Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Na prodaju suvlasništvo nad zgradom u Milankovićevom bulevaru na Novom Beogradu
Stečajni upravnik oglasio je prodaju imovine građevinskog, transportnog, trgovinskog društva Adriacoop, metodom javnog prikupljanja ponuda.

Kako se navodi u oglasu, na prodaju je suvlasništvo sa udelom od 27% objekta u Bulevaru Milutina Milankovića br 23, na Novom Beogradu, ukupne površine 2.709 m2.

Procenjena vrednost imovine iznosi 413.699.616 dinara.

Rok za dostavljanje ponuda je 29. januar do 11.45, dok će se javno otvaranje ponuda održati istog dana, u 12 sati.


Kompanije AmChama ostvarile 12,3 mlrd EUR prihoda u 2018. - Poslovnu klimu u Srbiji ocenili "trojkom
Predsednica Američke privredne komore (AmCham) Jelena Pavlović izjavila je danas da je 200 kompanija koje čine ovo udruženje u prošloj godini ostvarilo 12,3 mlrd EUR prihoda od poslovanja u Srbiji.

U pitanju je rast od 15% u odnosu na 2017. godinu, rečeno je na današnjem predstavljanju godišnjeg izveštaja "Sedmo prolazno vreme", o percepciji poslovanja u Srbiji kompanija Američke privredne komore u Srbiji.
Pavlović naglašava da 96% kompanija koje su članice AmCham ne koristi subvencije za zapošljavanje i poručila da će jačanje privatnog sektora u budućnosti biti mera razvoja Srbije.

Kompanije članice Američke privredne komore u Srbiji ocenile su sa "trojkom" poslovnu klimu u Srbiji.

Privreda traži, kako je rečeno, institucionalne reforme, primenu mera u borbi protiv korupcije, zamera neujednačenost postupanja u sudskim procesima, nepostojanje pravnog okvira za "digitalne menice" i izdvaja probleme u javnim nabavkama, neujednačenu praksu i tumačenje propisa od strane katastarskih službi, neusklađenost podataka upisanih u katastar sa faktičkim stanjem na terenu i drugo.

Pohvaljuju veću efikasnost inspekcija u borbi protiv sive ekonomije, posebno ističu Poresku i Tržišnu inspekciju, kao i planirano povećanje broja inspektora.

Takođe, pohvaljuju uvođenje novih e-usluga, usvajanje izmena Zakona o e-Trgovini koji bi trebalo da stimulišu razvoj e-trgovine, pojednostavljenje postupka zapošljavanja stranaca, smanjenje troškova upisa prava svojine...

U oblasti energetike, privreda zamera, između ostalog, kašnjenje sa donošenjem nove Uredbe o podsticajnim merama za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, koja bi privukla nove investicije, a pohvaljuju početak komercijalnog rada velikih vetroparkova, veću pouzdanost napajanja električnom energijom kroz obnavljanje trafo stanica...

Kada je reč o zdravstvu, smatraju da postoji kontinuirani zaostatak u odnosu na EU i susede vezano za pristup inovativnim lekovima, prekoračenje zakonskih rokova u izdavanju i obnovi dozvole za lek, a pohvaljuju ubrzanje procesa odobrenja kliničkih ispitivanja lekova i medicinskih sredstava, početak primene Zakona o zdravstvenoj zaštiti sa omogućenim otvaranjem ogranaka zdravstvenih ustanova...

Privreda kritikuje nefunkcionisanje Zelenog fonda u punom kapacitetu, nenamensko trošenje sredstava i nedostatak odgovarajućeg ulaganja u infrastrukturu za separaciju i reciklažu otpada, a pohvaljuje se uključivanje privrede u proces izrade plana smanjenja ambalažnog otpada za period 2020. do 2024. godine.

Članice Američke privredne komore pohvaljuju uspostavljanje integrisanog graničnog prelaza sa Severnom Makedonijom, ubrzanje carinskih procedura za ekspresne pošiljke, regionalno smanjivanje necarinskih barijera, a kritikuju to što granične inspekcije koje kako se kaže ne baziraju svoj nadzor na analizi rizika koja ocenjuje faktore rizika proizvoda, proizvođača...


Komšije preuzele našu fabriku: Ulažu 20 miliona evra, povećavaju proizvodnju
Brčko/Sombor -- Bimal Grupa završila je postupak preuzimanja i postala većinski vlasnik somborske fabrike za proizvodnju jestivog ulja "Novo sunce".
Generalni direktor kompanije "Bimal" i predsednik uprave "Studen Grupe" Ilija Studen kaže za Tanjug da predstoji ulaganje od 35 miliona evra u povećanje kapaciteta somborske fabrike.

On je istakao da je cilj akvizicije "Bimala" ukrupnjavanje i jačanje industrije ulja u regionu Zapadnog Balkana. Namera je, kaže, da kompaniju čiju su većinsko vlasništvo stekli dovedu na najviši tehničko-tehnološki nivo proizvodnje koji već poseduju u fabrici za proizvodnju jestivog ulja u Brčkom.Prvi koraci u Somboru biće rekonstrukcija pogona, podizanje proizvodnih kapaciteta i proširenje proizvodnog asortimana pa će se tu pored suncokretovog i sojinog semena prerađivati i uljana repica. Cilj je da obe fabrike proizvode identične proizvode od sve tri sirovine, objasnio je Studen.

"Početna ulaganja u ovaj projekat su 20 miliona evra, a budući da je plan da kapacitet proizvodnje podignemo sa trenutnih 100.000 tona na 180.000 tona godišnje, ulaganja u narednom periodu će dostići ukupan iznos od 35 miliona evra2, izjavio je Studen.

Proizvodnjom u fabrikama u Brčkom i u Somboru ova Grupa će godišnje plasirati više od 250.000 tona poluproizvoda i gotovih proizvoda na domaća tržišta kao i na izvozna tržišta Turske i Bliskog istoka.


Otvorena kineska fabrika: Komponente za Mercedes proizvodiće se u Kragujevcu
Kragujevac -- U Kragujevcu danas je svečano otvorena fabrika "Yanfeng Automotive Interiors".
Novi proizvodni prostor kineske kompanije prostire se na 18.500 kvadratnih metara.

U početku će biti otvoreno 200 radnih mesta, ali s obzirom na to da je postrojenje projektovano za 800 zaposlenih, broj radnika će se postepeno povećavati iz godine u godinu.Crvenu vrpcu za otvaranje proizvodne linije, presekli su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ambasadorka Kine Čen Bo, gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, predstvnici fabrike Remon Fos, Mišel Šahler, Stiv Mesaroš i Milan Raović, kao i predstavnica zaposlenih Anka Duričić.

Nakon svečanog presecanja crkvene vrpce gosti su obišli pogon, a potom su se obratili medijima.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. naglasio koliko je danas važan dan za Kragujevac i Srbiju.

"Prvo da čestitam radnicima, prvim 193 zaposlenih, a očekujem da ćemo ukupno 800 zaposlenih imati do 2023. godine", rekao je Vučić, a zatim se zahvalio prijateljima i partnerima iz Kine.

Predsedik Srbije se zatim osvrnuo na značaj otvaranja novih radnih mesta.

"Srbija prvi put od 1995. godine ima manje od 10 odsto nezaposlenih. Tančnije 9,5 odsto. Želimo da se spustimo na nivo EU od 6-7 odsto mezaposlenih", rekao je Vučić.

"Čeka nas još mnogo posla u Kragujevcu, mnogo smo novca dali za ovaj grad, čeka nas izgradnja brze saobraćajnice kako bismo spojili Kragujevac sa ostalim delovima Srbije. Istovremeno će Kragujevac biti centar Srbije, biće blizu i Koridora 10 i 11", naglasio je predsednik Srbije.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta