Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Postignut dogovor Vlade i radnika Pošte, povlače se suspenzije - Deo zaposlenih nezadovoljan
Predstavnici radnika Pošte Srbije i Vlade Srbije postigli su sinoć dogovor o prekidu obustave rada, koja traje od 2. decembra, a prema dogovoru trebalo bi i da budu povučene kazne i da niko od radnika ne bude pod suspenzijom.

Dogovoreno je, kako prenosi RTS da radnici sa najmanjim primanjima dobiju najveće povećanje plata.

Kako za 021 kaže Tomislav Mandić, glavni poverenik Samostalnog sindikata poštanskih radnika za Novi Sad, ponuda koju su dobili od Vlade u suštini je ista kao prvobitna, osim što su radnicima u tehnologiji povećana primanja za 20%.

- Prihvatili smo novu ponudu Vlade kojom se radnicima u tehnologiji povećavaju primanja za nekih 20%, što je nekih osam hiljada dinara u proseku. Suspenzije koje su date radnicima bi trebalo sve da se povuku i stave van snage i ostala je mogućnost pregovora da se u narednih šest meseci nađe još mogućih načina da se za koju hiljadu dinara plate povećaju u 2020. godini - navodi Mandić.

Na pitanje zašto su uprkos najavama da će nastaviti protest "bez obzira na posledice" do ispunjenja uslova pristali na skoro istovetnu ponudu Vlade, Mandić odgovara da se "većina tako složila".

- Mi smo morali da budemo glas većine u tom delu razgovora, tako da smo morali da prihvatimo to što se daje jer navodno smo doveli u pitanje likvidnost preduzeća - govori Mandić za 021.

Kaže i da je napravljen dogovor u pisanom formatu po kojem bi trebalo jednom ili dvaput mesečno da se sastaju predstavnici Vlade sa timom radnika pošto je obećan i prijem novih zaposlenih.

Mandić kaže i da sledi finalizacija dogovora u naredna dva, tri meseca.

Rešenje bi trebalo da se potpiše danas u toku dana. Pošte u Novom Sadu i širom Srbije bi trebalo da počnu sa redovnim radom od sutra ili od ponedeljka.


Deo radnika Pošte nezadovoljan postignutim dogovorom

Deo radnika Pošte Srbije nezadovoljan je postignutim dogovorom o prekidu obustave rada u tom javnom preduzeću, rekao je za N1 radnik Stefan Mitrović.

- Radnici koji su sinoć prisustvovali pregovorima pristali su na određena povećanja zarada, čime je izigrana većina radnika koji su učestvovali u obustavi rada ne samo zbog malih primanja nego i zbog stanja u preduzeću - rekao je Mitrović.

On je dodao da se posle postignutog dogovora ništa neće promeniti i da rukovodstvo preduzeća "ostaje u svojim foteljama".


Ministarstvo finansija dalo konačan odgovor na pitanje kako će računovođe ubuduće sticati zvanja
Na zahtev Udruženja računovođa i knjigovođa Srbije (URIKS), Ministarstvo finansija je izdalo mišljenje o novom Zakonu o računovodstvu, a u vezi sa profesionalnim zvanjima za računovođe.

Mišljenjem je, kako se navodi u saopštenju URIKS, definisano ko su trenutne članice, da li su obavezne kontinuirane edukacije kod profesionalne organizacije i da li je jednom stečeno profesionalno zvanje trajno.

Naime, kako je jedan od uslova za upis u javni Registar pružalaca računovodstvenih usluga da najmanje jedna osoba bude stalno zaposlena u pravnom licu i da ima profesionalno zvanje iz oblasti računovodstva ili revizije stečeno kod članice Međunarodne federacije računovođa, URIKS je postavio pitanje Ministarstvu koje profesionalne organizacije iz Srbije imaju status članice Međunarodne federacije računovođa.

U odgovoru, Ministarstvo je navelo da Republici Srbiji status članice Međunarodne federacije računovođa (International Federation of Accountants - IFAC) u smislu člana 18. Zakona imaju dve profesionalne organizacije i to: Komora ovlašćenih revizora i Savez računovođa i revizora Srbije.

Ministarstvo je pojasnilo i da li Zakon obavezuje lice koje je steklo profesionalno zvanje da postane član profesionalne organizacije, sakuplja bodove po osnovu tzv. kontinuirane edukacije, navevši da Zakonom nisu propisani uslovi za sticanje profesionalnih zvanja za fizička lica, već su ti uslovi propisani internim aktima i procedurama profesionalnih organizacija koje su članice IFAC-a i kod kojih se mogu steći profesionalna zvanja u oblasti računovodstva ili revizije.

- Samim tim, pitanja koja se odnose na polaganje ispita, program za polaganje istih, obavezno članstvo u profesionalnoj organizaciji koja je članica IFAC-a, pohađanje kontinuirane profesionalne edukacije i sl. nisu uređena Zakonom već je o istima neophodno da se zainteresovana lica informišu direktno kod neke od profesionalnih organizacija članica IFAC-a. Ovom prilikom dodatno ukazujemo da, pored navedenih članica IFAC-a u Republici Srbiji, na svetu postoji preko 170 članica Međunarodne federacije računovođa, iz preko 110 različitih zemalja - piše u odgovoru Ministarstva.

URIKS je od Ministasrtva zatražio i mišljenje o tome da li je jednom stečeno profesionalno zvanje trajno za potrebe ispunjavanja uslova iz člana 18. Zakona, odnosno nezavisno od toga da li ih je profesionalna organizacija brisala iz svog spiska profesionalnih računovođa (npr. zato što nisu plaćali članarinu toj profesionalnoj organizaciji).

- Odredbama člana 63. Zakona (prelazne i završne odredbe) utvrđeno je da lica iz člana 18. stav 2. tačka 3) i stav 6. tačka 3) ovog zakona koja su stekla profesionalna zvanja u skladu sa Zakonom o računovodstvu ("Službeni list SRJ", br. 46/96, 74/99, 22/2001 i 71/2001) i Zakonom o računovodstvu i reviziji ("Službeni list SRJ", broj 71/2002 i "Službeni glasnik RS", broj 55/2004), mogu ta zvanja shodno koristiti za ispunjavanje zahteva iz člana 18. stav 2. tačka 3) i stav 6. tačka 3). Samim tim, mišljenja smo da lica koja su stekla profesionalna zvanja (kod bilo koje od organizacija ili institucija koje su u to vreme bile zakonima ovlašćene da zvanja izdaju) u periodu važenja pomenutih zakona, mogu ta zvanja nesmetano koristiti za ispunjavanje uslova iz člana 18. stav 2. tačka 3) i stav 6. tačka 3) Zakona - mišljenje je Ministarstva.

Podsetimo, novi Zakon o računovodstvu usvojen je sredinom oktobra 2019, a opširnije o tome šta je sve predviđeno tim Zakonom, čitajte u posebnoj vesti.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta