Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
HIP-Petrohemija ulazi u proces pokretanja proizvodnje
HIP-Petrohemija nakon tronedeljnog zastoja ulazi u proces pokretanja proizvodnje, a start neaktivnosti u fabrici "Etilen" biće pokrenute u subotu, saopšteno je danas iz te državne kompanije.
 
PANČEVO - HIP-Petrohemija nakon tronedeljnog zastoja ulazi u proces pokretanja proizvodnje, a start neaktivnosti u fabrici "Etilen" biće pokrenute u subotu, saopšteno je danas iz te državne kompanije.

Dodaje se da će posle starta i dobijanja proizvoda u specifikaciji biti pokrenuta i proizvodnje u fabrikama Polietilena visoke gustine (PEVG), Polietilena niske gustine (PENG) i Fabrike sintetičkog kaučuka (FSK) u Elemiru kod Zrenjanina. "Zastoj u HIP-Petrohemiji iskorišćen je za proveru funkcionalnosti i tehnološko čišćenje procesne opreme u fabrikama, a cilj tih radova je bio priprema opreme za bezbedan i efikasan rad u kontinuitetu na visokim kapacitetima u narednom period", izjavio je izvršni direktor Petrohemije Miša Bulajić.


BELEX indeksi danas oslabili, na nedeljnom nivou ojačali
Kraj trgovačke nedelje na domaćem tržištu akcija obeležilo je neznatno poboljšanje investicione aktivnosti, ali i gubitak vrednosti BELEX indeksa na dnevnom nivou, dok su u odnosu na prošlu sedmicu uknjižili dobitke.
BEOGRAD- Kraj trgovačke nedelje na domaćem tržištu akcija obeležilo je neznatno poboljšanje investicione aktivnosti, ali i gubitak vrednosti BELEX indeksa na dnevnom nivou, dok su u odnosu na prošlu sedmicu uknjižili dobitke.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je 14,4 miliona dinara (122,8 hiljada evra).


ATANACKOVIĆ: Prognoza o padu BDP u Srbiji od 1% do 2% je suviše optimistična
Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da je suviše optimistična prognoza da će pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Srbiji biti 1% do 2%.

- U situaciji kad zapadnoevropske zemlje prognoziraju pad od 8% ili 9%, ne verujem da u Srbiji pad BDP neće biti veći od 2% - rekao je Atanacković za Betu.

Predstavnici Vlade Srbije ocenili su da BDP neće pasti više od 2%, a predsednik države Aleksandar Vučić smatra da će se zadržati isti nivo i da neće biti pada. Za ovu godinu projektovana je stopa rasta od 4%.

Atanacković je ocenio da je od 15. marta mnogo više radnika ostalo bez posla od njih 2.000 koliko pokazuje statistika.

Dodao je da nisu evidentirani radnici koji su ostali bez posla, a radili su preko agencija i na ugovore o povremenim i privremenim poslovima.

On je rekao da će se realno stanje videti početkom juna, kada bude pri kraju državna dotacija od po tri minimalne zarade za radnike malih i srednjih preduzeća i kada se vidi da li će se vratiti tražnja robe.

- Ne verujem da će nemačka automobilska industrija početi odmah da radi punom parom od čega zavisi i rad domaćih kompanija koje se bave proizvodnjom delova za tu industriju - rekao je Atanacković.

Dodao je da ni nabavka repromaterijala za domaću industriju neće teći prvih meseci u punom kapacitetu i da će posebno biti otežana iz Italije.

Atanacković je rekao da stanje pojedinih firmi najbolje pokazuje to što su predlagale radnicima da pola minimalca od državnih dotacija poklone firmi za plaćanje poreza i doprinosa, a da za to vreme zbog smanjenog obima posla sede kod kuće.

Istakao je da to nisu česti slučajevi i da se takav dogovor sprovodi kada je u obostranom interesu i radnika i poslodavca, kao i da se za tim rešenjem poseže kada nema drugog rešenja.


ATANACKOVIC: Projection of GDP Drop of 1-2% in Serbia Too Optimistic
The honorary president of the Serbian Association of Employers, Nebojsa Atanackovic, said that the projection that the GDP in Serbia would drop by 1-2% was too optimistic.

– Since Western European countries are projecting a drop of 8% or 9%, I dont believe that the drop in Serbia will not be bigger than 2% – Atanackovic told Beta.

Representatives of the Government of Serbia have estimated that the GDP will not drop by more than 2%, and the president, Aleksandar Vucic, believes that there will be no drop. A growth rate of 4% is projected for this year.

Atanackovic assessed that, since March 15, a lot of people had lost their jobs, much more than the official statistic of 2,000.

He added that this number didnt include those who had lost their jobs and who had worked through agencies or under temporary contracts.

He said that the real state would become apparent in early June, when the state aid of three minimum wages for small and medium companies comes to an end and when it becomes apparent whether the demand returns.

– I dont believe that the German automotive industry would start working at full capacity, which is what Serbian companies which produce components for that industry depend on – Atanackovic said.

He added that the procurement of the secondary materials for the domestic industry would not recover fully in the first few months either and that supply from Italy would be a special problem.

Atanackovic said that the state of individual companies was best shown by the fact that they had proposed to their employees to give half of the minimum wage paid by the state to the company to pay taxes and contributions and to not work during that period, due to the reduced workload.

He points out that such cases are not frequent and that such arrangements are made when it is in the mutual interest of the workers and the employer. He adds that this kind of solution is only the last resort.


U prvom tromesečju nastavljen rast bezgotovinskih plaćanja
U prvom tromesečju ove godine nastavljen je trend rasta broja korisnika elektronskog i mobilnog bankarstva, i to za 10,57 odsto više nego u istom periodu 2019, objavila je danas Narodna banka Srbije (NBS).
BEOGRAD - U prvom tromesečju ove godine nastavljen je trend rasta broja korisnika elektronskog i mobilnog bankarstva, i to za 10,57 odsto više nego u istom periodu 2019, objavila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

Takođe, rast beleži kupovina, odnosno prodaja preko domaćih i međunarodnih sajtova, a vrednost tih transakcija za tri meseca ove godine iznosila je 5,6 milijardi dinara, što je za 48,59 odsto više nego u prva tri meseca prethodne godine.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta