Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Al Dahra investira 15 mil EUR u PKB do kraja aprila
Generalni direktor kompanije Al Dahra Vojin Lazarević izjavio je da će ta kompanija već do marta ili kraja aprila investirati 15 mil EUR u PKB, što je polovina dogovorenog ulaganja planiranog za naredne tri godine.

Lazarević je rekao Tanjugu da je prema ugovoru koji Al Dahra ima sa Vladom Srbije, predviđeno da ova kompanija u naredne tri godine investira 30 mil EUR, a da će sada, samo pola godine od kupovine, uložiti 50% dogovorenih sredstava.

Na pitanje kako komentariše pisanje pojedinih medija koji spekulišu da će namena zemljišta PKB biti promenjana, Lazarević kaže da je "bolje polemisati delima, a ne rečima sa ljudima koji imaju određene rezerve".

- Po ugovoru koji Al Dahra ima sa Vladom Republike Srbije mi smo u obavezi bili da u roku od tri godine, svake godine investiramo po 10 miliona. Dakle, ukupno 30 mil EUR. Umesto toga, za šest meseci od kada je preuzet PKB biće realizovana prva investicija od 15 mil EUR i biće zamenjen sav vozni park - kaže Lazarević.

Dodaje da je u PKB-u zatečen stari vozni park, da je najmlađa mehanizacija iz 2012. godine i da su zatečeni traktori koji su prekoračili broj radnih sati.

On smatra da je za PKB "srećan izbor" to što ga je Al Dahra kupila.

- Stvarno verujem da ćemo mi u naredne dve do tri godine vratiti staru slavu PKB-u - rekao je Lazarević Tanjugu.

Al Dahra je u oktobru prošle godine potpisala ugovor o kupovini PKB-a za nešto više od 105 mil EUR.

Obrađivaće više od 17.500 hektara poljoprivrednog zemljišta na osam farmi koje su strateški locirane u neposrednoj blizini centra Beograda. Na njima kompanija planira uzgoj različitih useva, uključujući šećernu repu, suncokret, pšenicu, kukuruz, ječam, krmnu smešu i nekoliko vrsta povrća.

Al Dahra je međunarodna korporacija specijalizovana za agrobiznis, koja u svom fondu ima čak 400.000 jutara (160.000 hektara) poljoprivrednog zemljišta na četiri kontinenta.


Ponuda iz Dubaija za Luku Novi Sad nije potpuna
Samo jedna zainteresovana kompanija, "P&O Ports" iz Dubaija, dala je zvaničnu ponudu za kupovinu jedine preostale luke u državnom vlasništvu - Luke Novi Sad. Ali kako N1 saznaje, ponuda nije potpuna.
Naime, u Ministarstvu privrede zvanično je otvorena jedina pristigla ponuda, ali je prilikom provere dokumentacije, komisija utvrdila da je nepotpuna.
Procedura nalaže da Ministarstvo o tome i zvanično obavesti nadležne u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i zatraži dopunu dokumentacije.
Luka Novi Sad prvi put je ponuđena na prodaju u septembru prošle godine po ceni od blizu 16 miliona evra.
Kako se niko nije javio, raspisan je novi tender, a cena je prepolovljena. Javni poziv je tri puta produžavan, a konačan rok koji su potencijalni kupci imali za slanje ponuda istekao je u petak.
Pravo učešća na tenderu imale su firme koje se bave lučkom delatnošću u poslednjih deset godina u kontinuitetu, koje su u 2017. imale prihod od najmanje 30 miliona evra, kao i koje su u svakoj od poslednje tri godine imale pretovar od po 1,4 miliona tona. Na prethodnom tenderu početna cena je bila duplo veća, 15,98 miliona evra, ali nije stigla nijedna ponuda za kupovinu 99,4 odsto akcija tog preduzeća, iako su rokovi dva puta produžavani.
Luka Novi Sad ima pretovar od oko milion tona robe godišnje, a kapaciteti su joj veći od 2,5 miliona tona. U toj kompaniji radi oko 150 ljudi, a u poslednje četiri godine poslovala je profitabilno.


Počinju javne konsultacije o regulaciji kriptovaluta i digitalnih tokena
Komisija za hartije od vrednosti (HoV) objavila je poziv na javne konsultacije na temu izdavanja, trgovine i potrebe za dodatnom regulacijom kriptovaluta i digitalnih tokena u Srbiji.

Poziv je objavljen u saradnji sa Kabinetom predsednice Vlade Ane Brnabić i trajaće nešto više od dva meseca - do 15. maja.

Kako je saopšteno iz Komisije za HoV, poziv je ipućen svim licima zainteresovanim za ovu temu, a pre svega stručnoj javnosti i onima koji već posluju u ovoj oblasti, sa ciljem da izraze svoje stavove i sugestije i daju komentar na predstavljenu analizu i preliminarne stavove Komisije.

Poziv sadrži i osnovne crte potencijalnog novog pravnog okvira za dodatno uređenje kripto-imovinskih prava.

Komisija će pre eventualne izrade konkretnih pravnih akata kojima se proširuje regulacija kripto-imovinskih prava, uzeti u obzir sve odgovore, stavove i tumačenja izražene tokom konsultacija.

Konsultativni proces je započet imajući u vidu značaj podrške razvoju digitalnih tehnologija, kao i potrebu da se obezbede finansijska stabilnost i pravna sigurnost u transakcijama kripto-imovinskim pravima, a pre svega dodatna zaštita investitora.

Komisija je nedavno izdala upozorenje investitorima u kojem je predočila da su kripto-imovinska prava u velikoj meri neregulisana, da je njihova vrednost izuzetno promenljiva, te da je ulaganje u ova prava povezano sa velikim brojem rizika.


Energoprojekt ugovorio posao u Rusiji - Projektovanje i radovi u Rostovu na Donu vredni 10,2 mil EUR
Beogradski Energoprojekt Visokogradnja zaključio je ugovor vredan 10,2 mil EUR o nastavku projektovanja i izvođenju radova u Rostovu na Donu, objavljeno je na Beogradskoj berzi.

Energoprojekt Visokogradnja je generalni izvođač radova a ugovor koji je zaključen sa firmom MKC RosEvro-development za investitora Agrokom Holding obuhvata izvođenje građevinsko-zanatskih i instalaterskih radova Međunarodnog kongresnog centra sa hotelom Hyatt Regency Rostov Don Plaza.

Rok za realizaciju ugovorenih radova je 9 meseci, navedeno je u saopštenju Energoprojekt holdinga.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta