Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Gasi se 7.500 firmi u Srbiji, prinudna likvidacija za još 15.500 privrednih društava
Beograd -- Agencija za privredne registre (APR) je saopštila da je pokrenula prinudnu likvidaciju 7.500 privrednih društava.
Likvidacija je pokrenuta zbog toga što nisu dostavili godišnje finansijske izveštaje za dve uzastopne godine, 2015. i 2016, do kraja poslovne 2017. godine.

Najavljeno je da će u narednim danima ARR pokrenuti postupak prinudne likvidacije preostalih oko 15.500 društava, kako bi se iz pravnog života isključili oni koji ne posluju u skladu sa zakonom, sa ciljem da se poveća pravna sigurnost poslovanja i podigne nivo transparentnosti privrede.Postupak prinudne likvidacije, u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, po službenoj dužnosti sprovodi Registrator privrednih subjekata, donošenjem rešenja o pokretanju prinudne likvidacije za svako pojedinačno privredno društvo.

Istovremeno se objavljuje oglas o pokretanju prinudne likvidacije za svako pojedinačno društvo u neprekidnom trajanju od 60 dana, na sajtu APR-a (www.apr.gov.rs), u Registru privrednih subjekata, a po isteku tog roka u narednih 30 dana društvo se briše iz registra.

Od datuma prelaska u status društva u prinudnoj likvidaciji, odnosno od dana objavljivanja oglasa o prinudnoj likvidaciji, društva mogu da nastave sa radom, ali ne mogu da preduzimaju nove poslove, već samo da završavaju započete, uključujući i izmirenja dospelih obaveza, kao i plaćanja za tekuće obaveze društva i obaveze prema zaposlenima. Ne isplaćuje se učešće u dobiti, odnosno dividenda, niti se imovina društva može raspodeljivati članovima društva pre brisanja društva iz registra.

Svi sudski i upravni postupci u odnosu na društvo koje je u prinudnoj likvidaciji prekidaju se, a društvo ne može ni da registruje promene podataka u Registru privrednih subjekata od dana objavljivanja oglasa o prinudnoj likvidaciji na sajtu APR-a.


Srbija ulaže 300 miliona evra u rečni saobraćaj
Beograd -- Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da Vlada Srbije ulaže 300 miliona evra u vodni saobraćaj.
Precizirala je da sva ulaganja u tu oblast, uključujući i privatni sektor, iznose oko pola milijarde evra.

Mihajlovićeva je, posle potpisivanja Memoranduma o uzajamnom razumevanju između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastukture i Ministarstva industrije i trgovine Rusije o saradnji u oblasti trgovačke brodogradnje, najavila gradnju novih luka.Ona je dodala da će se početkom sledeće godine graditi Luka Smederevo, a da se, pored toga, rade i još dve, i to u Beogradu i Sremskoj Mitrovici.

Mihajlovićeva je istakla da se posle 30 godina ulaže u lučku infratrukturu, da se rade projekti, grade nove luke, kao i prevodnica na Tisi.

Prema njenim rečima, radi se i na uklanjanju flota koje su onemogućavale da Dunav postane plovan.

"Cilj je da Srbija sa dunavskim kodirodrom postane atraktivnija nego što je bila. Moramo da podržimo ovaj vid saobraćaja, jer su mogućnosti velike i država će imati koristi od toga", navela je Mihajlovićeva.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta