Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
MMF traži prekid prakse postavljanja v. d. direktora
Međunarodni monetarni fond preporučio je srpskoj vlasti da prekine sa praksom postavljanja v. d. direktora u javnim preduzećima, jer se u suprotnom ne može očekivati potpuna reforma ovih kompanija koja podrazumeva i profesionalnu upravu, piše Blic pozivajući se na izvor iz Nemanjine 11.

Drugim rečima, navodi list, oni su zatražili da se do kraja godine završe postupci konkursa za izbor profesionalnog menadžmenta završe, pa i era stanja v. d.

Izvor Blica tvrdi da su predstavnici MMF preporučili da se dosledno poštuje Zakon o javnim preduzećima po koјеm direktori u javnim preduzećima u stanju v. d. mogu da ostanu maksimalno godinu dana.

- Za MMF je izuzetno važno poboljšanje upravljanja u javnim preduzećima, a to je nemoguće da se ostvari sa ljudima koji su u privremenom statusu, jer se na njih može vršiti politički pritisak. Za njih je neprihvatljivo da se pojedinci u statusu v. d. nalaze i po nekoliko godina i zato su preporučili vladi da ovaj proces što pre zavrsi - naveo je ovaj izvor.

Ovo tim pre, dodaje, što su na stolu imali i stanje iz oktobra 2019, gde je evidentirano da je čak 20 direktora od 37 preduzeća, u v. d. statusu.

Takvo stanje, po njima, u značajnoj meri predstavlja i kočnicu za reforme u javnom sektoru koje su uslov za nastavak finansijske konsolidacije, navodi sagovornik Blica.

On dodaje da su srpski predstavnici uvažili ovu preporuku.

MMF je, kako se još navodi, posebno insistirao da se kod velikih javnih preduzeća ukine stanje v. d. tim pre što su za neke konkursi raspisani još pre nekoliko godina i još nisu završeni.

Oni su napomenuli da su odredbe Zakona o javnim preduzećima oko izbora direktora dobro definisane i da ih treba dosledno sprovesti jer su profesionalni, a ne politički kriterijumi uslov za postavljanje.

- Srpska vlast je prihvatila sugestije i nagovestila da bi era stanja v. d. u Srbiji, bar što se tiče javnih preduzeća trebalo da se završi do kraja godine. To praktično znači da će nakon izbora ovaj problem biti rešavan, odnosno da će se nova vlada baviti ovim pitanjima - kaže izvor Blica.

On dodaje da su predstavnici MMF preporučili srpskoj vladi da se što pre rešava i status nekih državnih preduzeća, kao što je Petrohemija.

- Treba da se zna da ovi stavovi MMF-a nisu obavezujući za srpsku vladu, jer je reč o savetodavnom aranžmanu - kaže sagovornik Blica iz Nemanjine 11.

List napominje da je pokušao da u Vladi Srbije zvanično proveri svoja saznanja, ali da mu to nije pošlo za rukom.

- Samo nam je rečeno da je u okviru sagledavanja stanja u javnim i državnim preduzećima, prilikom poslednje sesije, MMF imao određene preporuke koje su se odnosile na njihov rad i upravljanje - zaključuje Blic.


DAVOS SPREMAN ZA JUBILARNI EKONOMSKI FORUM Očekuju se predsednici i premijeri iz najmanje 50 država
U Davosu, švajcarskom gradiću na Alpima, naredne sedmice će biti održan jubilarni 50. Svetski ekonomski forum koji okuplja ekonomsku, političku i društvenu elitu modernog sveta, najavljuje Anadolija.

Organizatori su potvrdili da će ovogodišnji Forum biti održan od 21. do 24. januara.U saopštenju, koje prenosi turska agencija, navodi se da će na Forumu učestvovati najmanje 3.000 preduzetnika, političara, intelektualaca, aktivista i drugih zvanica iz ukupno 117 država.

Glavna tema ovogodišnjeg Foruma će biti izgradnja skladnog i održivog sveta, a očekuje se učešće predsednika i premijera iz najmanje 50 država.Najavljeno je da će u okviru Foruma biti održano 400 otvorenih i zatvorenih sesija, a među pozvanima su i američki predsednik Donald Trump, nemačka kancelarka Angela Merkel, italijanski premijer Đuzepe Konte, šefica Evropske komisije Ursula von der Lejen, španski premijer Pedro Sančez, šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu, generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guteres, predsednica Međunarodnog monetarnog fonda (IMF) Kristina Georgieva i predsednica Centralne evropske banke (CEB) Kristin Lagard.

Zarif otkazao, dolazi Tunberg

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Javad Zarif je otkazao dolazak, dok je WEF po drugi put pozvao mladu švedsku aktivistkinju za klimu Gretu Tunberg, koja predvodi "školski štrajk za klimu", koji se održava petkom širom sveta.Davos je gradić u Alpima u kojem živi oko 11.000 stanovnika, prenosi Hina, a slavu je stekao pre više od 100 godina u romanu Čarobni breg Tomasa Mana. Poslednjih pet decenija je poznat kao centar svetske ekonomske i političke elite.

Svetski ekonomski forum je pre 50 godina osnovao Klaus Švab, s ciljem da barem malo popravi svet u kojem živi. Na temelju Švabovog projekta, Davos je postao moderni centar kapitalizma.

Davos je ujedno i mondensko skijalište, u kojem su tokom Foruma na snazi maksimalne mere sigurnosti i u koje se ne dolazi bez pozivnice.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta