Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Strmoglav pad: Zbog vojnog sukoba berze u crvenom
Strah zbog poslednjeg vojnog sukob između nuklearnih sila Indije i Pakistana proširio se i na berze u Karačiju i Mumbaju.Indijski berzanski indeks Sensex skliznuo je za 189.54 boda na 35.784,17, dok je Nifty 50 pao za 68.10 bodova na 10.767,20.

Vrednost indijske nacionalne valute rupije takođe je pala na 71,47 po dolaru.

Pakistanska tržišta su takođe proširila svoje gubitke. Indeks KSE100 pao je za 1.466 bodova na 37.345, što je za tri odsto manje. To je najveći pad ovog indeksa od 11. jula 2017. godine.

Prema rečima generalnog direktora Equinomics Research-a, G Chokkalingama, “rat će biti teška opcija sa zemljama koje leže na nuklearnom oružju. Može doći do eskalacije sukoba, ali je malo verovatno da će se to pretvoriti u punopravan rat", rekao je on za Economic Times.

"Mogu postojati i drugi rizici za tržište, ali rizik od rata nije verovatan", dodaje direktor Equinomics Research-a.

Tenzije između Indije i Pakistana eskalirale su nakon terorističkog napada automobilom bombom u indijskom delu Kašmira, a koji je ubio 44 indijska policajca.

Samoubilački napad na indijski vojni konvoj u oblasti Pulvama 14. februara bio je najsmrtonosniji napad na snage bezbednosti u spornom regionu od početka pobune 1989. godine.

Odgovornost za napad preuzela je Džaiš-e-Mohamad, islamistička organizacija povezana sa Talibanima i Al-Kaidom.

Kao odgovor na to, Indija je počela sa vazdušnim napadima na terorističku grupu, optužujući Pakistan za neuspeh u razbijanju terorističkih aktivnosti u tom području.

Pakistanska vojska jutros je saopštila da je oborila dva aviona indijskog vazduhoplovstva nakon što su prešli u njen vazdušni prostor. Jedan avion pao je na područje pod kontrolom Pakistana, a pilot je uhapšen na terenu. Pakistan je zatvorio svoj vazdušni prostor za indijske letove.

Indijski avioni oboreni su nakon što su prešli liniju kontrole koja deli Kašmir na pakistanski i indijski deo. Indija to demantuje, prenela je agencija AP.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta