Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
MMF U PETAK U BEOGRADU Goruće teme EPS, Komercijalna banka, Srbijagas, plate i penzije
Misija MMF-a, predvođena novim šefom Janom Kesom Martejnom, koji je na tom mestu zamenio Džejmsa Rufa, boraviće u Srbiji dve nedelje.

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) počinje u petak, 10. maja, dvonedeljnu posetu Srbiji sastankom sa čelnim ljudima Ministarstva finansija i Narodne banke Srbije, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu finansija.

Kako je ranije najavio ministar finansija Siniša Mali, sa MMF-om će se razgovarati i o reformama koje se tiču EPS-a, Srbijagasa i privatizacije Komercijalne banke... "Blic Biznis" je nedavno pisao i da će ključne tema biti novi model za obračunavanje penzija.

Vlada Srbije postigla je u junu prošle godine dogovor s MMF-om o novom nefinansijskom, savetodavnom aranžmanu "čuvarkuća" - Instrument za koordinaciju politika - PCI, u trajanju od 30 meseci.
PCI je instrument koji je MMF uveo tokom 2017. godine u cilju pružanja podrške zemljama poput Srbije, a program podržan od PCI ima za cilj održanje makroekonomske i finansijske stabilnosti i ostvarivanje napretka u realizaciji ambicioznog plana strukturnih i institucionalnih reformi radi podsticanja brzog i inkluzivnog rasta, otvaranja novih radnih mesta i podizanja životnog standarda.
Prethodno je, od 29. januara do 5. februara ove godine, Srbiju posetio tim MMF-a koji je predvodio Džejms Ruf.

Nakon završetka posete, MMF je saopštio da ekonomski program Srbije i dalje daje dobre rezultate, da se Fond zalaže za unapređenje upravljanja javnim i državnim preduzećima kao i da podržavaju planove vladei za privatizaciju Komercijalne banke i HIP Petrohemije.


Javni dug Srbije 23,4 milijarde evra, pao na 50,9 odsto BDP-a
Beograd -- Javni dug Srbije na kraju marta iznosio je 23,4 milijarde evra, što je 50,9 odsto planiranog ovogodišnjeg BDP, objavilo je danas Ministarstvo finansija.
Na kraju februara javni dug je bio 23,15 milijardi evra, odnosno 50,4 odsto BDP-a.

Javni dug je na kraju 2018. godine iznosio 23,01 milijardu evra, što je bilo 53,8 odsto BDP-a, a na kraju 2017. je bio 23,22 milijarde evra, odnosno 57,9 procenata BDP-a.Najniži iznos javnog duga bio je 2008. godine kada je iznosio 8,78 milijardi evra ili 28,3 odsto BDP-a, dok je krajem 2000. godine iznosio 14,17 milijardi evra, što je bilo 201,2 odsto BDP-a. Zakonom o budžetskom sistemu učešće javnog duga u BDP-u ograničeno je na 45 odsto.


Budžet Srbije za prvi kvartal u plusu 15,8 milijardi dinara
Beograd -- Suficit republičkog budžeta na kraju prvog kvartala ove godine iznosio je 15,8 milijardi dinara, objavilo je danas Ministarstvo finansija Srbije.
Za prvi kvartal planiran je fiskalni deficit u iznosu od 18,9 milijardi, pa je je rezultat bolji za 30,1 milijardu dinara, istaklo je Ministarstvo finansija.

Prihodi su bili 305,5 milijardi dinara, a rashodi 289,7 milijardi dinara, saopšteno je iz ministarstva.
Na nivou opšte države, u periodu januar - mart, zabeležen je fiskalni suficit od 11,2 mlilijardi dinara (0,9 odsto BDP) i primarni fiskalni suficit u iznosu 57,3 milijardi (4,8 odsto BDP-a).

U martu je ostvaren deficit od 6,4 milijarde dinara. Naplata prihoda u martu iznosila je 98,5 milijardi dinara, od čega se na proreske prihode odnosilo 78,1 milijardu dinara.

Uobičajeno najveći deo poreskih prihoda odnosio se na uplatu PDV-a u iznosu od 32,8 milijardi dinara i akciza u iznosu od 17,6 milijardi dinara.

Porez na dobit u martu iznosio je 17,8 milijardi, neporeski prihodi naplaćeni su u iznosu od 20 mlijardi dinara, dok je priliv donacija u martu iznosio 400 miliona dinara.

Rashodi budžeta su u martu iznosili 104,9 milijardi dinara. Troškovi za zaposlene bili su 23,4 milijarde dinara, a transferi fonda PIO, RFZO, NSZ i fonda Socijalnog osiguranja vojnih osiguranika (SOVO) 15,1 milijardi dinara.


Brodogradilište u Perlezu "otplovilo" na doboš, početna cena 283,7 miliona RSD
Perlez -- Firma "Šipjard bomex 4m" u stečaju, u čijem je vlasništvu brodogradilište u Perlezu na Begeju, prodaje se po početnoj ceni od 283,7 miliona dinara.
Javno nadmetanje za kupovinu brodogradilišta zakazano je za 6. juni, a depozit za učešće iznosi 126 miliona dinara.

Imovinu Šipjarda čini više objekata, među kojima je hala brodogradnje na 4,4 hiljade kvadratnih metara, silazna rampa mehanizovanog navoza od 13 hiljada kvadrata, a građevinski objekti nalaze se na površini od 39,7 hiljada metara.
Jedno od najuspešnijih srpskih brodogradilišta "potonulo" je u stečaj, a zatim bankrot, u trenutku kada je navršilo deceniju rada. Na begejskom navozu u Perlezu, nedaleko od Zrenjanina, od otvaranja 2008. do 2012. proizvedeno je 35 plovila.

Tada se zbog recesije i pada narudžbi, firma našla u finansijskoj krizi i sve ređe proizvodila brodove. Stečaj je otvoren u Privrednom sudu u Zrenjaninu februara prošle godine, nakon blokade računa od 1.097 dana na iznos od 172 miliona dinara, a na zahtev samog privrednog društva koje je priznalo da je prezaduženo i da dugove ne može da vraća.


Na majskim licitacijama 13 preduzeća iz Vojvodine
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika tokom maja organizuje oko 30 prodaja pokretne i nepokretne imovine preduzeća. Među njima će se naći i 13 preduzeća iz Vojvodine. Kupcima su na raspolaganju zgrade, silosi, mlinovi, zemljište, mehanizacija, proizvodne hale, stanovi.

Prva na redu je upravna zgrada sa tri pomoćna objekta u Crvenki, vlasništvo stečajnog dužnika TP Venac AD iz Crvenke. Prodaje se u četvrtak, 9. maja. Ukupna površina upravne zgrade i tri pomoćna objekta je 584,38 m2. Pored toga, prodaje se i 33 m2 građevinskog zemljišta pod zgradom, kao i nekoliko ari zemljišta pod pomoćnim objektima. Početna cena je 2.278.705,57 dinara.

Sledećeg dana, 10. maja, biće održana druga prodaja nepokretne imovine Konekt grupe DOO iz Novog Sada. U ponudi su nekretnine u katastarskoj opštini Senta, potes Gornji salaši, a reč je o parceli čija je početna cena 666.188,18 dinara. Početna cena za nekretnine na potesu Bogaroš je 4.042.989,02 dinara, dok je za one na potesu Čik i Kostolanji Deže u Tornjošu 4.384.116,78 dinara.

Prodaja nepokretne imovine preduzeća Novi dom – stolarija iz Debeljače zakazana je za 13. maj u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika u Beogradu. Prodaju se objekat drvne industrije, industrije nameštaja i proizvodnje papira, odnosno proizvodna hala u Debeljači površine 4.860 m2. Početna cena je 17.927.340 dinara.

Ponovo je oglašena prodaja preostalog dela AD Brodogradilište Sava Mačvanska Mitrovica. Najvažniju imovinu čine objekti u Mačvanskoj Mitrovici, 228 akcija Jubmes banke, koje se kotiraju na Berzi, i stanovi u otkupu. Početna cena na javnom nadmetanju je 26.174.529 dinara, a prodaja je zakazana za 15. maj u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika u Beogradu.

Imovina Industrije mesa i konzervi 29. novembar AD Subotica prodaje se po drugi put. Nadmetanje se takođe održava 15. maja, ali u Centru za stečaj Agencije za licenciranje stečajnih upravnika u Novom Sadu. Početna cena celokupne pokretne i nepokretne imovine je 59.160.724,03 dinara i podrazumeva silos i mešaona stočne hrane u selu Male Pijace. U okviru njih je 14 objekata upisanih kao zgrade poljoprivrede. U istom selu prodaje se i poljoprivredna apoteka uz sedam objekata upisanih kao zgrade poljoprivrede, te metalna nadstrešica za prikolice. U Malim Pijacama prodaju se i zgrada za otkup, površine 148 m2 i kolska vaga. Na prodaju je i zidani objekat mlina ukupne površine 209 m2, hangar površine 318 m2, a tu su i upravna zgrada i portirnica. U Čantaviru se prodaje maloprodajni objekat, a u Subotici tri kioska od po 16 m2 na Kvantaškoj pijaci, Mlečnoj pijaci i pijaci Palić. Prodaje se i zemljište od 58 hektara, 45 ari i 50 m2, uz napomenu da je do 15. novembra u zakupu. U ponudi su i mašine, postrojenja i oprema u Horgošu, ali i potraživanja od radnika po osnovu otkupa stanova i 937 akcije preduzeća Poljoprivredna stručna služba AD Subotica.

Preduzeće Zrnokoop DOO Kula biće na licitaciji 16. maja u prostorijama Raiffeisen banke AD Beograd. Početna cena od 106.650.000 dinara podrazumeva prodaju zgrada mlina, upravne zgrade, usipnog koša, vertikalnog elevatora, nekoliko silosa, mlina za kukuruz, sušare za žitarice, magacina, rezervoara za naftu, trafostanice, portirnice i letnjikovca. Osim tih nepokretnosti, prodaje se i oprema kao što su kolska vaga, rezervoar za naftu, mlinska oprema za pšenicu, mlinska oprema za kukuruz, oprema sušare za žitarice.

Stečajni upravnik oglasio je za 16. maj prodaju preduzeća Gepro DOO iz Apatina. Po procenjenoj vrednosti od 5.822.145 dinara u ponudi je poslovna hala za fert-gredice. Hala je od tvrdog materijala, a unutrašnja površina zidova je 707 m2.

Dan kasnije, 17. maja, u Privrednom sudu u Sremskoj Mitrovici zakazana je prodaja imovine preduzeća VRC land DOO iz Šimanovaca. Predmet prodaje je zemljište površine osam hektara, devet ari i 67 m2, a početna cena je 52.690.708,37 dinara.

Po drugi put će 22. maja na prodaji biti imovina Puteva AD iz Sremske Mitrovice. Početna cena nepokretne i pokretne imovine je 194.741.896 dinara, a licitacija se održava u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika - Odeljenje za stečaj u Novom Sadu. Najznačajniju imovinu čine zgrada komunalnih delatnosti, upravna zgrada, kao i pokretna imovina.

Prva javna prodaja Mlinostepa iz Stepanovićeva biće održana 24. maja u Novom Sadu. Početna cena za mlin sa skladištem, kancelariju i laboratoriju, radionicu za električare, portirnicu i vagarsku kućicu, kip-platformu sa bunkerom, skladište, nekoliko silosa, sušaru, trafostanicu i zemljište je 170.872.276,96 dinara. U cenu su uračunati i oprema, odnosno računari, monitori, štampači i klima-uređaji u upravnoj zgradi u Novom Sadu, kao i zemljište u Stepanovićevu.

Javno nadmetanje za prodaju nepokretne imovine Fidelinka nekretnina d. o. o. iz Subotice održaće se 23. maja u Subotici. Početna cena je 693.592,20 dinara, a u ponudi je poslovni prostor – dve prostorije za koje nije utvrđena delatnost, kao i ribarnica u Bajmoku.

Za 30. maj u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika zakazana je prodaja nepokretne imovine Trgoprodukta AD iz Pančeva. Po početnoj ceni od 4.526.877,16 dinara prodaje se poslovni prostor u Pančevu, koji čine pet prostorija za koje nije utvrđena namena.

Na samom kraju meseca, 31. maja, u Novom Sadu će na prodaji biti imovina preduzeća Drvogrmeč DOO. Nudi se poslovni prostor u Novom Sadu u Ulici Ilije Ognjanovića, a reč je o delu dvosobnog stana. Reč je o poslovnom prostoru od 97,61 m2, a objekat nije legalizovan i nije rešeno pitanje grejanja. Početna cena je 4.545.000 dinara.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta