kraju septembra bila 4.288 dinara, što znači da banka knjigovodstveno vredi oko 613 miliona evra.Gujaničić kaže da je diskriminacija manjinskih deoničara već viđena u slučaju Čačanske banke, koju je kupila turska Halk banka.

Turci su preuzeli banku u junu 2015. da bi se krajnja konsolidacija vlasništva dogodila tek u septembru 2017., kada su i manjinski deoničari mogli da prodaju deonice u ponudi za preuzimanje.

"Komercijalna banka poznata je po niskom nivou deoničarske kulture i predstavlja retku kompaniju s Beogradske berze koja deoničarima duguje dividende još od 2015. godine", kaže Gujaničić.


Air Serbia pobedila na tenderu za letove sa aerodroma u Kraljevu
Air Serbia će započeti svoje usluge na aerodromu Morava u Kraljevu posle pobede na tenderu za obavljanje redovnih vazdušnih usluga iz Kraljeva koje su proglašene za javni interes.

Ova avio-kompanija je bila jedini ponuđač i dobiće 5,63 mil EUR u naredne tri godine kako bi održala letove tokom cele godine do Beča i sezonske letnje usluge do Soluna.

Ukupno, 300 povratnih letova biće obavljeno do austrijske prestonice za vreme trajanja ugovora o subvenciji. Za rutu je izdvojeno 3,32 mil EUR, piše portal EX-YU Aviation.

S druge strane, 184 povratnih letova biće obavljeno iz Kraljeva do drugog najvećeg grčkog grada, za šta će srpski prevoznik dobiti 2,25 mil EUR.

Kompanija će preostalih 50.174 EUR dobiti za pokrivanje operativnih troškova pokretanja aerodroma Morava.

Podsetimo, prve linije za Beč funkcionisati tokom cele godine, počevši od 1. decembra 2019, dok će linija za Solun biti sezonska i trebalo bi da krene od sredine marta 2020. Obe avio-linije, ka Beču i Solunu, saobraćaće tri puta nedeljno.

Svi letovi iz Kraljeva biće održavani regionalnim ATR72 turboprop avionom.


Još jedan gigant nudi imovinu: "Modna kuća-Prvi maj" prodaje se za 50 miliona dinara
Beograd -- Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju imovine IO "Prvi maj" u stečaju iz Pirota, po početnoj ceni od skoro 50 miliona dinara.Na prodaju je poslovno trgovinski kompleks "Modna kuća-Prvi maj" površine 1.812 kvadratnih metara.

Početna cena, kako se navodi u dokumentaciji, iznosi 49.683.252 dinara. Javno nadmetanje zakazano je za 26. decembar u prostorijama Agencije u Beogradu. Prethodne godine, prodata je industrijska zgrada ovog preduzeća u stečaju.Industrija odeće "Prvi maj" iz Pirota, posle dve neuspešne i raskinute privatizacije, stečaja i više pokušaja prodaje, dobila je vlasnika 2018. godine novog vlasnika, lompaniju "E-Miroljo" koja je deo italijanske kompanije poznate u svetu tekstilne industrije.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta