Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Pekarska industrija Pančevo ostvarila GUBITAK od 132 miliona dinara
Pekarska industrija AD iz Pančeva u 2018. godini poslovala je sa neto gubitkom od 132 miliona dinara, objavljeno je u godišnjem izveštaju Beogradske berze.

Pekarska industrija ostvarila je ukupan prihod od 474 miliona dinara dok je ukupan rashod u prošloj godini iznosio 607 miliona dinara, navodi se u izveštaju koji je usvojla Skupština akcionara.
Kako je objavljeno na berzi, pokriće iskazanog gubitka u poslovnoj 2018. godini Pekarska industrija Pančevo izvršiće iz rezultata poslovanja u budućem periodu.


Valvoline preuzeo FAM za 9,5 mil EUR - U kompaniji zaposleno 120 bivših radnika kruševačke kompanije
U američkoj kompaniji Valvoline, koja je nedavno zvanično preuzela deo imovine i poslovanje kruševačke Fabrike maziva, posao je našlo više od polovine, odnosno oko 120 bivših radnika tog preduzeća, rekla je agenciji Beta generalna direktorka FAM-a Jelica Đurović Petronijević.

- Novi vlasnik zaposlio je više od polovine, odnosno oko 120 bivših radnika FAM-a. Skoro svi zaposleni, njih više od 200, su najpre iskoristili socijalni program, koji je iznosio 400 EUR po godini radnog staža, potom su konkurisali kod novog poslodavca, a deo njih je dobio posao - rekla je ona.

Podsetila je da je ugovor o prodaji Fabrika maziva sa kompanijom Valvoline, odnosno njenim zavisnim preduzećem Ellis enterprises east doo Beograd, potpisala u februaru i da je do zvaničnog preuzimanja došlo 1. jula kada je kupac uplatio ugovoreni iznos od 9,5 mil EUR.

Đurović Petronijević je napomenula da kompanija Valvoline nije kupila FAM kao pravno lice niti je kupila kapital preduzeća već je kupila zemljište, građevinske objekte, opremu, intelektualnu svojinu, odnosno kompletnu novu lokaciju i poslovanje Fabrike maziva.

- To znači da je Valvoline preuzeo tržišnu poziciju FAM-a i da nastavlja da isporučuje robu kupcima pod istim brendom. Reč je o svetskoj kompaniji koja nastavlja proizvodnju, očekujem da će investirati što će značiti i nova radna mesta i šansu za preostale radnike koji su do nedavno bili u FAM-u. Takođe, radnici koje je Valvoline zaposlio su radnici te kompanije, a ne agencijski - kazala je ona.

Objasnila je da je FAM nastavio da postoji kao pravno lice koje, kako je kazala, treba da ispuni obaveze iz Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR), odnosno da sprovede unovčavanje preostale imovine i namiri dugovanja prema poveriocima. U vlasništvu Fabrike maziva ostala je poslovna zgrada u Jug Bogdanovoj ulici te stare lokacije fabrike u Kobilju i Lipovcu.

UPPR za FAM usvojen je prošlog novembra, a podaci pokazuju da su dugovanja te fabrike premašila 150 mil EUR. Reč je o dugovima sa kamatama, nastalim tokom prethodne privatizacije, raskinute sredinom 2011. godine. FAM ima godišnju realizaciju od oko 10.000 tona, a fabrika je u prošloj godini ostvarila prihod od milijardu i 740 miliona dinara.

Podsetimo, Komisija za zaštitu konkurencije odobrila je koncentraciju učesnika na tržištu maziva i ulja Srbije koja nastaje sticanjem neposredne pojedinačne kontrole od strane društva Ellis Enterprises East d.o.o. iz Beograda iza kojeg stoji Valvoline grupa nad poslovanjem Fabrike maziva FAM Kruševac AD koja je u državnom vlasništvu.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta