Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"INFLACIJA U MARTU NISKA I STABILNA" Pad potrošačkih cena
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, međugodišnja inflacija je u martu iznosila 1,3 odsto, što je u skladu sa očekivanjima Narodne banke Srbije.
Na mesečnom nivou, u martu je zabeležen pad potrošačkih cena od 0,1 odsto. U najvećoj meri na ovakvo kretanje inflacije uticalo je pojeftinjenje naftnih derivata i pad cena povrća.
Bazna inflacija (indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta) nastavila je stabilno kretanje i u martu je iznosila 1,6 odsto međugodišnje, navodi se na sajtu Narodne banke Srbije.
Prema centralnoj projekciji Narodne banke Srbije, međugodišnja inflacija će i u narednom periodu ostati niska i stabilna.


Sektor mikro, malih i srednjih preduzeća očekuje povratak na uobičajeni nivo poslovanja tri meseca p
Najveći izazovi sa kojima se bore mala i srednja privredna društva u Srbiji u uslovima poslovanja izmenjenim usled pandemije virusa, jesu kako pokriti osnovne troškove poslovanja i rešiti odlaganje i otkazivanje porudžbina, pokazuju rezultati ankete "Zajedno kroz krizu" koju su od 26. do 31. marta sproveli Privredna komora Srbije i USAID-ov Projekat saradnje za ekonomski razvoj.

Osim izazova pokrivanja troškova, kompanije u privatnom sektoru, prema anketi koja je obuhvatila 806 mikro, malih i srednjih preduzeća u Srbiji, bore se da zaštite osetljivu likvidnost, svaka druga anketirana firma smatra da ima prepolovljeni prihod, a svaka treća da može da se prilagodi poslovanju preko interneta. Prema nalazima ankete, najugroženije delatnosti su turizam i ugostiteljstvo, saopštila je PKS.

MMSP sektor očekuje povratak na uobičajeni nivo poslovanja tri meseca nakon završetka krize, a najveći optimisti su u sektorima informisanja, komunikacija, građevinarstva i poljoprivrede, jer veruju da se, u proseku, mogu oporaviti brže od drugih. Većini kompanija pomoglo bi oslobađanje od plaćanja poreza i doprinosa, pokazalo je istraživanje.

Ocenjujući intenzitet negativnih efekata, privrednici kažu da je najjači udar na poslovanje izazvalo odlaganje ili otkazivanje porudžbina (3,9, na skali od 1 do 5), nemogućnost pokrića osnovnih troškova poslovanja (3,7), ograničenja radnog vremena (3,7) kao i nemogućnost naplate potraživanja (3,7).

Svaka druga firma, u proseku, veruje da su joj poslovni prihodi barem prepolovljeni u odnosu na isti mesec prošle godine, dok gotovo trećina anketiranih, uglavnom u sektoru mikro preduzeća i preduzetnika očekuje gubitak veći od 80% u poređenju sa martom 2019.

Prema sektorima delatnosti, najveće gubitke očekuju turizam i ugostiteljstvo (45,5%), ostale usluge (39,2%), kao i stručne, naučne, inovacione, tehničke i administrativne delatnosti (31%).

Apsolutna većina ispitanika, 97% očekuje teškoće u naplati potraživanja, a svega tri procenta svih ispitanih firmi, uglavnom malih kompanija iz IT sektora, kao i malih i srednjih iz sektora industrije, uopšte ne očekuje promene.

Anketa pokazuje da je veoma malo privrednika u prvom talasu otpustilo zaposlene. U najvećoj meri smanjili su broj radnih sati i organizovali rad od kuće, a trećina ispitanih intenzivirala je pregovore sa poveriocima oko otplate dugova.

Kada je u pitanju mogućnost poslovanja preko interneta, svaka treća firma smatra da se može, delimično (26%) ili potpuno (5%), prilagoditi poslovanju putem interneta. Prema strukturi, preduzetnicima i mikro preduzećima je lakše da poslovanje izmeste u onlajn prostor nego srednjim kompanijama.

Najugroženije delatnosti su turizam i ugostiteljstvo, gde je prodaja smanjena za 57%, a profitabilnost za 63%.

Mere Vlade Srbije koje se odnose na poreske olakšice ujedno su odgovor na jedan od ključnih nalaza ankete o uticaju i značaju poreskih olakšica za brži oporavak kompanija. Za mere finansijske podrške privredi (investicioni krediti i krediti za likvidnost), posebno su zainteresovani IT sektor, građevinarstvo i trgovina. IT sektor najpoželjnijom podrškom smatra obuke i kredite za digitalizaciju poslovanja.

Više od 40% firmi procenjuje da će im biti potrebna do tri meseca da se vrate na uobičajeni nivo poslovanja, dok je za trećinu ispitanika taj rok duži i traje šest meseci. Po delatnostima, najveći optimisti su u sektorima informisanja, komunikacija, građevinarstva i poljoprivrede, jer oni veruju da se u proseku, mogu oporaviti brže od drugih.

Anketa je obuhvatila 806 mikro, malih i srednjih preduzeća u Srbiji, koja su, prema poslednjim finansijskim izveštajima, imala više od 45.000 zaposlenih i ostvarila poslovni prihod od više od 650 milijardi dinara. Nova anketa, sa ciljem prepoznavanja potreba privrede u izmenjenim uslovima poslovanja, biće realizovana 21. aprila i u njoj će preduzetnici moći da iznesu izazove sa kojima su se u međuvremenu susreli.


Pad BDP Srbije tri odsto ove godine, naredne rast 7,5 odsto
Međunarodni monetarni fond predviđa da će zbog globalne krize izazvane pandemijom korona virusa bruto domaći proizvod Srbije pasti ove godine za 3,0 odsto, ali da će 2021. godine ostvariti rast od 7,5 procenata.
 
VAŠINGTON - Međunarodni monetarni fond predviđa da će zbog globalne krize izazvane pandemijom korona virusa bruto domaći proizvod Srbije pasti ove godine za 3,0 odsto, ali da će 2021. godine ostvariti rast od 7,5 procenata.
Evropu, prema MMF-u, očekuje pad od 6,6 posto, a u evrozoni od 7,5 odsto.


Prvog dana aukcije prodate obveznice RS za 67,5 mil EUR
Ministarstvo finansija Republike Srpske, posredstvom Banjalučke berze, prvog dana aukcije 40. emisije obveznica prodalo je 141.670 petogodišnjih obveznica Republike Srpske za 135 mil KM (67,5 mil EUR), uz efektivnu kamatnu stopu od 3%. Ukupna vrednost pristiglih ponuda iznosila je 150,7 miliona (75,35 mil EUR), a aukcija se nastavlja i sutra, 15. aprila, saošteno je iz tog ministarstva.

Za razliku od trezorskih zapisa kod kojih aukcije počinju i završavaju u toku istog dana, odlukama o emisiji i javnim pozivima za upis i uplatu obveznica definisano je da upis obveznica traje dva dana. Pri tome, aukcija obveznica se obavlja prvog dana kada se formira jedinstvena ravotežna cena i vrši unos prodajnog naloga Ministarstva finansija.

Ministarstvo finansija ima pravo da prihvati ponudu u celini, delimično ili da odbije sve ponude za kupovinu u zavisnosti od prihvatljivosti ponuđene cene. Ukoliko se u toku prvog dana ne realizuje celokupna ponuđena količina po jedinstvenoj ravnotežnoj ceni, investitorima se ostavlja mogućnost da drugog dana upisa po toj ceni investiraju dodatne iznose sredstava.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta