Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Ponovo se traži akcija više Aerodroma "Nikola Tesla"
Indeksi Beogradske berze su ojačali na početku ove trgovačke nedelje, pri čemu je obična akcija Komercijalne banke stigla na korak do jednogodišnjeg rekorda, dok je Aerodrom "Nikola Tesla", posle duže vremena, ponovo naišao na visoku tražnju investitora.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je oko 219,5 miliona dinara (blizu 1,9 miliona evra), za šta su u najvećoj meri zaslužne državne dužničke hartije.

Indeks BELEX15 je skočio za pola procenta na 736,9 poena, a BELEXlajn je porastao za 0,2 procenat na 1.596,68 poena.

Aerodrom "Nikola Tesla" dominirao je na tržištu akcija sa prometom u iznosu 9,8 miliona donara, ojačavši istovremeno za 0,3 odsto na 851 dinar.

Proizvođač i distributer tehničkih gasova Mešer Tehnogas se oporavio za oko pola procenta nakon pada u petak, vrativši se na nivo od 11.000 dinara, a ostvario je trgovanje vredno 2,6 miliona dinara.

Naftna industrija Srbije je zaključila trgovanje s dobitkom od 0,3 procenta na 728 dinara, a isprometovana je za 2,0 miliona dinara, dok je vranjski prozivođač grejnih tela i štednjaka, Alfa plam, bio jedini gubitnik dana s padom cene od 3,0 odsto na 32.000 dinara, uz relizaciju od 1,8 miliona dinara.
"Dunav osiguranje" je mirovalo na 1.672 dinara po akciji, zabeleživši promet u iznosu od približno 0,2 miliona dinara, a i Energoprojekt holding se zadržao na ranijem cenovnom nivou od 630 dinara, uz trgovanje vredno nešto više od 0,1 milion dinara.

Obična akcija Komercijalne banke našla se na čelu liste dobitnika sa skokom cene od 2,6 procenata na 2.873 dinara, približivši se jednogodišnjem rekordu od 2.900 dinara, koji je zabeležen 25. marta, ali je ostvarila zanemarljivo trgovanje.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija učestvovali s udelom od 40,55 odsto, u kupovini sa 34,58 posto, a u prodaji sa 46,53 procenta.

Dinarska državna obveznica serije RSO19181, koja dospeva u januaru 2026. godine, ostvarila je promet od 202 miliona dinara.


Komercijalna čeka tender s dobrim bilansom
Tender za pronalaženje strateškog partnera za Komercijalnu banku se bliži.
Vladimir Medan, predsednik Izvršnog odbora banke, kaže da oni strateško partnerstvo čekaju s veoma dobrim bilansom, jer je, kako je rekao za današnji Blic, prošle godine napravljen najbolji finansijski rezultat u poslednjih deset godina.

Blic podseća i na izjavu ministra finansija Siniše Malog da će tender biti raspisan u maju, a da bi ceo posao trebalo da bude završen do kraja godine.Medan za Blic kaže da su uspeh postigli tako što su preokrenuli trendove u najbitnijim segemntima poslovanja i zabeležili značajne pomake na mnogim poslovnim poljima.

"Banka je ostvarila rekodrni profit, gotovo 71 milion evra, što je za banku najznačajniji uspeh. Istovremeno smo unapredili i mnoge parametre poslovanja - povećali smo nivo štednje, bilansnu sumu, produktivnost zaposlenih i tržišno učešće i to je najvažnija poruka sa stanovišta Komercijane banke", kazao je Medan.

Cilj banke je da takav trend zadrži u narednim godinama, jer je Komercijalna banka jedan od stubova stabilnosti srpskog bankarskog tržišta, naveo je Medan, te pomenuo kao jedan od dokaza za to da je vrednost akcija banke skočila sa 1.800 na 2.900 dinara.

Inače, trenutna tržišna vrednost Komercijalne banke na Beogradskoj berzi je 413 miliona evra. Pre početka finansijske krize 2008. vredela je dve milijarde.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta