Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
EIB za projekte JPP godišnje daje oko 2 mlrd EUR
Evropska investiciona banka (EIB) godišnje, na nivou cele Evrope, izdvaja u proseku oko 2 mlrd EUR za projekte javno-privatnog partnerstva, izjavila je šefica Regionalnog predstavništva EIB-a za države Zapadnog Balkana Dubravka Negre.

Ona je juče na Beogradskom ekonomskom forumu rekla da je EIB, kada je u Srbiji rađena revizija Zakona o javno-privatnom partnerstvu, savetima pomagala kako bi taj zakon bio što bolji i u skladu sa standardima Evropske unije.

Govoreći o ulaganjima u ovaj region, između ostalog je najavila da je u planu da se rade centralni regionalni prečišćivači u cilju unapređenja sistema za upravljanje otpadnim vodama.

Podsetila je da je s Gradom Beogradom već potpisan ugovor na osnovu koga će EIB sa 35 mil EUR pomoći oko izgradnje kanalizacije i sistema za prečišćavanje otpadnih voda u opštini Palilula, dodajući da će za taj projekat kroz grantove EU biti dato dodatnih više od dva miliona evra.

Negre je podsetila da je EIB pomagao i drugim gradovima Srbije, navodeći da je za izgradnju vodovodne mreže u Novom Sadu dato 15 mil EUR.

Navela je da je u planu i izgradnja centralnog prečišćivača otpadnih voda u tom gradu u čemu će, dodala je, učestvovati i EIB.


Italijanske kompanije ostaju zainteresovane da ulažu u Srbiji
Interesovanje italijanskih kompanija da ulažu u Srbiji uprkos aktuelnoj situaciji ne opada i njihova iskustva sa poslovanjem su pozitivna, jer se pokazalo da je Srbija idealna destinacija za strane direktne investicije, rekao je danas ambasador Italije u Beogradu Karlo Lo Kašo.

On je na beograskom ekonomskom forumu rekao da je Italija jedan od glavnih investitora u Srbiji i drugi po veličini ekonomski partner.

- Interes italijanskih kompanija za Srbiju nikada nije opao - rekao je Lo Kašo.

On je dodao da je sadašnja situacija, imajući u vidu okolnosti usled pandemije, daleko od zadovoljavajuće, i da je teško kada je reč o putovanjima - odlažu se sajmovi i slične manifestacije...

Podsetio je da italijska vlada podržava kompanije koje su izvozno orijentisane.

- Srbija je idealna destinacija za strane direktne investicije iz mnogo razloga, među kojima su pristup međunarodnim tržištima, geografski položaj - dodao je Lo Kašo.

Italijanske kompanije kaže prisutne su u različitim sektorima od IT, auto industrije, finansijskih usluga i ima ih svugde u Srbiji, od Subotice do Vranja.

- Uprkos ovim problematičnim mesecima imali smo mnogo zahteva italijanskih kompanija koje su želele da provere stanje u Srbiji. Razgovarali smo sa kompanijama u poslednjih šest, sedam meseci i one su uprkos teškoćama iskazale posvećenost i odlučnost da niko ne otpušta radnike, zainteresovane su da ostanu u Srbiji i zahvalne su za finansijsku podršku koju je obezbedila vlada na počeku pandemije - rekao je Lo Kašo.

Kompanije koje posluju u Srbiji su prilično zadovoljne i iskustva i trendovi su takođe dobri i pozitivni, naglasio je.

Lo Kašo je dodao da je Italija odlučila da da investira u Srbiju kad niko o tome nije razmišljao.

- Sada vidimo koliko je ta odluka bila bitna - rekao je Lo Kašo.


Povratak Kine na "prihvatljiv nivo rasta" 2021.
Kineski premijer Li Kećijang očekuje da će se ekonomske aktivnosti u zemlji 2021. vratiti na prihvatljiv nivo, nakon negativnog uticaja pandemije koronavirusa na ovogodišnji rast bruto domaćeg proizvoda.

- Kineska ekonomija može ove godine da ostvari rast, a očekujemo da će se iduće godine (ekonomske) aktivnosti oporaviti u prihvatljivom rasponu - rekao je Li na konferenciji za novinare sa liderima šest vodećih međunarodnih ekonomskih i finansijskih organizacija, uključujući Svetsku banku i Međunarodni monetarni fond, prenosi Rojters.

Kineska ekonomija, druga po veličini u svetu, zabeležila je rast od 0,7% u periodu januar-septembar 2020. na međugodišnjem nivou, pri čemu je BDP u trećem kvartalu porastao za 4,9% u odnosu na prethodnu godinu.

- Nastavićemo još veće otvaranje tržišta i apsolutno nećemo juriti za trgovinskim suficitom - dodao je Li, insistirajući na tome će Kina jednak naglasak staviti na uvoz i izvoz, jer želi da postigne ravnotežu u trgovini.

Peking će, kako je dodao, omogućiti da potrošnja igra "vodeću ulogu", dok će investicije imati "delotvorniju ulogu".

Kina je ove godine predstavila strategiju "dvojne cirkulacije" kako bi smanjila zavisnost od prekomorskih tržišta i tehnologija u svom dugoročnom razvoju. Zemlja je saopštila da će se u razvoju oslanjati uglavnom na "unutrašnji cirkulaciju", odnosno na domaći ciklus proizvodnje, distribucije i potrošnje, podržan inovacijama i unapređenjem privrede.

Li je u obraćanju na okruglom stolu sa liderima šest svetskih institucija, na kojem je učestvovali i Svetska trgovinska organizacija (STO) i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), poručio da će Kina nastaviti da sprovodi aktivnu fiskalnu politiku i stabilnu monetarnu politiku, prenosi Rojters.


Azijsko-pacifičke berze prate rekordan uzlet Vol Strita
Akcije na berzama u azijsko-pacifičkom regionu uglavnom su porasle na današnjem trgovanju prateći rekordan uzlet indeksa na Vol Stritu, jer su nade u vezi s vakcinama protiv koronavirusa i smanjena neizvesnost u pogledu američke politike podstakli optimizam investitora.
SINGAPUR - Akcije na berzama u azijsko-pacifičkom regionu uglavnom su porasle na današnjem trgovanju prateći rekordan uzlet indeksa na Vol Stritu, jer su nade u vezi s vakcinama protiv koronavirusa i smanjena neizvesnost u pogledu američke politike podstakli optimizam investitora.

U Japanu je indeks Tokijske berze Nikei 225 porastao za 1,23 posto, dok je hongkoški Hang Seng napredovao za 0,85 procenata, izveštava CNBC.


Zagrebački Končar EI PRODAJE zgradu u CENTRU BEOGRADA za 3,2 miliona evra
Zagrebački Končar EI objavio je prodaju zgrade u svom vlasništvu u samom centru Beograda, a javni poziv za prikupljanje ponuda traje do 21. decembra.

Kako stoji u pozivu potencijalnim kupcima, za tu zgradu u Ulici kralja Petra Prvog 26 minimalna cena je 3,2 miliona evra.

U pitanju je atraktivna trospratnica u beogradskoj opštini Stari Grad, a za njenu je prodaju angažovan advokat u Novom Sadu. Ostali podaci o toj nekretnini nisu javno dostupni, a potencijalnim kupcima biće dostupni kao deo konkurentske dokumentacije, a pre no što podnesu prijavu trebalo bi da dostave bankovno jemstvo na 320 hiljada evra, piše Novac.hr.
Kompanija je inače u prvih devet meseci ove godine imala rast ukupnih prihoda u iznosu od 12,9 odsto u odnosu na ostvarenje istog perioda prethodne godine, a dobit pre poreza 63,7 miliona kuna.

Grupa KONČAR osnovana je 1921. godine. Osnovna delatnost Grupe KONČAR je proizvodnja opreme i postrojenja za proizvodnju, prenos i distribuciju električne energije, kao i opreme za primenu u području transporta i industrije.

Grupu KONČAR danas čini KONČAR – Elektroindustrija (matica) i 14 zavisnih i 2 pridružena društva.


Svetska banka očekuje da će rast u Srbiji u 2021. godini biti 3% ili 3,5%
Svetska banka u najnovijoj projekciji za Srbiju očekuje da će rast u 2021. godini biti 3% ili 3,5%, a najveći problem i znak pitanja u procenama oporavka jeste nivo investicija u idućoj godini, kaže Lazar Šestović iz kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Šestović je drugog dana Beogradskog ekonomskog foruma rekao da su ove godine u Srbiji značjano opale i domaće privatne investicije, kao i strane direktne investicije za koje navodi da su u prva tri kvartala manje za 50% u odnosu na isti period 2019. godine.

- Ako sudimo po tome, sledeća godina ne obećava mnogo i zato smo malo konzervativniji u projekciji za 2021. što se tiče Srbije - kaže Šestović.

Naveo je da je ove godine pad bio manji u Srbiji nego u drugim zemljama regiona, pa i sveta, pomenuvši veliki finansijski paket državne pomoći koji se sada bliži na oko 13% BDP-a.

- To je uporedivo sa onim što su davale mnogo bogatije zemlje OECD-a. U iznosu tih sredstava koja su odobrena daleko smo iznad zemalja u tranziciji koje su davale mnogo manje - rekao je Šestović i naveo da je, na pirmer, iznos tog paketa pomoći u Rumuniji bio mali i iznosio je 2,5% BDP-a.

Šestović je rekao da je SB nekoliko puta revidirala projekcije za čitav svet i pojedinačne zemlje zbog kovid krize.

Napomenuo je da su u predviđanima za ekonomski oporavak u svetu sve oči uprte u to kada će se postići optimalni imunitet na korona virus, a da je najnovija procena da će to biti sredinom iduće godine.

- To znači da prva polovina godine može ponovo da bude problematična sa aspekta ekonomskog rasta. U skladu sa tim, malo smo pogoršali projekcije za 2021. za ceo svet, tako da smo nešto manje optimistični - napomenuo je Šestović.

Najnovija projekcija SB je, kaže, da će pad u svetu ove godine biti 4,4%, i to zbog problema u bogatijim, razvijenijim zemljama, za koje navodi da će imati veći pad u odnosu na zemlje u razvoju.

U Istočnoj Evropi, u zemljama u tranziciji, očekuje se pad nešto veći od globalnog i procenjuje se da će iznositi 5,1%, naveo je Šestović.

- Za razliku do letos, kada smo imali još gore procene dešavanja, sada se iskristalisala malo slika. Pojavilo se 28 zemalja od 190 koje su članice SB koje će ipak imati pozitivan rast - rekao je Šestović.

Po poslednjim projekcijama, navodi, Kina će imati pozitivan rast, kao zemlja koja je globalna mašina koja pokreće industrijsku proizvodnju tako da, dodaje, ima nekih tračaka nade.

Naveo je da je prethodna ocena rasta u 2021. u svetu koju je dala SB bila oko 6%, a da se sada govori o rastu od 4% ili 5%.


World Bank Expects Growth in Serbia in 2021 to be at 3% or 3.5%
In its latest projection for Serbia, the World Bank expects the growth in 2021 to be at 3% or 3.5%, and the biggest problem and uncertainty in estimates of the recovery is the level of investments in the next year, says Lazar Sestovic of the World Bank’s office in Serbia.

On the second day of the Belgrade Economic Forum, Sestovic said that, in 2020, local private investments in Serbia had dropped considerably, as had foreign direct investments, which he said had been lower by 50% in the first three quarters compared to the same period in 2019.

– Judging by this, the next year is not very promising, so we are a little more conservative when it comes to projections for 2021 for Serbia – Sestovic says.

Sestovic said that the World Bank had revised the projections for the whole world and individual countries several times due to the Covid-crisis.

He said that, when it comes to the projections for the economic recovery, everyone was looking at when the optimal coronavirus immunity would be achieved and added that the most recent estimate was that it would happen in mid-2021.

– This means that the first half of the year could again be problematic from the aspect of economic growth. Accordingly, we have slightly revised the projections for 2021 down for the whole world, so we are slightly less optimistic – Sestovic noted.

According to the latest projections, he says, China will have a positive growth, as a country which acts as a global machine that drives industrial production, so, he adds, there are some traces of hope.

He said that the World Bank’s previous estimate of the global growth in 2021 had been around 6% and that now the projection stood at 4% or 5%.


Cena obveznica SRB bolja od nekih sa investicionim rejtingom
Cena zaduživanja Srbije u stranoj valuti od 1,066 posto niža je od one koju na međunarodnom tržištu postižu neke zemlje sa investicionim rejtingom i predstavlja priznanje uspešnosti ekonomske i monetarne politike naše zemlje, poručuje guverner Narodne banke Srbije, Jorgovanka Tabaković.
BEOGRAD - Cena zaduživanja Srbije u stranoj valuti od 1,066 posto niža je od one koju na međunarodnom tržištu postižu neke zemlje sa investicionim rejtingom i predstavlja priznanje uspešnosti ekonomske i monetarne politike naše zemlje, poručuje guverner Narodne banke Srbije, Jorgovanka Tabaković.

„Uspeh nikada ne dolazi 'preko noći', već uvek predstavlja plod dugogodišnjeg rada i zalaganja. Uspeh Srbije na međunarodnom tržištu rezultat je godinama prisutnog nastojanja nosilaca ekonomskih politika u našoj zemlji da se nasleđene ekonomske neravnoteže uspešno otklone, a Srbija dovede do nivoa investicionog ranga", kaže Tabaković.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta