Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Tehnološke kompanije najvrednije: Američke firme dominiraju, evropske oslabile
Njujork -- Tržišna kapitalizacija 100 najvećih svetskih javnih kompanija porasla je za 1.040 milijardi dolara (pet odsto) u 12 meseci, prema PwC lestvici Global Top 100.
Rast je slabiji u odnosu na povećanje od 15 odsto zabeleženo 2018. godine, što odražava teže tržišne uslove – kažu iz te kuće, i napominju da se podaci odnose na period od godine dana zaključno s martom 2019. godine.

Rastu tržišne kapitalizacije prošle godine prvenstveno su doprinosile američke firme, zahvaljujući snažnom ekonomskom okruženju. Šire područje Kine i Evropa zabeležili su smanjenje tržišne kapitalizacije.Tehnološki sektor i dalje dominira, iako su sektori zdravstva, potrošačkih usluga i telekomunikacija ostvarili najsnažniji rezultat u protekloj godini.

Već petu godinu zaredom, kompanije iz SAD čine više od polovine (54) kompanija na popisu Global Top 100 po broju firmi s rastom od devet odsto. Američke kompanije pritom predstavljaju 63 odsto ukupne tržišne kapitalizacije.

Geopolitički izazovi, uključujući nesigurnost u vezi s Bregzitom, verovatno su prošle godine uticali na kompanije sa sedištem u Evropi.

Tri evropske kompanije napustile su Global Top 100, a sveukupno gledajući evropske firme na lestvici izgubile su pet odsto tržišne kapitalizacije.

U prvih deset kompanija na lestvici i dalje dominiraju tehnološke kompanije i one za e-trgovinu: Majkrosoft, Epl, Amazon, Alfabet, a slede ih Fejsbuk na šestoj poziciji, Alibaba i Tencent kao sedmi i osmi.


Zaboravljeni hotel u Ležimiru mogao bi postati moderan spa centar sa golf terenima - Uskoro prodaja
Hotelski kompleks u Ležimiru, koji je zlatno doba doživeo 70-ih godina da bi nakon toga krenulo njegovo propadanje, ponuđen je na prodaju. Početna cena kompleksa sa okolnim zemljištem je nešto više od 19 miliona dinara, a uskoro bi trebalo da bude održano i javno nadmetanje.

Kako navode iz Gradske uprave Sremske Mirovice, zainteresovnih investitora ima.

- Bilo je zanimljivih ponuda o izgradnji golf terena i modernih spa centara. Nadamo se dobroj ceni i ozbiljnom kupcu, s obzirom na to da je Ležimir vazdušna banja na prelepoj lokaciji sa pogledom na Frušku goru - kažu za eKapiju iz gradske uprave.

Razlog dugogodišnjeg propadanja hotela, koji je 90-ih bio dom izbeglica sa prostora bivše Jugoslavije, jesu nerešeni imovinsko-pravni odnosi. Naime, iako je hotel u vlasništvu Grada, deo zemljišta je u privatnom vlasništvu, a vlasnicima je dodeljen procesom restitucije.

Kako kažu nadležni, taj problem je sada rešen, te je Grad, zajedno sa privatnim vlasnicima ušao u proceduru prodaje.Hotel u Ležimiru izgrađen je 60-ih godina, a najpre je poslovao u sklopu tadašnjeg PIK Sirmiuma da bi kasnije pripao Ugostiteljskom preduzeću Park iz Sremske Mitrovice. Kao turistički biser privlačio je goste iz svih krajeva zemlje.

Sada su od hotela ostali samo temelji i zidine, te se Mitrovčani nadaju da će investicija, u nekada velelepno zdanje, oživeti turizam ovog kraja.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta