Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Na prodaju 55 hektara PKB Korporacije - Rok za ponude 12. april
PKB Korporacija a.d. iz Padinske skele oglasila je prodaju 55 hektara zemljišta na katastarskoj opštini Komareva humka, a početna cena je 2,2 mil EUR, odnosno 3,8 EUR po kvadratnom metru.

Na ovoj parceli nalazi se 39 objekata koji nisu u vlasništvu i državini PKB Korporacije i za koje nije utvrđen vlasnik, odnosno držalac, navodi se u oglasu.

Ponude za ovo zemljište podnose se do 12. aprila, a njihovo javno otvaranje biće 19. aprila.

Prispele ponude biće bodovane, a ako bude dve ili više ponuda sa istim brojem bodova, PKB Korporacija će imati mogućnost da najpovoljniju izabere kroz licitaciju.

PKB Korporacija a.d. iz Padinske skele je privredno društvo koje je ostalo u državnom vlasništvu, posle privatizacije u kojoj je Al Dahra kupila PKB.


Građanima po 1.300 dinara od Aerodroma 16. aprila
Građani koji poseduju akcije Aerodroma "Nikola Tesla" dobiće po 1.300,87 dinara dividende za svaku deonicu 16. aprila ove godine, saznaje "Blic".

Pravo na dividendu imaće akcionari koji su akcije Aerodroma imali u vlasništvu na dan 31. decembra 2018. godine, a po osnovu ugovora o koncesiji za aerodrom sa francuskom kompanijom "Vansi erports".

Državi, koja u Aerodromu "Nikola Tesla" poseduje 83,5 odsto vlasništva, sleduje bruto iznos po akciji, 1.530,44 dinara, a malim akcionarima se on umanjuje za 15 odsto poreza na dividende. Tako dolazimo do pomenutih 1.300,87 dinara.

Akcijom Aerodroma juče se na Beogradskoj berzi trgovalo po ceni od 830 dinara. Najveću cenu u prethodnih godinu dana akcija ove kompanije je dostigla krajem decembra 2018. kada je vredela 1.956 dinara.

Besplatne akcije Aerodroma "Nikola Tesla" u svom vlasništvu je zadržalo je više od dva miliona građana. Oni su od države dobili po jednu deonicu ove kompanije u februaru 2011. godine.

Prethodno je početkom 2010. godine građanima podeljeno i po pet akcija Naftne industrije Srbije, čija je nominalna vrednost bila 500 dinara. Pravo na besplatne akcije javnih preduzeća imalo je 4,8 miliona građana, koji su ovim hartijama mogli da trguju na Beogradskoj berzi.U slučaju da niste prodali besplatne akcije, kao ni podizali novac od dividendi, sada na računu imate oko 10.000 dinara. Jedna akcija NIS na berzi vredi 730 dinara a pet koliko je svaki građanin dobio ukupno 3.650 dinara. Akcija Aerodroma vredi 830 dinara, a građanima je na račun uplaćeno i po 1.700 dinara na osnovu akcija Akcionarskog fonda. Na ime dividendi tokom prethodnih nekoliko godina NIS, Aerodrom i Telekom svakom građaninu su uplatili po ukupno oko 3.000 dinara.

Novac od dividende građani mogu da podignu na šalteru preduzeća “Pošta Srbije” uz obavezno pokazivanje lične karte. Novac od akcija mogu da dobiju samo ukoliko deonice prodaju, a to je moguće takođe u “Pošti” davanjem naloga za prodaju.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta