Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
SADA NA BERZI MOŽEMO TRGOVATI I VODOM
Postoji nova roba kojom investitori mogu da trguju - voda.

Fjučersi vezani za indeks vode u Nasdak Velesu u Kaliforniji, koji meri prosečno ponderisanu cenu vode, započeli su trgovanje pod oznakom NKH2O na trgovinskoj berzi u Čikagu u ponedeljak.

Vodom se nikada ranije nije trgovalo na ovaj način.
Pre nego što su se pojavili fjučersi, kupovina i prodaja vodenih prava, koja vlasniku omogućavaju da pumpa vodu iz zemlje ili rezervoara, dogodila se samo na promptnom tržištu. U sušnim godinama, kada je potrebno više vode za uzgoj useva i snabdevanje opština, to je značilo da su kupci suočeni sa visokim cenama i velikom neizvesnošću.

Novi fjučersi trebalo da zaustave takav rast i dodaju transparentnost cena, prenosi Si-en-en Biznis.

Oni koji treba da kupe dodatnu vodu u sušnoj godini, kada su cene prirodno veće, sada mogu da se "klade" na fjučers ugovore kako bi nadoknadili više cene koje bi možda morali da plate na tržištu vode.

U isto vreme, novo fjučers tržište može takođe da pozove na spekulacije finansijskih igrača, uključujući hedž fondove.

Zaštita od suše
Sjedinjene Države su drugi najveći potrošač vode na svetu, s tim što Kalifornija čini devet odsto dnevne potrošnje zemlje.

Veličina kalifornijskog tržišta vode je četiri puta veća nego u bilo kojoj drugoj državi. Transakcije vode u državi iznosile su 2,6 milijardi dolara između 2012. i 2019. godine.

Ali državu često pogađa suša.

"Kalifornija ima duge periode suša, praćene kratkim periodima vrlo vlažnih uslova. A to mnogo utiče na cenu", rekao je Patrik Volf, vodeći programer proizvoda u kompaniji Nasdak Global Indekes.
Imati ugovor kojim se trguje javno doneće više transparentnosti na tržište i to će biti dobro za sve strane koje moraju da kupuju vodu, rekao je Volf za CNN Business.

Poljoprivredni sektor je najveći kupac na spot tržištu Kalifornije, što znači da najviše vode kupuje tokom sušnih godina. Ovaj trend pojačan je poslednjih godina prelaskom na popularne trajne useve visoke vrednosti kao što su bademi i pistacije, kojima je potrebno puno vode za održavanje.

Prodavci su vodeni okruzi sa viškom zaliha, na primer poljoprivrednici i opštine u drugim delovima države.

Za poljoprivrednike bi neko znanje o ceni vode moglo da promeni igru. Izdvajanje vode dolazi sa vlasništvom nad zemljištem, ali u Kaliforniji pogođenoj sušom poljoprivrednicima je često potrebna dodatna voda kako bi svoje useve pripremili za berbu. Tada ti farmeri moraju da izađu na javno tržište da bi kupili više.

Sada kada postoji tržište fjučersa, poljoprivrednici mogu da potraže na tržištu smernice o trenutnoj ceni i kretanju cena u prethodnim sušnim godinama i da se zaštite od viših cena u mesecu kada će im trebati dodatna voda za svoje useve.

Za razliku od drugih fjučers ugovora, ugovor o vodi odnosi se samo na zaključavanje cene radi zaštite od viših cena na spot tržištu u određeno vreme u budućnosti.
"Izvesnost u ceni je ono što kupujete", rekao je Clai Landri, generalni direktor i direktor kompanije VestVater Research, konsultantske kuće u prostoru koja pruža podatke iza indeksa vode.

Većina ostalih ročnih roba odnosi se na isporuku imovine, poput ulja ili kukuruza. Investitori se slažu da će u budućnosti kupiti sredstvo po određenoj ceni. Ali voda nije potrebna samo poljoprivrednicima. Opštine koje dovode vodu u svačije domove, a potrebna je i proizvođačima energije.

Zvuči pomalo distopično? Možda.
Na kraju, voda je samo još jedan oskudan resurs, baš kao i ulje, samo što vam je potrebna za svakodnevno pranje zuba.

"Nestašica vode jedan je od najvećih izazova 21. veka", rekao je Tim McCourt, globalni direktor za kapitalne proizvode i alternativna ulaganja u CME Group, dodajući da će se dve trećine svetske populacije suočiti sa nestašicom vode do 2025. godine.

Stručnjaci smatraju da bi kalifornijski indeks, kao i nova fjučersa, mogao biti samo prvi te vrste, sa još lokalnih indeksa koji će doći jer nestašica vode primorava na inovacije na terenu.

Napori poput projekata desalinizacije, koji uklanjaju so i minerale iz morske vode, mogli bi pomoći u tome. Ali to je industrija koja je još uvek u povojima.

Novi fjučersa ne rešavaju ni pitanje oskudice, ali mogu pomoći u povećanju transparentnosti cena vode, barem u Kaliforniji.


Erste: SRB se prva vraća na nivo pre krize, HR najkasnije
Erste banka predviđa da će se ekonomija Srbije prva u regionu vratiti na nivo pre korona krize, tačnije već 2021. godine, a Hrvatska najkasnije, tek 2023.
BEČ - Erste banka predviđa da će se ekonomija Srbije prva u regionu vratiti na nivo pre korona krize, tačnije već 2021. godine, a Hrvatska najkasnije, tek 2023.

Analitičari Erste banke očekuju, kako se navodi u najnovijim prognozama austrijskog kreditora, da će se ekonomije u regionu centralne i istočne Evrope (CEE), nakon procenjenog pada od 5,1 posto ove godine, oporaviti za 3,6 procenata iduće godine.


Projmetal AD u stečaju ponuđen za 411 miliona dinara
Beogradski Projmetal u stečaju prodaje se prvi put, a početna cena je 411,3 miliona dinara, objavio je danas stečajni upravnik.
BEOGRAD - Beogradski Projmetal u stečaju prodaje se prvi put, a početna cena je 411,3 miliona dinara, objavio je danas stečajni upravnik.

Akcionarsko društvo Projmetal se prodaje kao pravno lice sa svom nepokretnom i pokretnom imovinom, pravima i potraživanjima.


Dve trećine kompanija članica AmCham nastaviće da investira u Srbiju
Dve trećine kompanija članica Američke privredne komore u Srbiji nastaviće da investira u Srbiji uprkos pandemiji koronavirusa, pokazuju rezultati godišnjeg istraživnja AmCham o poverenju i zadovoljstvu investitora.

- Dve trećine članica kaže da će investirati i dalje što znači da je mera poverenja dobra i da ostaju ovde uprkos situaciji koju je donela pandemija koronavirusa. Mi od 2013. godine merimo temperaturu i moramo da kažemo da je 2019. bila najbolja, ali da je trenutno situacija stabilna - rekla je zamenica izvršnog direktora AmCham Amalija Pavić.

Gostujući na RTS, ona je rekla da je zaposlenost ostala ista iako je došlo do pada investicija i profita.

Mere srpske vlade za suzbijanje negativnih ekonomskih posledica kovida su bile dobre, sveobuhvatne i pravovremene, tako ocenjuju u AmCham prvi paket pomoći iz aprila.

Pavić kaže da AmCham, koja predstavlja 200 američkih, medhunarodnih i domaćih kompanija koje zapošljavaju više od 100.000 građana Srbije, poverenje i zadovoljstvo investitora meri na osnovu njihovih planova za sledeću godinu.

Prema njenim rečima, godina za nama nije bila laka pošto je 65% članica prijavilo smanjenje poslovanja.

- Imamo sad iskustvo koje nije malo, smatramo da neće biti gora situacija i da ce vakcina doneti poboljšanje, tako da na neki način znamo šta možemo da očekujemo i šta da radimo da bi poslovanje bilo bolje - navela je Pavić.

Kada je reč o merama srpske vlade za suzbijanje negativnih ekonomskih posledica kovida, ona je rekla:

- One su zapušile pravac koji nismo želeli da nastavimo i prekinule neizvesnost. Mere tokom vandernog stanja dobro su ocenjene, jer su najbrže suzbile širenje virusa. Drugi paket je nešto lošije ocenjen, zato što je došao sredinom leta kad se znalo koji su sektori najviši pogodeni, pa naši investitori tvrde da je moglo bolje targetirati kojim sektorima je zaista neophodna pomoć.

Kaže da će ove godine AmCham preporučiti vladi da unapredi e-upravu odnosno da kompletno prebaci administrativne poslove onlajn.

- Videli smo za vreme vanrednog stanja da to može. Videli smo u privatnom sektoru ogroman skok digitalizacije, pa želimo to ubrzanje i u javnom sektoru, da to bude potpuna digitzalizacija - istakla je predstavnica AmCham-a.

Kad je reč o sivoj ekonomiji, rezultati komore pokazuju da ona pada na listi prioriteta, jer nemamo više na ulicama nelegalne trgovce, međutim, treba osnažiti borbu s nelegalnom trgovinom na internetu, zaključila je Pavić.


Two Thirds of AmCham Member Companies to Continue Investing in Serbia
Two thirds of the companies of the American Chamber of Commerce in Serbia (AmCham) will continue investing in Serbia despite the coronavirus pandemic, as shown by the results of AmCham’s annual survey of trust and satisfaction among the investors.

– Two thirds of the members say that they will invest further, which means that the degree of trust is good and that they will remain here despite the situation caused by the coronavirus pandemic. We have been carrying out this survey since 2013 and we must say that the best year was 2019, but also that the situation at the moment is stable – Amalija Pavic, Deputy Executive Director of AmCham, said on RTS.

Pavic says that AmCham, which represents 200 American, international and domestic companies, which employ more than 100,000 citizens of Serbia, measures the satisfaction and trust of the investors based on their plans for the next year.

According to her, the year behind us was not easy, because 65% reported a drop in the business.

– We now have an experience which is not insignificant, we believe that the situation will not worsen and that the vaccine will bring about an improvement, so in a way we know what we can expect and what to do in order for the business operations to improve – Pavic said.

When it comes to the measures of the Serbian government to counter the negative economic consequences of Covid, she said:

– They prevented us from sliding down the direction we didn’t want to continue going down and put a stop to the uncertainty. The measures during the state of emergency were well estimated, because they prevented the spreading of the virus the most quickly. The second stimulus package got a slightly worse rating, because it took place in the middle of the summer, which it was known which sectors were affected the most, so our investors claim that the targeting of the sectors that truly needed help could have been done better.

She says that, this year, AmCham will recommend to the government to improve the e-government, that is, to fully move the administrative procedures online.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta