Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Po zadatku - spasava fabriku od gašenja: Čuvenu pirotsku kompaniju za proizvodnju gumene obuće vodi
Vladimir Ilić došao s mesta državnog sekretara u Ministarstvu rada
DOK se iz pirotskog kraja masovno odlazi put srpske prestonice, Vladimir Ilić je upravo iz prestonice, sa mesta državnog sekretara u Ministarstvu rada, došao u Pirot pre dve i po godine, "po zadatku", da kao generalni direktor kompanije koja proizvodi gumenu obuću, gumeno-tehničku robu, lopte i sportske rekvizite, "Tigar" a. d., spase od - gašenja. Verovatno je i jedini Beograđanin "na privremenom radu" u ovom gradu...Poznato svetsko ime više od osam decenija, lider u proizvodnji gumene obuće u regionu, fabrika sa oko 1.500 radnika grcala je u dugovima od oko 50 miliona evra, u predstečajnom stanju, sa čestim zastojima u proizvodnji zbog nedostatka repromaterijala... Kompanija je sada u neuporedivo boljem položaju.

- Bili su to gotovo nemogući uslovi, a trebalo je opstati - rekao je, na svečanoj akademiji povodom 84 godine postojanja i rada "Tigra", prošlog utorka, u pirotskom Domu kulture, direktor Vladimir Ilić. - U ovom trenutku "Tigar" je na putu oporavka, ulazi u nov razvojni ciklus, a ukupna realizacija povećana je u odnosu na isti period prošle godine za 16 miliona evra.

Ovom Beograđaninu dolazak u pirotsku fabriku, koja je bila pred izdisajem, bio je ogroman izazov. Pre nego što je postao direktor, o "Tigru" je, kaže, znao samo da je vrlo važna fabrika za Srbiju. Sada zna svaki detalj. zahvaljujući predanom radu, 2018. godina bila je uspešna, mnogo bolja nego prethodna. Uz pomoć Republike, lokalnih vlasti, fabričkih sindikata, domaćih i inostranih partnera, kao što su "Jakobsen", "Dekatlon", "Jugoimport" i "Berner", "Batistini", prevaziđena je kriza poverenja i kompanija je samo u izvozu imala veću realizaciju za oko 10 miliona evra, a fizički obim proizvodnje porastao je za 20 odsto. Za gotovo 35 odsto nastavljeni su rast i izvoz gumene zaštitne i specijalizovane obuće u Hongkong, Kanadu, Poljsku, nordijske zemlje, kao i obuće za vojske NATO zemalja, ali i modnih opanaka za Japan. Deo namenske proizvodnje: rezervoari za borbene avione, neranjivi točkovi za guseničare, kabinske zaptivke za avionske kabine, specijalna lepila i balističke ploče su roba kojom je "Tigar" snabdevao Vojsku Srbije, a značajni ugovori su realizovani u saradnji sa nadležnim Ministarstvom odbrane, SDPR, BIA i Sektorom za vanredne situacije, kome su isporučeni paneli za zaštitu od poplava.Istovremeno je obavljeno kadrovsko podmlađivanje, pa je, umesto 300 starijih radnika koji su uz otpremnine otišli iz preduzeća, posao dobila mlada radna snaga, koja je završila neophodne obuke i ispekla gumarski zanat. Rasterećen je i neproizvodni sektor, čime su znatno smanjeni troškovi poslovanja. Naredne godine očekuje se znatno smanjenje dugova, koji se mogu vratiti samo ako najveći proizvođač gumene i specijalizovane obuće u Evropi nastavi da radi, u šta Ilić ne sumnja.

UZ konstataciju da je "Tigar" za njega veliki profesionalni izazov, Ilić kaže da mu od svega najteže padaju česta putovanja i - odvojenost od porodice.

PROČITAJTE JOŠ: Nova obuća za Goluboviće- Savremena sredstva komunikacije omogućavaju da se mnoge stvari mogu odraditi na daljinu, ali prisustvo na licu mesta je nezamenljivo. Tu su sastanci sa saradnicima, obilazak proizvodnih pogona i razvojnog centra, želja da se iz prve ruke sazna nešto više o problemima i milion drugih stvari koje zahtevaju da budete u centru zbivanja. Putovanja jesu naporna, ali su sada mnogo jednostavnija i brža završetkom Koridora 10 - kaže Ilić, koji je svoje pravničko obrazovanje usavršavao u SAD, ali i u Gradskom centru za socijalni rad u Beogradu, pre nego što će postati državni sekretar.NAJBOLjI RADNIK

Na svečanoj akademiji povodom 84 godine postojanja i rada "Tigra", direktor Ilić uručio je plakete za uspešnu saradnju svojim najboljim partnerima u ovoj godini.

Za najboljeg radnika "Tigra" proglašen je diplomirani ekonomista Bratislav Živković.

PRIVREDNIK GODINE

DA je Vladimir Ilić na pravom putu oporavka "Tigra", potvrđuju velika zlatna plaketa i zvanje "privrednik godine", koje su mu pre dva meseca dodelili Regionalna privredna komori i Opšte udruženje preduzetnika Pirot. Laureat je shvatio to priznanje i kao veliku obaveza u daljem vođenju kompanije.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta