Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Objavljen javni poziv za prikupljanje pisama zainteresovanosti za privatizaciju Minel koncerna
Ministarstvo privrede objavilo je javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti za učestvovanje u postupku privatizacije Minel koncerna za izgradnju energetskih i industrijski objekata iz Beograda.

Pisma o zainteresovanosti se dostavljaju poštom ili neposrednom predajom na pisarnici Ministarstva u Beogradu, Kneza Miloša 20, ili putem elektronske pošte na adresu dusan.sutanovac@privreda.gov.rs, najkasnije do 30. oktobra 2020. godine.


U Srbiju stiglo 1,613 mlrd EUR stranih investicija u prvih sedam meseci
U prvih sedam meseci, uprkos kovidu 19, u Srbiju je stiglo 1,613 mlrd EUR stranih investicija, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić.

On je istakao da je to više od 60% ukupnih stranih investicija na celom Zapadnom Balkanu. Od te cifre, najviše ili 67,4%, došlo je iz zemalja Evropske unije, a najviše iz Nemačke, dodao je Vučić.

Naveo je i da pored teške situacije, ima dobre vesti u ekonomiji – Srbija je, prema prvim fleš procenama, u trećem kvartalu ostvarila rast od 0,1%. Ukazao je da je Makedonija u istom periodu imala negativan rast od 12,7%.

- Nema sumnje da ćemo biti među prve dve zemlje, ako ne i prvi u Evropi po rastu - uveren je Vučić.


Serbia Gets EUR 1.613 Billion of Foreign Investments in First Seven Months
In the first seven months, despite Covid-19, foreign investments worth EUR 1.613 billion arrived to Serbia, according to Serbian President Aleksandar Vucic.

He pointed out that it was more than 60% of the total foreign investments in the whole Western Balkans. Of that amount, the majority, that is, 67.4%, came from EU states, mostly form Germany, Vucic added.

He also said that, despite the difficult situation, he had some good news regarding the economy – according to the initial flash estimates, Serbia realized a growth of 0.1% in the third quarter. He pointed out that, in the same period, Macedonia had a negative growth of 12.7%.

– Theres no doubt that we will be among the first two countries, if not the first in Europe, when it comes to growth – Vucic is convinced.


Tesla će preuzeti nemačku kompaniju ATW
Američka kompanija ''Tesla'' preuzeće nemački ATW Automation, koji montira akumulatorske module za automobilsku industriju.
SAN FRANCISKO - Američka kompanija ''Tesla'' preuzeće nemački ATW Automation, koji montira akumulatorske module za automobilsku industriju.

ATW je podružnica kanadske firme ATS Automation Tooling Systems, prenosi portal SEEbiz


Evropska centralna banka planira da testira digitalni evro
Evropska centralna banka (ECB) razmišlja o uvođenju digitalnog evra i planira da testira ideju pilot-projektom koji počinje sredinom oktobra.

Predsednica ECB-a Christine Lagarde, saopštila je da se Evropljani sve više okreću digitalnom trošenju, štednji i ulaganjima, prenosi SEEbiz.

- Naša je uloga da osiguramo poverenje u novac. To znači ispitati odgovara li evro digitalnom dobu. Morali bismo biti spremni da izdamo digitalni evro, ako to bude potrebno - rekla je Lagarde.

Prema ECB-ovom planu, digitalni evro bio bi sličan bitkoinu, ali bi za razliku od drugih kriptovaluta bio pod nadzorom centralne banke.

Digitalne valute koriste tehnologiju blokčejna, odnosno velikih datoteka sa podacima o transakcijama. I digitalni evro zasnivao bi se na toj tehnologiji, a koristio bi se u internet transakcijama.

- Digitalna varijanta zajedničke evropske valute bila bi dostupna svim građanima i kompanijama u evrozone - navode u ECB-u, dodajući da bi bio nalik novčanicama, ali u digitalnom obliku.

ECB ga je zamislio kao dopunu gotovini, a ne kao zamenu.

U planu su razgovori o toj ideji s građanima, akademicima, finansijskim sektorom i vladama kako bi se procenile njihove potrebe.

Javno savetovanje i probna faza započeće 12. oktobra.


European Central Bank Plans to Test Digital Euro
The European Central Bank (ECB) is considering implementing a digital euro and is planning to test this idea through a pilot-project which starts in mid-October.

ECB President Christine Lagarde said that Europeans were increasingly turning to digital in the ways they spend, save and invest, SEEbiz reports.

– Our role is to secure trust in money. This means making sure the euro is fit for the digital age. We should be prepared to issue a digital euro, should the need arise – Lagarde said.

According to the ECBs plan, the digital euro would be similar to the bitcoin, but, unlike cryptocurrencies, it would be supervised by the central bank.

Digital currencies use the blockchain technology, that is, large databases containing data on transactions. The digital euro would also be based on that technology and would be used in internet transactions.

– The digital variety of the common European currency would be available to all citizens and companies in the euro area – the ECB says and adds that it would be similar to banknotes, but in a digital form.

The ECB has designed it as a complement to cash, not as a replacement.

The idea is now to be discussed with citizens, academy members, the financial sector and governments so as to assess their needs.

The public consulting and the test phase begin on October 12.


EBRD će podržati mini Šengen i druge inicijative
Inicijativa "mini-Šengen" doprineće ekonomskoj integraciji regiona, a EBRD pružiti pomoć ovoj i sličnim inicijativama, izjavila je šefica Kanclearije Evropske banke za obnovu i razvoj Manuela Nesl.

- Ova inicijativa stvorila bi veći ekonomski prostor, a time i više prilika za investitore, preduzetnike i radnike iz svih zemalja regiona, kao i iz drugih zemalja - rekla je Neslova za banjalučke Nezavisne novine.

Prema njenim rečima, "mini-Šengen" bi, uz druge inicijative poput Višegodišnjeg akcionog plana za regionalnu ekonomsku zonu, okrenuo bi region napred.

- Ključ u ovim inicijativama je da se postave sveobuhvatni, ali realistički ciljevi i da se fokusira na implementaciju. Transparentni proces nadzora koji bi bio pod kontrolom javnosti pomogao bi da se stvori zamah u reformama - navela je ona.

Podsetila je da je EU obezbedila ukupno 750 mil EUR makrofinansijske pomoći zemljama zapadnog Balkana i dodala da je EBRD vodeći finansijer za mnoge projekte koji su predviđeni novim ekonomskim investicionim planom EU za zapadni Balkan.

- Ovo su realne investicije čija implmentacija može započeti unutar dve do tri godine, a doprineće regionalnoj povezanosti i ekonomskom povezivanju na zapadnom Balkanu - navela je Neslova.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta