Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
NBS: Nove tehnologije omogućiće da produktivnost da veći doprinos rastu BDP
Produktivnost će, zahvaljujući primeni novih tehnologija, u narednom periodu pružati sve veći doprinos rastu BDP-a Srbije.

Time će se obezbediti dugoročan održiv privredni rast, pokazuje analiza Narodne banke Srbije.

"Za naredni period, ocenjujemo da će privredni rast zapravo dalje biti vođen rastom produktivnosti", izjavila je Mirjana Miletić, direktor Odeljenja NBS za monetarnu analizu i izveštavanje.

Prema njenim rečima, u 2015-2016. godini najveći doprinos rastu je poticao od rada, odnosno od povećanja zaposlenosti u privatnom sektoru - u tom periodu za oko 100.000 radnika.

Analize su pokazale, kaže, da je u periodu 2017-2018.povećan doprinos kapitala rastu BDP-a, i to pre svega zahvaljujući rastu investicija po prosečnoj godišnjoj stopi od osam posto.

"Zahvaljujući relativno visokom prilivu direktnih stranih investicija, što podrazumeva i prenos znanja i tehnologije, povećana je produktivnost", istakla je ona.

Miletić je precizirala da je u ova dva upoređivana perioda zajednički doprinos rada i kapitala rastu bio gotovo nepromenjen, "a ono što je doprinelo ubrzanju rasta privredne aktivnosti je upravo bio rast produktivnosti", koji se duguje primeni novih tehnologija u procesu proizvodnje.

Daljem rastu produktivnosti, kaže, doprineće očekivani relativno visok priliv stanih direktnih investicija.

Miletić je ocenila da "činjenica da će rast bruto domaćeg proizvoda biti vodjen pre svega povećanjem produktivnosti, potvrdjuje da je privredni rast dugoročno održiv".


Energoprojekt na 115. mestu najvećih projektantskih kompanija na svetu
Međunarodni američki časopis Engineering News Record - ENR uvrstio je srpsku kompaniju Energoprojekt na rang listu najvećih internacionalnih projektantsko-konsultantskih kompanija za 2019. godinu. Energoprojekt je zauzeo 115. mesto (prethodne godine je bio na 106. poziciji) od 225 rangiranih kompanija.

ENR rangira kompanije iz sveta prema ukupnom prihodu koji ostvaruju na inostranom tržištu. Srpsko preduzeće se našlo na ovoj listi kao jedina kompanija iz Srbije i regiona, objavio je Energoprojekt na sajtu.

Ovo preduzeće je osnovano 1951. godine u Beogradu, kao državno preduzeće za konsalting i projektovanje u oblastima energetike, vodoprivrede.


Država prodaje udeo u preduzeću za turizam i ugostiteljstvo Trem - Početna cena 267.553 EUR
Ministarstvo privrede objavilo je javni poziv za prikupljanje ponuda za prodaju oko 37,9% udela kapitala u preduzeću za turizam i ugostiteljstvo Trem iz Beograda.

Predmet prodaje je oko 37,9% ukupnog kapitala, koji se sastoji od udela Registra akcija i udela prenetih posle raskida ugovora zaključenog u postupku privatizacije koji čini 37,912% osnovnog kapitala Subjekta privatizacije i udela Akcionarskog fonda a.d. Beograd, koji čini 0,00000083% osnovnog kapitala Subjekta privatizacije.

Početna cena iznosi jednu polovinu procenjene vrednosti kapitala koji je predmet prodaje sa stanjem na dan 31. decembar 2018. godine, odnosno 267.553,24 EUR.


Marina Dorcol land for sale – Construction of business-residential complex on land with surface are
The Directorate for Building Land and Construction of Belgrade has published an ad for the sale of construction land located at Marina Dorcol.

The initial price of the property at the public bidding will be RSD 3.8 billion which is the estimated market value of the land covering the area of 4ha. Aside from the price reached at the public bidding, the future investor will have to pay the building land development fee will into the city budget which will be calculated for all future buildings there.

According to the detailed regulation plan, the land in question is located in the commercial activity and residential zone and in addition to the buildings, development of public green spaces with tree lines is also required.


Applications for the public bidding are submitted until September 12, 2019.

The Directorate has terminated the contract with the previous lessor of one the most expensive locations in Belgrade two years ago.

Let us remind that the land was given on lease in 2006 for the purpose of commercial and residential buildings construction including a sports facility, accompanying motorways as well as pedestrian and green areas.

– Mayors decision in 2016 declared the lease expired and a year later the lessor terminated the contract with the Directorate by mutual consent, so the city was able prepare the location for the current public announcement of sale, said the Deputy Mayor Goran Vesic.


NIS nastavlja modernizaciju: Na autoputu Beograd-Novi Sad otvorena još jedna benzinska stanica
Kompanija NIS nastavila je modernizaciju svoje maloprodajne mreže puštanjem u rad nove GAZPROM benzinske stanice "Stari Banovci" na autoputu Beograd-Novi Sad.
 
Ovaj savremeni objekat, na kome je angažovano 23 zaposlenih, izgrađen je u skladu sa najvišim bezbednosnim i ekološkim standardima i jedinstven je spoj vrhunske digitalne tehnologije i inovativnih rešenja u oblasti maloprodaje.

Ovo je ujedno i jedna od najsavremenijih benzinskih stanica u mreži GAZPROM, ne samo u Srbiji, već i na globalnom tržištu. Uz široku paletu najkvalitetnijih naftnih derivata i robe dopunskog asortimana, kao i prateće usluge, ovaj objekat potrošačima garantuje jedinstveno korisničko iskustvo po kojem je brend GAZPROM prepoznatljiv.

Benzinska stanica "Stari Banovci" je 22. maloprodajni objekat NIS-ovog premijum brenda u našoj zemlji. Ovo je ujedno druga stanica za snabdevanje gorivom opremljena vrhunskom digitalnom tehnologijom koju je NIS otvorio u Srbiji. Prvi ovakav objekat, takođe pod brendom GAZPROM, otvoren je sredinom maja na autoputu Beograd-Niš kod Velike Plane. Na ovaj način NIS nastavlja da odlučno sprovodi svoju Strategiju razvoja do 2025. godine u kojoj je modernizacija maloprodajne mreže jedan od ključnih pravaca, a samo u ova dva moderna objekta NIS je uložio gotovo 570 miliona dinara.

Benzinska stanica "Stari Banovci" opremljena je sa pet "ostrva" sa multifunkcionalnim automatima za točenje goriva, kao i multimedijalnim ekranima i panoima na kojima potrošači mogu da se informišu o aktuelnim ponudama. Posvećena uvođenju novih tehnologija u oblasti energetike na domaće tržište, kompanija NIS je svojim potrošačima i na ovom objektu obezbedila punjač za vozila na električni pogon. Od dopunskih sadržaja posetiocima su na raspolaganju otvorena bašta, dečije igralište, fitnes kutak sa spravama za vežbanje, kao i solarni punjač za mobilne telefone. Energiju za nastavak puta potrošači mogu da obnove u modernom ambijentu Drive Cafe restorana sa sjajnom gastronomskom ponudom.

Aleksej Černjikov, direktor Bloka Promet NIS-a je izjavio:

"Izgradnjom i početkom rada benzinske stanice "Stari Banovci" mi na najbolji način sprovodimo u delo poslovnu viziju NIS-a. Reč je o jednoj od najsavremenijih benzinskih stanica u regionu na kojoj potrošači mogu da nađu vrhunske proizvode i usluge, kao i dobru energiju za nastavak puta. Ovaj objekat opremljen je savremenom digitalnom tehnologijom i mi na taj način nastavljamo sa ubrzanom modernizacijom naše maloprodajne mreže koja ima više od 400 objekata u Srbiji i regionu. Želim da istaknem da će NIS i u narednom periodu nastaviti sa razvojem i modernizacijom svoje maloprodajne mreže, jer naši potrošači zaslužuju najbolje", rekao je Černjikov.

Povodom otvaranja ove jedinstvene benzinske stanice NIS je obezbedio prigodne poklone za potrošače, korisnike kartice lojalnosti "Sa nama na putu", koji do 18. avgusta kupe najmanje 30 litara bilo kog derivata.

Dodatna informacija:

NIS na tržištima Srbije i regiona upravlja mrežom od preko 400 benzinskih stanica u dva maloprodajna brenda, NIS Petrol i GAZPROM. Pored Srbije, NIS-ov premijum brend benzinskih stanica GAZPROM, posluje i na tržištima Bosne i Hercegovine, Bugarske i Rumunije. Pažljivo odabranom ponudom vrhunskih goriva, dopunskog asortimana, kao i konstantnim unapređenjem usluge i proizvoda, GAZPROM benzinske stanice usmerene su na zadovoljenje potreba najzahtevnijih potrošača.


Proširenje posla: Kineska fabrika otvara još jedan pogon u Srbiji
Kineski investitor Eurofiber potvrdio je da će u Ćupriji napraviti novi pogon za fabriku čarapa, a realizacija tog projekta se očekuje u septembru ili oktobru.

Kineska kompanija za proizvodnju prediva Eurofiber otvorila je fabriku u Ćupriji 2016. godine, a dve godine kasnije pokrenut je još jedan pogon.

"Turska kompanija Feka Automotiv je dobila građevinsku dozvolu i počeli su sa pripremnim građevinskim radovima u našoj industrijskoj zoni", izjavio je predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić.

Ukupni prihodi i primanja budžeta opštine Ćuprija u prvih šest meseci ove godine iznose 414.795.559 dinara i to su, kako kaže Erić, najveći prihodi koji su se slili u ćuprijski budžet u prvih šest meseci i jedne godine do sada.

"Porast ukupnih prihoda budžeta opštine Ćuprija u prvih šest meseci usledio je jer su nam porasli prihodi i od poreza na zarade i od poreza na imovinu. To je jedan od pokazatelja da su povećane zarade u lokalnoj samoupravi, a to je i posledica stranih direktnih investicija, koje i dalje dolaze i koje i dalje očekujemo", rekao je Erić.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta