Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Trgovanje akcijama posustalo, državne obveznice “planule”
Na domaćem tržištu akcija danas je zabeležena prilično slaba aktivnost investitora, dok su BELEX indeksi ostali na pozitivnoj teritoriji.
BEOGRAD - Na domaćem tržištu akcija danas je zabeležena prilično slaba aktivnost investitora, dok su BELEX indeksi ostali na pozitivnoj teritoriji.
Ukupan promet na Berzi je iznosio 212,8 miliona dinara (1,8 miliona evra), i bezmalo je u celini ostvaren u trgovanju državnim obveznicama Srbije.


Evropske berze jačaju četvrti dan uzastopno
Evropske berze su nastavile rast četvrti dan zaredom na krilima nade da bi pandemija koronavirusa uskoro mogla da splasne.
LONDON/FRANKFURT- Evropske berze su nastavile rast četvrti dan zaredom na krilima nade da bi pandemija koronavirusa uskoro mogla da splasne.
Istovremeno, pažnja investitora je fokusirana na sastanaka ministara finansija EU, čiji je nastavak najavljen za danas, a na kojem će biti reči o dodatnim finansijskim merama podrške ekonomijama tog bloka.


S.Banka: Inflacija u SRB biće stabilna 1,9%, deficit 2 odsto
Svetska banka procenjuje da će inflacija u Srbiji ove godine ostati stabilna i da će iznositi 1,9 procenata, dok budžetski deficit vidi na nivou od 2,8 procenata BDP-a.
VAŠINGTON - Svetska banka procenjuje da će inflacija u Srbiji ove godine ostati stabilna i da će iznositi 1,9 procenata, dok budžetski deficit vidi na nivou od 2,8 procenata BDP-a.
Prognoza Svetske banke o budžetskom deficitu je daleko optimističnija od projekcije Ministarstva finansija Srbije, koje predviđa da će deficit dostići 9,0 odsto BDP-a, zbog svih troškova koje zahtevaju mere Antikriznog programa vlade za podršku privredi i građanima tokom trajanja krize izazvane virusom Covid-19.


NBS smanjila referentnu kamatnu stopu na 1,5%
Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da dodatno snizi referentnu kamatnu stopu na nivo od 1,5 odsto, kako bi umanjio negativne efekte virusa korona (Covid-19) na privrednu aktivnost i istovremeno obezbedio održavanje inflacije u granicama cilja u srednjem roku.
BEOGRAD - Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da dodatno snizi referentnu kamatnu stopu na nivo od 1,5 odsto, kako bi umanjio negativne efekte virusa korona (Covid-19) na privrednu aktivnost i istovremeno obezbedio održavanje inflacije u granicama cilja u srednjem roku.
Odluku o nastavku ublažavanja monetarne politike Izvršni odbor je doneo pre svega imajući u vidu da pokazatelji iz međunarodnog okruženja ukazuju da su negativni efekti virusa po globalni privredni rast veći od prethodno procenjenih, što se odražava i na kretanja na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu, kao i na odluke centralnih banaka i vlada zemalja širom sveta.


SB predviđa minimalan pad BDP-a Srbije od 0,5 odsto u 2020.
Svetska banka prognozira da će bruto domaći proizvod Srbije u 2020. godini zabeležiti pad od 0,5 procenata zbog negativnih efekata pandemije kronavirusa na ekonomsku aktivnost, što je znatno manje od pada koji predviđa za Evropu i neke zemlje u regionu.
 
VAŠINGTON – Svetska banka prognozira da će bruto domaći proizvod Srbije u 2020. godini zabeležiti pad od 0,5 procenata zbog negativnih efekata pandemije kronavirusa na ekonomsku aktivnost, što je znatno manje od pada koji predviđa za Evropu i neke zemlje u regionu.
U ažuriranom prolećnom izveštaju o ekonomskim izgledima za Evropu i centralnu Aziju, objavljenom na veb sajtu Svetske banke, procenjuje se da će evropska privreda pasti u recesiju u rasponu između minus 2,8 i minus 4,4 procenta.


World Bank Projects 0.5% Drop of Serbias GDP, More than 4% in Europe
The World Bank projects that the gross domestic product (GDP) of Serbia will record a drop of 0.5% in 2020 due to the negative effects of the coronavirus pandemic on economic activities, which is far less than the drop projected for Europe and some other countries in the region.

In its updated spring report on the economic prospects for Europe and Central Asia, published on its website, the World Bank estimates that the European economy will drop into a recession of -2.8% to -4.4%.

When it comes to the countries of the region, this international financial institution projects a drop in Croatias economy of 6.2%, as well as 1.9% in Bosnia and Herzegovina, 1.3% in Montenegro and 0.4% in North Macedonia.

The COVID-19 pandemic and the related containment measures are having a heavy toll on the global economy and will certainly affect the Serbian economy leading to a much lower growth than previously projected, the WB says in the section on Serbia.

The Serbian economy, it is added is affected through several channels including the lower tourism and transport revenues, lower remittances, decelerating exports growth and lower FDI and investment overall.

According to the World Bank, in Serbia, private consumption will drop by 0.4%, government consumption will grow by 1.1%, exports will drop by 0.5%, whereas import will drop by 0.8%. Gross fixed capital investment will drop by 2.3%.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta