Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Manja dividenda: Od "Tesle", ipak, po 1.300 dinara
Korekcija završnih računa beogradske vazdušne luke dovela je do smanjenja najavljene isplate akcionarima. Prema prvoj računici, građanima je trebalo da pripadne po 1.519 dinaraUMESTO 1.519 dinara, koliko je prema prvobitnoj najavi trebalo da "legne" na račun svakom malom akcionaru Aerodroma "Nikola Tesla", ovaj iznos dividende će biti 218 dinara niži. Novu računicu je objavilo upravo ovo akcionarsko društvo. Razlog za nižu dividendu od 1.300,87 dinara neto je, kako se navodi, korekcija završnih računa kompanije zbog "uočene materijalno značajne greške prilikom obračuna osnovice za utvrđivanje visine poreza za dobit".Naime, u novim, izmenjenim finansijskim izveštajima prihod Aerodroma od koncesije, a reč je o 501 milionu evra (oko 59 milijardi dinara), oporezovan je stopom od 15 odsto. Tako je neto profit ove kompanije smanjen sa 62,04 milijarde dinara, koliko je prvobitno objavljeno, na 53,2 milijarde dinara.Po novoj računici, sa izmenjenim bilansima, akcionarima će pripasti bruto iznos od 52,9 milijardi dinara, što je 1.530,44 dinara po akciji. Državi, koja u Aerodromu "Nikola Tesla" a. d. poseduje 83,5 odsto vlasništva, sleduje bruto iznos po akciji, a malim akcionarima se on umanjuje za dodatnih 15 odsto poreza na dividende. Tako dolazimo do pomenutih 1.300,87 dinara.

Skupština akcionara na kojoj se odlučuje o raspodeli dobiti Aerodroma, i dalje je zakazana za 18. mart, a očekuje se da isplata bude odmah potom.


Pošta Srbije u 2018. ostvarila neto dobit od 2,3 milijarde dinara
Javno preduzeće Pošta Srbije usvojilo je godišnji izveštaj o poslovanju za 2018. u kojoj je ostvarilo neto dobit od 2,3 milijarde dinara.

Poslovni prihodi Pošte Srbije u prošloj godini su za 3,2% veći od planiranih, odnosno za 0,2% veći od prihoda koji su ostvareni u 2017. godini, saopštilo je to preduzeće.

Navedeno je da je doneta i odluka o usvajanju godišnjeg finansijskog izveštaja za 2018. i izveštaja nezavisnog revizora.

Vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije Mira Petrović rekla je da je pozitivno poslovanje tog preduzeća u prošloj godini rezultat ostvarenih većih poslovnih prihoda i racionalizacije troškova.

- Uz redovno izmirene obaveze prema svim poveriocima, kao i redovne plate za skoro 15.000 zaposlenih, ostvaren je značajan poslovni dobitak na koji bi menadžment i zaposleni trebalo da budu ponosni - kazala je Petrović.

Ona je ocenila da Pošta Srbije uspešno posluje u složenim tržišnim uslovima i razvija značajne strateške usluge, kao što je usluga Post Ekspresa.

Strukturu poslovnih prihoda Pošte Srbije čine prihodi od rezervisanih poštanskih usluga (32,9%), nerezervisanih poštanskih usluga (2,3%), komercijalnih usluga (47,7%) i ostali poslovni prihodi (17,1%).

U kapitalna ulaganja u 2018. uloženo je 1,2 milijarde dinara, a isplaćene su i obaveze po raznim osnovama u iznosu od 8,6 milijardi dinara.

U 2018. u poštama u Srbiji pruženo je 457 miliona usluga, odnosno više od 38 miliona usluga mesečno.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta