Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Evrozonu 2020. čeka najniži ekonomski rast u sedam godina
Ekonomisti koje je anketirao Financial Times očekuju dalje usporavanje rasta ekonomije Evrozone u idućoj godini. Ovi rezultati potvrđuju tezu pojedinih analitičara da su monetarni podsticaji Evropske centralne banke (ECB) došli do svojih granica.

Anketa u kojoj je učestvovalo 34 ekonomskih analitičara pokazuje da će 2020. usporavanje rasta BDP-a ući u treću godinu zaredom. U proseku analitičari iduće godine očekuju manje od jedan odsto rasta ekonomija država koje koriste evro, što bi bio najlošiji rezultat u poslednjih sedam godina. Poslovni dnevnik podseća da su procene ECB-a nešto optimističnije.

Nakon što je BDP Evrozone ove godine povećan za 1,2%, iduće godine bi trebalo da poraste 1,1%, procenjuje centralna banka. Međutim, slabašan je to rezultat u odnosu na prošlu godinu kada je ekonomija ojačala 1,8%, a o 2,4% rasta iz 2017. da se i ne govori.

Lena Komileva, glavna ekonomistkinja G+ Ekonomiksa pesimistične prognoze opravdava činjenicom da na vidiku još nema razrešenja globalnih trgovinskih napetosti, što utiče na investicije i ličnu potrošnju.

Uprkos slabljenju ekonomske aktivnosti, većina analitičara u anketi ne očekuje još labaviju monetarnu politiku ECB-a. Naime, samo njih devet očekuju dodatno snižavanje kamatnih stopa tokom iduće godine, a jedan čak očekuje i podizanje cene novca.

Polovina anketiranih očekuje da će ECB zadržati program otkupa obveznica od 20 milijardi evra mesečno. Zanimljivo je kako dve trećine ekonomista smatra kako apel predsednice ECB-a Kristin Lagard za većim budžetskim podsticanjem ekonomija, prvenstveno u Nemačkoj, neće naići na plodno tle.


Od 1. januara 2020. minimalna cena rada 172,54 dinara "neto", po radnom času
Od 1. januara 2020. godine primenjuje se nova minimalna cena rada, koja bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, iznosi 172,54 dinara "neto", po radnom času.

Odluku o povećanju minimalne cene rada za period januar-decembar 2020. godine, na osnovu ovlašćenja iz člana 112. stav 2. Zakona o radu donela je 13. septembra 2019. Vlada Srbije.

- Svaki poslodavac koji je doneo odluku o uvođenju minimalne zarade, u obavezi je da zaposlenom istu isplati u visini koja se određuje na osnovu navedene odluke Vlade i koja važi za mesec u kojem se vrši isplata. Dakle, ukoliko poslodavac isplatu minimalne zarade za mesec decembar 2019. godine vrši u mesecu januaru 2020. godine, moraće da primeni novu odluku Vlade o minimalnoj ceni rada (172,54 dinara po radnom času) - navode iz Unije poslodavaca Srbije.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta