Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Ponuda za Komercijalnu banku samo 395 miliona evra
Prema nezvaničnim informacijama do kojih je Danas došao, najvišu obavezujuću ponudu za Komercijalnu banku dala je domaća AIK banka, u vlasništvu Miodraga Kostića i to u visini od oko 395 miliona evra.
U ovu sumu bi navodno trebalo uračunati i dividendu za ovu godinu (dobit banke u prva tri tromesečja je oko 60 miliona evra), kao i deo dobiti iz ranijih godina od oko 30 miliona evra koji je odlukama skupštine akcionara raspodeljen vlasnicima akcija i zaposlenima, a koji još nije isplaćen.

Ova cena za državnih 83,23 odsto akcija vrednuje celu banku na 471 miliona evra – jedva nešto više nego što je trenutna cena na berzi.

Naime, po ovoj ceni od 28 evra po akciji, koja je tek malo preko jučerašnje berzanske cene od 26,3 evra, vrednost banke je na nivou od 80 odsto knjigovodstvene cene.

Zanimljivo je i da je to znatno niže od neobavezujućih ponuda koje su kandidati podneli u septembru.

Tada je prema informacijama Danasa najvišu ponudu podnela NLB banka od 450 miliona, AIK je ponudila 430 miliona evra, a Rajfajzen banka 390 miliona.

Međutim, nakon toga banke su ušle u tzv. data room, odnosno dobile su pristup knjigama Komercijalne banke i uradile procenu vrednosti, da bi rezultat bile manje obavezujuće ponude. Šta su potencijalni kupci našli tamo i zbog čega su spustili ponude ostaje da se vidi.

Tokom ove godine država je otkupila jedan veliki deo akcija Komercijalne banke od institucionalnih fondova koji su ušli u vlasništvo od 2006. do 2009. godine kroz dokapitalizaciju. Tada je država fondovima EBRD-a, IFC-a (deo grupe Svetske banke), nemačkom DEG-u i švedskom Svedfundu dala tzv. put opciju, odnosno obavezala se da će otkupiti njihove akcije ako do određenog roka ne privatizuje Komercijalnu banku.

Taj rok nije ispoštovan, a do sada nije objašnjeno šta je tačno radio privatizacioni savetnik Nomura, pa je za ovu privatizaciju izabran novi, francuska investiciona banka Lazard, pa su fondovi aktivirali opciju i od države naplatili oko 260 miliona evra za svoj udeo od 40,13 odsto u banci. Po ovoj ceni akcija vrednost cele banke iznosi skoro 650 miliona evra. Država im je plaćala oko 38 evra po akciji. To je za 10 evra ili 35 odsto skuplje nego što je ova ponuda AIK banke.

Ovako niska cena, potencijalni kupci bi rekli realna, mogla bi da znači da će se ponoviti scenario sa privatizacijom Telekoma, kada je država odustala od prodaje zato što ponuda nije bila dovoljno velika.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je dosta nakon neuspele privatizacije nacionalnog telekoma izjavio da ga „duša boli što je podlegao pritiscima“ i da je „trebalo da izguram ono što je bolje za zemlju, a ne da slušam savete neznalica“.

I sada, pred sam završetak procesa privatizacije Komercijalne banke, ima mišljenja da je ne treba prodavati, a najznačajnija u tom pogledu je izjava guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković svega osam dana pred otvaranje ponuda: „Naravno da je Srbija sposobna da upravlja Komercijalnom bankom“ i da su se stekli „uslovi da država pokaže koliko je odgovoran vlasnik.“

S obzirom da se za nekoliko meseci održavaju i izbori pitanje je da li će vlasti pristati da prodaju banku koja u javnosti važi za jednu od retkih preostalih državnih „zlatnih koka“, posebno što su morali toliko da preplate fondovima u odnosu na cenu koju nude kupci.

U svakom slučaju narednih dana Ministarstvo finansija će ocenjivati ponude pa ostaje da se vidi da li će Komercijalna sa preko 10 odsto tržišta, aktivom od 3,6 milijardi evra i štednjom građana od skoro 1,8 milijardi evra naći novog vlasnika ili će ostati najveća državna banka.


Aerodrom Nikola Tesla prvi put dočekao šestomilionitog putnika u godini
Aerodrom Nikola Tesla Beograd dočekao je danas, prvi put od otvaranja, svog šestomilionitog putnika u tekućoj godini. Jubilarna putnica je Danijela Janković, koja je putovala letom nacionalnog avio-prevoznika Air Serbia (Er Srbija) za Skoplje.

Putnicu su na aerodromskom Terminalu 2 dočekali generalni direktor kompanije Belgrade Airport, Fransoa Berizo, i direktor za komercijalu i strategiju avio-kompanije Air Serbia, Jirži Marek, koji su uručili vredan poklon - dve povratne avionske karte u poslovnoj klasi za Njujork.

- Do sada najbolji rezultat od šest miliona putnika postignut je u najvećoj meri zahvaljujući otvaranju čak 10 novih linija avio-kompanije Er Srbija, zatim novim letovima za Pariz avio-kompanija Air France i ASL Airlines, liniji avio-kompanije Wizz Air za Lion, kao i veoma uspešnoj čarter sezoni - izjavio je Berizo, navodi se u saopštenju kompanije,

Aerodrom Nikola Tesla Beograd, kojim već godinu dana upravlja kompanija Belgrade Airport pod koncesionim ugovorom, u prvih devet meseci ove godine je zabeležio blizu 4,75 miliona putnika, što je rast od od 7,8% u odnosu na isti period prošle godine. Samo tokom trećeg kvartala, broj putnika na aerodromu je porastao 9,3% u odnosu na isti period prošle godine.

Tokom 2018. godine, beogradski aerodrom je opslužio 5.641.105 putnika.


Ruska Sberbanka menja vlasnika?
Moskva -- Ruska centralna banka je supervizor i suvlasnik Sberbanke što je podstaklo zvaničnike da razmotre prebacivanje vlasništva na drugu instituciju, saznaje Rojters.Sberbanka je najveća banka u Rusiji, drži oko pola ukupnih depozita i na ruku joj idu niski troškovi finansiranja.

Ruska centralna banka direktni je vlasnik 50 odsto plus jedne deonice u Sberbanci a zamisao o prenosu tog udela na drugo preduzeće nije nova, napominje Rojters, prenose i ostale agencije.Ponovo je postala aktuelna nakon što je centralna banka krajem 2013. preuzela zadatak supervizije finansijskih tržišta, prenosi Bankar.rs.

"Ideja je poprimila konkretne obrise… (centralna banka) istovremeno je megasupervizor i deoničar (Sberbanka)", rekao je za Rojters jedan od četiri izvora, koji je za razgovore o prenosu vlasničkog udela saznao od direktora Sberbanka.

Informaciju su odvojeno potvrdila i dva visoko rangirana izvora u bankarskim krugovima i neimenovani visoki državni zvaničnik. Još nije jasno kako bi se udeo prenio niti da li je prenos uopšte moguć, kao ni kojoj instituciji, rekli su izvori, dodajući da odluka tek treba biti donesena.

Prvi viceguverner centralne banke, Sergej Švecov, rekao je novinarima da postojeći zakon zabranjuje prodaju i prenos udela centralne banke u Sberbanci, ali nije želeo da komentariše mogući daljni razvoj situacije.

Portparol premijera Dmitrija Medvedeva Oleg Osipov izjavio je za Rojters da u vladi razgovaraju o raznim pitanjima. Dodao je i da još nije donesena konkretna odluka o potencijalnoj promeni vlasništva nad Sberbankom.

Iz Sberbanke su poručili da ne komentarišu "tržišne glasine ni sugestije". U ministarstvu finansija i u centralnoj banci nisu odgovorili na Rojtersov upit da daju komentar o informaciji o mogućem prenosu vlasničkog udela.

Centralna banka i ministarstvo finansija spore se oko raspodele dividendi između budžeta i centralne banke. Dividende Sberbanke značajna su stavka u ukupnoj dobiti ruske centralne banke, ističe Rojters.

Sberbank je ove godine isplatila ukupno 361,4 milijarde rubalja (5,8 milijardi dolara) dividendi.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta