Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Srbija sigurna, investitori nude milijarde za naše obveznice
Beograd -- Srbija je objavila ponudu evroobveznica i na svoju ponuđenu milijardu evra obveznica dobila ponudu od 6,2 milijarde od potencijalnih finansijskih investitora.Ovo je rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ukazujući da ova informacija pokazuje koliko su investitori, kako evropski, tako i američki, zainteresovani za naše finansijsko tržište.

Prvi čovek Srbije kazao je da je Srbija dobila kamatu na desetogodišnje kredite od 1,65 odsto."Mi smo bili najsrećniji kada uz pomoć kineske države dobijemo dva posto, a ovo govori koliko je Srbija stabilna i to je strašno veliki i važan signal za sve investitore i ne postoji bolji signal koji možete poslati investitorima. To znači da ćemo imati više investicija i da je Srbija ne samo sigurna, već predvidiva ekonomija", rekao je predsednik.

Govoreći o tome šta to znači za građane on je rekao da će se kamate plaćati nekoliko miliona evra manje na godišnjem nivou, a na deset godina to će biti 80 miliona evra ušteđenih na ovaj način.

On je naveo da se Srbija u vreme DOS, vlasti đilasa, Jeremića i ostalih zaduživala po kamatnim stopama i do 7, 5 odsto na dugoročne kredite na 10 godina.

Na sajtu Ministarstva finansija juče je objavljena neobavezujuća namera države za prevremeni otkup dela ranije izdatih evroobveznica denominovanih u dolarima, a koji će biti finansiran emisijom nove evroobveznice denominovane u evrima.

Navedeno je da je ovo prvi put od 2013. godine da Srbija razmatra uključivanje na međunarodno tržište kapitala, ali ne kako bi se zadužila za budžetske svrhe već kako bi iskoristila prednosti trenutnih uslova na međunarodnom finansijskom tržištu za refinansiranje skupljeg duga emisijom evro-denominovane obveznice po istorijski niskoj kamatnoj stopi.


Završen proces privatizacije NLB banke
Posle uspešnog završetka prve faze procesa privatizacije, koja je završena u novembru 2018. godine listiranjem 65% akcijskog kapitala banke na Ljubljanskoj i Londonskoj berzi, Republika Slovenija je u utorak, 18. juna pokrenula prodaju dodatnih 10% akcijskog kapitala umanjeno za jednu akciju.

Prodaja u obliku ubrzanog upisa institucionalnim investitorima uspešno je završena istog dana sa cenom akcija od 54,75 EUR i cenom instrumenata GDR izvedenih iz akcija NLB-a od 10,95 EUR. Time je bruto prihod od prodaje NLB-a povećan za 109,5 mil EUR.

Ovom transakcijom, u vlasničku strukturu NLB-a su ušli kvalitetni međunarodni institucionalni investitori, čime je NLB osigurala osnovu koja joj obezbeđuje konkurentnost i dalji razvoj u budućnosti, rečeno je u Slovenačkom državnom holdingu.

Prodajom preostalih 10% minus 1 akcije, prestala su gotovo sva ograničenja na koja se Republika Slovenija obavezala Evropskoj komisiji prilikom dodele državne pomoći 2013. godine.

- Konačno ćemo biti u mogućnosti da počnemo da radimo koristeći svoj pun potencijal, kako u Sloveniji, tako i na svim tržištima Jugoistočne Evrope, kao i da se bavimo izazovima na jednakim osnovama kao konkurencija. NLB će ponovo moći da pokrene lizing i faktoring poslove, intenzivnije i bez ograničenja ulaže u digitalizaciju, razvoj novih kanala i najviši nivo korisničkog iskustva. Kada početkom 2020. prestane da važi i zabrana spajanja i preuzimanja, NLB, kao regionalni stručnjak, moći će da još aktivnije radi na traženju prilike za jačanje pozicije sistemskog igrača na svim tržištima na kojima poslujemo - rekao je Blaž Brodnjak, predsednik Uprave NLB povodom uspešnog završetka procesa privatizacije.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta