Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Država prodaje JAT Tehniku - Početna cena 20,5 mil EUR
Ministarstvo privrede objavilo je javni poziv za prikupljanje ponuda za privatizaciju preduzeća JAT Tehnika, a početna cena iznosi 20,5 mil EUR.

JAT Tehnika iz Surčina je preduzeće za održavanje i popravke aviona i ponuđena je kroz model prodaje kapitala, a ministarstvo je pozvalo zainteresovane da dostave ponude do 31. jula uz uplatu depozita od 2 mil EUR.

Kako je objavljeno u izveštaju ovlašćenog procenitelja, najviša vrednost JAT Tehnike u rasponu procenjene fer tržišne vrednosti kapitala koji se nudi na prodaju na kraju prošle godine iznosi 20.498.762 EUR.

Pravo na učešće u postupku imaju preduzeća čija je pretežna delatnost održavanja i popravke vazduhoplova i to najmanje u poslednjih pet godina u kontinuitetu:

- Da je u 2018. godini ostvarilo samostalno ili na konsolidovanom nivou poslovni prihod od najmanje 40.000.000,00 EUR,

- Da ima kapacitet za bazno održavanje i opravku vazduhoplova na minimum 10 pozicija u paraleli istovremeno i to najmanje poslednje dve godine u kontinuitetu,

- Da poseduje sertifikate za bazno i linijsko održavanje aviona tipa Bombardier i Embraer i to najmanje poslednjih pet godina u kontinuitetu,

- Da poseduje sertifikate za bazno i linijsko održavanje za minimum tri od četiri aviona tipa B737CL, B737NG, A320 Series i ATR 42/72 i to najmanje poslednjih pet godina u kontinuitetu,

- Da poseduje sertifikate za bazno i/ili linijsko održavanje aviona tipa B737 MAX i A320 Series NEO.

Predmet prodaje je ukupno 99,3% ukupnog kapitala JAT Tehnike, od čega je najviše kapitala u vlasništvu Republike Srbije - 95,4% ukupnog kapitala a po nekoliko procenata su vlasništvo republičkog PIO fonda odnosno Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, dok vlasništvo ispod 1% imaju Nacionalna služba za zapošljavanje, Opština Pećinci i Opština Aranđelovac.


Slovenačka Abanka prodata američkom fondu Apollo za 444 mil EUR
Slovenački državni holding (SDH) objavio je da je najpovoljniju obavezujuću ponudu za kupovinu 100% deonica Abanke dala Nova kreditna banka Maribor (NKBM), odnosno njen vlasnik, američki investicijski fond Apollo.

Prema neslužbenim informacijama koje prenose slovenački mediji, SDH je odlučio prihvatiti ponudu Nove KBM-a odnosno fonda Apollo jer je za preuzimanje treće najveće banke u Sloveniji ponudio bolje uslove, iako je njegova ponuda bila otprilike u visini ponude mađarske OTP banke koja je takođe bila u najužem izboru.

Prema nezvaničnim informacijama Financa, nakon dobijanja svih dozvola, za Abanku fond Apollo će platiti 444 mil EUR neto.

Zajedno sa 66,7 mil EUR dividende koju je slovenačka država dobila sredinom maja, država je ove godine iz Abanke dobila 512 mil EUR. Nerevidirana knjigovodstvena vrednost deonice Abanke krajem marta iznosila je 39,92 EUR. Ukupna knjigovodstvena vrednost cele banke prema tome je bila oko 602,8 mil EUR, prenosi Poslovni dnevnik. hr.

Najveća knjigovodstvena vrednost Abanke bila je na kraju prvog tromesečja 2017. godine, kada je bilo najpovoljnije vreme za prodaju banaka, pišu Finance.

Vlada Marjana Šareca izrazila je zadovoljstvo što je dovršena privatizacija Abanke, ali i NLB banke kao najveće banke u državi, čime je Slovenija ispunila obaveze koje je dala Evropskoj komisiji, a reč je o privatizaciji državnih banaka kojima je 2013. godine dala budžetska sredstva za sanaciju i izvlačenje iz krize zbog loših kreditnih plasmana.

U prvom tromesečju ove godine Abanka je ostvarila 18,6 mil EUR čiste dobiti, što je 27% manje nego u istom razdoblju prošle godine. Udeo Abanke na slovenačkom bankarskom tržištu, meren veličinom bilansne svote (3,8 mlrd EUR) iznosio je 9,6%.

SDH je objavio da je u ime države prodao 10%Nove ljubljanske banke (NLB) institucionalnim ulagačima, za ukupno 109,5 mil EUR. Time je završena privatizacija najveće slovenačke banke, u skladu s obavezama Slovenije koja je pristala da privatizuje najveće banke u državnom vlasništvu.

Nakon prošlogodišnje prodaje 65% deonica NLB-a i sadašnje prodaje, u vlasništvu države kao najvećeg vlasnika, ostaje udeo od 25% plus jedne deonice.


Vrednost bitkoina probila nivo od 11.000 USD
Vrednost bitkoina je u danas premašila 11.000 USD na azijskom trgovanju, dostigavši najviši nivo u više od 15 meseci, jer su kriptovalute ponovo dospele u centar pažnje nakon promocije Facebook-ovog projekta vlastite virtuelne kovanice "libre".

Najveća svetska kriptovaluta, bitkoin, uzletela je na dnevni maksimum od 11.307,69 USD danas popodne po honkoškom vremenu, prema bitkoin cenovnom indeksu platforme Koindesk, koja uzima u obzir cene ove digitalne valute na različitim berzama. To je najviši nivo od 5. marta 2018. godine, prenosi tv mreža CNBC.

Od početka ove godine, vrednost bitkoina je skočila za 170%. Njegov uspon je doprineo takođe rastu cena drugih digitalnih novčića, poput etereuma, čija se vrednost ove godine više nego udvostručila.

Čini se da su investitori odlučili da ignorišu ružno sećanje na prošlogodišnje "pucanje bitkoin balona", nakon što je ova kriptovaluta u decembru 2017. dostigla rekordnu vrednost od preko 19.000 USD. NJegova cena je dramatično pala tokom 2018. i početkom 2019. se kretala na nivou od samo 3.000 USD.

Međutim, od kraja februara ove godine, bitkoin je ponovo krenuo uzlaznom putanjom, pošto su velike kompanije počele da najavljuju sopstvene projekte vezane za kriptovalute, navodi se u tekstu.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta