Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Do kraja godine u Jagodini najavljeno pet novih fabrika - Grad beleži spoljnotrgovinski suficit
Privreda Jagodine vodeća je u Pomoravskom okrugu po spoljnotrgovinskoj razmeni sa svetom u prošloj godini, a najavljeno je i otvaranje pet novih fabrika do kraja godine.

Direktor Regionalne privredne komore Šumadije i Pomoravlja Predrag Lučić izjavio je da je privreda Pomoravskog okruga u 2019. godini ostvarila više od 414 mil EUR u toj razmeni, izvoz je bio veći od 217 mil EUR, a trgovinski suficit 9,2 mil EUR.

- Dominantno mesto imala je privreda Jagodine, čiji izvoz prestavlja 54% ukupnog izvoza šest opština Pomoravskog okruga - dodao je Lučić i istakao da je razmena Jagodine 224 mil EUR, a izvoz više od 117 mil.

Predsednik Skupštine grada Dragan Marković Palma je kazao da je 2009. godine rukovodstvo Jagodine počelo da obilazi strane države i gradove u potrazi za investitorima.

- Ti investitori su veoma zadovoljni. Srbija ima međunarodnu popularnost i mi to koristimo da dovedemo što više investitora kako bi zaposlili što više radnika i smanjili odlazak mladih ljudi u inostranstvo. Imamo dve industrijske zone u Jagodini. Kupićemo još pet hektara zemlje od poljoprivrednih proizvođača i tu zemlju ćemo ponuditi investitorima. Do kraja godine u Jagodini će biti pet novih fabrika, od kojih će četiri već početi da rade tokom 2020. godine, a jedna, koja će biti najveća završiće svoje pogone 2021. godine - rekao je Marković, navodi se na sajtu Grada.

Marković je rekao da fabrika za prozvodnju kuhinja Mobil Turi 99% kuhinja proizvedenih u Jagodini izvozi u Italiju.

- Oni sada proširuju svoje kapacitete i zaposliće još 50 radnika. Fabrika Vibak trenutno zapošljava 300 radnika, na 60.000 m2 sa investicijom od 60 mil EUR i takođe proširuje kapacitete. Želim da se zahvalim prvoj stranoj fabrici u Jagodni Andrea confezioni kao i Aunde. Oni su dali veliki doprinos trgovinskom suficitu Jagodine - rekao je Marković.


Srbija od EU dobila 2,8 milijardi bespovratnih sredstava
Beograd -- Evropska unija je kao najveći donator finansijske pomoći obezbedila Srbiji, od 2007. godine do sada 2,8 milijardi evra bespovratnih sredstava.Unija je ujedno i najveći zajmodavac i trgovinski partner Srbije. U Evropskoj komisiji su rekli i da kroz novi EU budžet za period od 2021. do 2027. godine Zapadni Balkan vide kao prioritet.

U Evropskoj komisiji su naveli da se posvećenost EU Srbiji i celom Zapadnom Balkanu vidi kroz političku, ali i ekonomsku podršku transformativnim procesima."Kada je u pitanju Instrument za predpristupnu pomoć (IPA), EU je od 2007. godine do danas za Srbiju izdvojila 2,79 milijardi evra. Istovremeno, Evropska investiciona banka je od 1999. godine bezbedila 5, 5 milijardi evra povoljnih kredita", rekla je portparolka Komisije Ana Pisonero za Tanjug.

Pored bespovratnih stredstava i povoljnih zajmova namenjenih transformaciji i ispunjavanju uslova neophodnih za buduće članstvo u EU, Srbija je od 2009. godine kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan kao zajednički instrument Evropske komisije, finansijskih institucija i bilateralnih donatora dobila 210,2 miliona evra grantova.

"Najviše EU novca u Srbiji odlazi na podršku refomamama u sektorima koji se bave demokratijom i upravljanjem, zaštitom životne srednine i energetikom, na poljuporivredni i ruralni razvoj zemlje kao i na oblast vladavine prava, obrazovanje i transport", navode u Evropskoj komisiji.

Kao neke od EU značajnijih investicija u transportnu infrastrukturu u Srbiji navode se mostovi, kao što su Sloboda, Gazela i Žeželjev most, potom putevi i granični prelazi.

EU investicije se mogu naći u oblasti prečišćavnja vazduha i voda u Srbiji, odlaganja čvrstog otpada ( Subotica, Sremska Mitrovica, Užice), medicinskoj opremi kao i finasiranju programa za studente Erasmus i reformi javne administracije.

Od 2014. do 2020. godine za pomoć organizacijama civilnog društva u Srbiji EU je izdvojila 33 miliona evra.

Samo u 2014. godini kao humanitrana pomoć zbog razornih poplava, Srbiji je iz EU stiglo 162, 2 miliona evra, kažu u Briselu. Delegacija EU u Srbiji navodi da Srbija u celom regionu Zapanog Balkana dobija najviše EU novca iz IPA fondova.

Dodaje se da su pored oko 200 miliona evra iz EU fondova na godišnjem nivou, zemlje članice Unije od 2007. do 2016. godine Srbiji donirale preko pola milijarde evra, dok su investicije članica EU u Srbiji samo za period od 2014 do 2107. godine bile 6 milijardi evra.

Kao najveći pojedinačni investitori u Srbiji navode se Nemačka, Švedska i Italija.

U Briselu navode da je samo u 2018. godini trgoviska razmena EU i Srbije iznoslila 24 milijarde evra, a da je u istom periodu u Srbiju iz EU stiglo preko 2 milijarde direktnih investicija.

"Nastavićemo podršku kandidataima i potencijalnim kandidatima za EU članstvo na njihovom putu ipsunjavanja pritupnih kriterijuma kroz duboke i sveobuhvatne reforme. Konačna suma za Instrument pretpristupne pomoći za neredni višegodišnji period biće rezultat pregovora zemalja članica i Evropskog parlamenta. U cilju postizanja zajedničke pozicije, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je sazvao i specijalni samit 20. februara", kaže Pisonero.

U Evropskoj komisji su već najavili da će se u pripremi za samit EU- Zapadni Balkan u Zagrebu predstaviti i novi razvojno investicioni plan za Zapadni Balkan, čiji su cilj veće angažovanje i investicije i prevazilaženje ekonomskih razlika koje postoje između EU i regiona.


Investicije Izraela u Srbiji oko dve milijarde dolara
Beograd -- Generalni direktor TGI grupe Simeon Comokos izjavio je da će razvoj građevinskog sektora u Srbiji uticati na ukupan ekonomski i društveni razvoj zemlje.Comokos je, na otvaranju pete Srpske konferencije o razvoju nekretnina i infrastrukture, kazao da su u Srbiji mnogi projekti implementirani i još se izvode, ali najviše u Beogradu, te izrazio želju da više takvih projekata bude u južnoj Srbiji.

Zamenica ambasadorke Izraela u Srbiji Majan Ben Tur na konferenciji je kazala da ukupne izraelske investicije u Srbiji od 2000. do danas iznose nešto više od dve milijarde dolara.Ben Tur je podvukla da su izraelske kompanije među najvećim investitorima u Srbiji i da važe za “pouzdan brend”.

Ističe da je količina izraelskih investicija znatno porasla 2019. godine i da se odvijaju na tri načina - kroz izgradnju šoping centara, rekonstrukciju postojećih objekata i izgradnju novih.

Prema njenim rečima, građevinski sektor je bitan u Izraelu i doprinosi sa 60 odsto BPD-u te zemlje.

"U Izraelu je građevinarstvo veoma napredna oblast zato što se razvija u koraku sa tehnologijom, radimo na izgradnji pametnih gradova, inovativnih rešenja i danas u Izraelu postoji 61 globalni startap centar", kazala je Majan Ben Tur.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta