Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
SAZNAJEMO Danas NOVA UPLATA OD BESPLATNIH AKCIJA
Kompanija NIS danas će uplatiti dividendu od ukupno 115 dinara za pet akcija, koliko su građani dobili od države, a u utorak, 24. novembra, na račune je leglo i po 68 dinara od besplatnih akcija Telekoma Srbije.

Novac na računima građana najčešće bude dan nakon što kompanija uplati dividendu.

Na ime dividendi tokom prethodnih nekoliko godina kompanije NIS, Aerodrom i Telekom Srbija svakom građaninu su uplatili po ukupno 4.600 dinara. Ukoliko već niste, ovaj novac možete da podignete - pritom ništa nećete izgubiti, jer podizanjem novca od dividendi ne gubite ni pravo na akcije, ali ni pravo na dividendu koje će kompanije isplaćivati u narednim godinama.

S druge strane, ako niste prodali besplatne akcije, kao ni podizali novac od dividendi, na računu možete da imate nešto više od 10.000 dinara.

Trenutna cena akcija NIS-a na Beogradskoj berzi je 571 dinara, a pet koliko je svaki građanin dobio pre punih deset godina, vredi ukupno 2.855 dinara. Akcija Aerodroma vredi 910 dinara, a građanima je na račun uplaćeno i po 1.700 dinara na osnovu akcija Akcionarskog fonda.
Kako do novca
Novac od dividende građani mogu da podignu na šalteru preduzeća Pošta Srbije uz obavezno pokazivanje lične karte. Dakle, sve što je potrebno jeste lično prisustvo, lična karta i usmeni zahtev za podizanje novca po osnovu dividende. I novac dobijate odmah.

Građani koji nemaju račun za besplatne akcije u Pošti, novac od dividende mogu da podignu u svojoj banci.
S druge strane, novac od akcija moguće je dobiti samo ukoliko deonice prodate, a to je moguće takođe u Pošti davanjem naloga za prodaju. Novac pritom ne dobijate odmah, već kada vaše akcije budu prodate, a o tome informaciju takođe možete dobiti u Pošti.

Važno je znati da u slučaju da prodate deonice, gubite pravo i na dividendu i na akcije.

Ukoliko se pitate da li prodati besplatne akcije ili imate još nedoumica ovde su odgovori na sve dileme.


NIS danas isplaćuje dividende - 27,14 RSD bruto po akciji
Kompanija NIS danas isplaćuje dividende od 27,14 dinara po akciji za 2019. godinu, objavljeno je na Beogradskoj berzi.
BEOGRAD - Kompanija NIS danas isplaćuje dividende od 27,14 dinara po akciji za 2019. godinu, objavljeno je na Beogradskoj berzi.

Akcionarima JAD "Gasprom Njeft" i Republici Srbiji pripadajuće dividende isplaćuju se direktnim uplatama na račun kompanije odnosno u Budžet Republike Srbije.


Neuspela prodaja Hotela Jagodina
Prodaja imovine AD za ugostiteljstvo, turizam i trgovinu Palas iz Jagodine proglašena je neuspelom jer nije uplaćen nijedan depozit i nije dostavljena nijedna bankarska garancija za učešće na javnom nadmetanju, objavila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.

Na prodaju je bio ponuđen Hotel Jagodina površine 11.523,15 m2, spratnosti PO+PR+Ms1+Ms2+5, koji ima odobrenje za upotrebu, kao i šest parcela poljoprivrednog zemljišta, i po jedna građevinska i šumska parcela.

Takođe, deo prodaje je bila i oprema, inventar i zalihe namenjeni za pružanje usluga u ugostiteljsko i hotelijerskoj delatnosti.

Imovina je ponuđena po početnoj ceni od 226,56 miliona dinara.


Working Group for Subway Project to be Formed Next Week
Serbian Finance Minister Sinisa Mali has talked with representatives of the French company Alstom about the construction of the Belgrade subway and announced that the Memorandum of Understanding, which would formalize the cooperation of the French and the Chinese sides in this project, might be signed in January 2021.

The talks immediately followed the signing of the Agreement on Cooperation in Executing Priority Projects in Serbia, which Mali signed with French Foreign Trade Minister Franck Riester in the presence of Serbian President Aleksandar Vucic, the ministry announced.

After the memorandum is signed, the plan is for the Serbian side to visit the French company Alstom and to learn about the proposed design of the subway cars, the construction of which should then begin as soon as possible.

As Mali pointed out, the works on Makisko Polje should begin by the end of the next year.

It was also agreed for the working group for the subway to be formed at the government’s session the next week. The group is supposed to coordinate all the activities on the realization of this project.

According to the current agreements, the French side will be in charge of the electromechanical works, and the Chinese side will be carrying out the construction works, the announcement says.

The French company Egis is currently preparing the feasibility study, and the study which envisages the first line of the Belgrade Subway from Makisko Polje to Mirijevo and the second from Mirijevo to Zemun was done earlier.


Globalne berze se drže blizu rekordnih nivoa
Azijske berze su se zadržale danas blizu rekordnih nivoa, pri čemu su investitori balansirali između ponovnog osećaja pesimizma u vezi sa dugo očekivanom vakcinom protiv koronavirusa i nada da će se neke ekonomije azijskog regiona oporaviti brže od zapadnih rivala.
TOKIO - Azijske berze su se zadržale danas blizu rekordnih nivoa, pri čemu su investitori balansirali između ponovnog osećaja pesimizma u vezi sa dugo očekivanom vakcinom protiv koronavirusa i nada da će se neke ekonomije azijskog regiona oporaviti brže od zapadnih rivala.

Globalni indeks svetskih berzi MSCI danas je u plusu za 0,08 odsto, što je neznatno ispod maksimuma koji je u jednom trenutku dostigao tokom jučerašnjeg trgovanja.


LOŠA VEST ZA INU, DOBRA ZA NIS
Nesreća možda nikada ne dolazi sama, no iz perspektive hrvatske naftne kompanije Ine valja se zapitati mora li doći u tako velikom društvu. Kompanija je ove godine prvo bila suočena s velikim sajber napadom, potom je tržišni rat Saudijske Arabije i Rusije izazvao urušavanje cene nafte, da bi potom pandemija koronavirusa urušila potražnju za derivatima.

Rezultat je poslovni gubitak od milijardu kuna (oko 130 miliona evra) u prvih devet meseci ove godine, no ako je neko smatrao da problemi tu prestaju, očigledno se prevario. Pa je pre nekoliko nedelja jedan od Ininih ključnih regionalnih konkurenata - srpski NIS - u pogon stavio novo postrojenje za obradu teških ostataka u svojoj rafineriji u Pančevu, piše Jutarnji.
Radi se o sličnom postrojenju kakvo Ina već godinama planira da izgradi u svojoj riječkoj rafineriji, a uz pomoć kojeg će rafinerija u Pančevu praktično potpuno eliminisati proizvodnju neisplativog lož-ulja - derivata koji se prodaje po ceni nižoj od sirove nafte.

Pojednostavljeno rečeno, srpska kompanija (u vlasništvu ruskog Gazpromnjefta) sada će proizvoditi više vrednih derivata nego ranije, i to po nižoj proizvodnoj ceni.

Utoliko, dovršetak projekta u Pančevu - iako je prošao kao relativno nezapažena vest u hrvatskoj javnosti - događaj je koji će znatno uticati na regionalno tržište nafte (još uvek najvažnijeg energenta), ali i poslovne prespektive Ine (još uvek najveće hrvatske kompanije).

Prvi efekat proizlazi iz osnovnog odnosa ponude i potražnje. Naime, potrošnja naftnih derivata u regionu zemalja bivše Jugoslavije već godinama stagnira ili pada, a s obzirom na ekološku agendu Evropske unije, realno je očekivati da će se taj trend nastaviti. Utoliko, svaki dodatni litar derivata koja se proizvede i proda iz Pančeva, izbiće litru nekog od postojećih snabdevača.
Kako je i Srbija veliki uvoznik derivata, logično je očekivati da će osetan deo nove proizvodnje iz Pančeva ići na domaće - srpsko tržište, no svakako treba očekivati da će deo ići i na tržišta okolnih zemalja, posebno u radijusu od 300 kilometara od rafinerija, ali i dalje od toga ako postoje adekvatni logistički uslovi.

Kako NIS, odnosno Gazpromnjeft ima relativno razvijenu maloprodajnu mrežu u BiH - gde je svojevremeno preuzeo OMV-ov lanac benzinskih stanica, može se očekivati da će pojačati aktivnosti tamo, ali nije isključeno da krene i u jači poslovni iskorak kroz veleprodaju u istočnoj Hrvatskoj. I jedno i drugo je poslovni izazov Ini.

Bosna i Hercegovina je kompanijino tradicionalno tržište i jedno od retkih preostalih u regiji gde je Ina u sastavu MOL-a dobila mogućnost poslovnog širenja. To tržište Ina je tradicionalno snabdevala iz sisačke rafinerije, ali nakon odluke da se tamo prekine proizvodnja i rafinerijska delatnost koncentriše u Rijeci, najpovoljniji način za snabdevanje ostao je kombinacijom morskog i drumskog prevoza preko Ploča, gde pak konkurišu i drugi uvoznici.

Kompaniji tu sad sledi ozbiljna tržišna borba. Mogućnost NIS-ovog napada na Slavoniju, pak, dvojaka je utoliko što će istiskivanje izvoznika sa srpskog tržišta uticati i na tržišni plasman derivata proizvedenih u MOL-ovoj rafineriji u Százhalombatti.

S manjim tržišnim potencijalom u Srbiji, tražiće se novo tržište za te količine, a istočna Hrvatska i severni deo BiH tu su izuzetno povoljni jer ih MOL može troškovno efikasno snabdevati preko svog terminala u Pečuju.

Tržišni položaj jedine Inine rafinerije tako se pogoršava, a brzog rešenja nema. Naime, da bi postala potpuno konkurentna, riječka rafinerija mora dovršiti proces modernizacije, te izgraditi postrojenje slično onome u Pančevu.

Radi se o projektu vrednom 4 milijarde kuna, a u kompaniji ustraju kako će on - uprkos trenutnim gubicima - biti dovršen i početi s radom tokom 2023. Ipak, ako se te najave i obistine, riječkoj rafineriji predstoje barem dve i po godine narušene konkurentnosti, zbog prerade nafte sa značajnim udelom lož-ulja.

Logično je očekivati da konkurencija taj period neće prespavati već agresivno koristiti svoju prednost da zauzme što veći tržišni udeo. A tu je onda i pitanje uvoza s mediteranskog tržišta koje je sve više zasićeno uvozom derivata iz bliskoistočnih i dalekoistočnih rafinerija koje zbog svojih ogromnih kapaciteta, niže cene rada i nižih ekoloških standarda imaju i znatno nižu jediničnu cenu prerade.
Razvoj projekta vrednog 4 milijarde kuna u takvim tržišnim okolnostima neće biti jednostavan, poslovni rezultati će patiti, a sve odluke donosiće se u bitno stresnijem okruženju nego što bi to bio slučaj pre desetak godina kada je projekat formalno započeo.

Nema ništa novo u zaključku da je vreme često najvredniji resurs u biznisu. Kada se uludo potroši, često se ne može nadoknaditi, a loše odluke donete danas na naplatu često dolaze godinama, pa i decenijama kasnije. Ali s kamatama...


Produktna berza: Rast cena soje - pad cena kukuruza
Ove nedelje soja je bila najtrgovanija roba a njena cena je porasla za 4,28 procenata dok je cena kukuruza pala za 1,12 posto, navodi se u nedeljnom izveštaju Produktne berze.
NOVI SAD - Ove nedelje soja je bila najtrgovanija roba a njena cena je porasla za 4,28 procenata dok je cena kukuruza pala za 1,12 posto, navodi se u nedeljnom izveštaju Produktne berze.

Ukupan berzanski promet ove nedelje bio je 1.825 tona čija je finansijska vrednost iznosila 82,5 miliona dinara.


Hotel Splendid u Beogradu prodat za 278 miliona dinara
Hotel Splendid u Beogradu prodat je danas na javnom nadmetanju za 278 miliona dinara (oko 23,5 miliona evra) ponuđaču DT Properties iz Beograda, prenose mediji.
BEOGRAD - Hotel Splendid u Beogradu prodat je danas na javnom nadmetanju za 278 miliona dinara (oko 23,5 miliona evra) ponuđaču DT Properties iz Beograda, prenose mediji.

Početna cena za hotel Splendid u centru Beograda, prekoputa Starog dvora, bila je 196,69 miliona dinara, a nadmetalo se ukupno pet ponuđača.


Za otkup akcije Metalac-proletera ponuđeno 1.100 dinara
Metalac-proleter dao je ponudu za kupovinu 10% akcija sopstvene firme, a za svaku je ponudio 1.100 dinara, navodi se u dokumentu danas objavljenom na Beogradskoj berzi.

Metalac-proleter spreman je da u gotovom novcu otkupi 12.863 akcije čija je nominalna vrednost 600 dinara.

Ponuda za otkup akcija po ceni od 1.100 dinara će biti aktivna od 30. novembra do 25. decembra.

Metalac AD iz Gornjeg Milanovca vlasnik je 64,5% akcija Metalac-proletera, Akcionarski fond u rukama ima 20% akcija, PIO Fond 6,7 odsto, a vlasnici ostalih akcija su fizička lica.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta