Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
RAST AMERIČKIH ZALIHA OBORIO CENE NAFTE Investitori i dalje oprezni
Severnomorska sirova nafta pala je juče za više od jednog procenta, na 41 dolar po barelu, nakon izveštaja o porastu zaliha u SAD, što je ponovo unelo zabrinutost među investitore u pogledu prevelike ponude i slabe tražnje zbog korona krize.

Nafta “brent” je pojeftinila za 50 centi ili za 1,2 odsto, na 40,68 dolara za barel, a pala je i cena američke WTI nafte, takođe za 50 centi, ili 1,3 procenta, na 38,44 dolara po barelu, izveštava Rojters.
Prema izveštaju američkog instituta za naftu (API), zalihe sirove nafte u SAD su porasle za 8,4 miliona barela, nasuprot prognozama analitičara da će pasti.

Oba tipa nafte, “brent” i WTI, zabeležila su u ponedeljak tromesečne cenovne maksimume, pri čemu se cena “brenta” više nego udvostručila nakon pada na 21-godišnji minimum ispod 16 dolara u aprilu.

Pojedini analitičari smatraju da je tržište ojačalo previše, napominjući da pandemije korona virusa i dalje traje.
Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici s Rusijom na čelu, alijansa poznata pod imenom OPEK+, postigla je dogovor u subotu o produženju rekordnog smanjenja proizvodnje za još mesec dana, do kraja jula.

Ta vest je uticala na uspon cena, ali je tržišno raspoloženje splasnulo nakon što su Saudijska Arabija, Kuvajt i Ujedinjeni Arapski Emirati odlučili da ne produže svoja dodatna dobrovoljna smanjenja isporuka.

Komentara: 0


NOVI REKORD Devizne rezerve Srbije porasle za 1,5 milijardi evra
Bruto i neto devizne rezerve Narodne banke Srbije porasle su za 1,5 milijardi evra na kraju maja 2020. godine, dostigavši novi najviši nivo od 2000. godine, od kada se na ovaj način prate podaci. Bruto devizne rezerve su na kraju maja iznosile 14,34 milijarde evra, što je za 1.55 milijardi više nego u aprilu, saopštila je Narodna banka Srbije.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 159 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.
Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju maja iznosile su 12,18 milijardi evra, i veće su za 1.51 milijardi evra u odnosu na kraj aprila.

Povećanje bruto deviznih rezervi u maju rezultat je priliva po osnovu emitovanja evroobveznice Republike Srbije na međunarodnom finansijskom tržištu u nominalnom iznosu od 2 milijarde evra, pre svega radi obezbeđenja sredstava za sprovođenje ekonomskih mera za ublažavanje negativnih posledica izazvanih pandemijom virusa COVID-19.

Neto prilivi u devizne rezerve tokom maja, pored pomenute prodaje evroobveznice, ostvareni su i po osnovu efikasnog upravljanja deviznim rezervama, donacija, devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka i drugim osnovima (ukupno 2,05 milijardi evra).

Navedeni prilivi višestruko su nadmašili odlive po osnovu aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu i u potpunosti amortizovali negativan uticaj tržišnih faktora (ukupno neto 92,6 miliona evra).
Ukupan neto efekat po osnovu prodaje deviza i svop aukcija NBS bio je 283 miliona evra, po osnovu razduženja države po kreditima 36,6 miliona evra, dok su odlivi po drugim osnovima iznosili 87,7 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u maju je iznosio 450,8 miliona evra i bio je za 73,9 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prvih pet meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 2,85 milijardi evra. U maju, kao i od početka ove godine, vrednost dinara gotovo je nepromenjena u odnosu na evro.

NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u maju neto prodala 250 miliona evra. Posmatrano od početka godine, NBS je od januara do kraja maja neto prodala 875 miliona evra sa ciljem održanja stabilnosti na domaćem deviznom tržištu, navodi se u saopštenju NBS.


NBS: Referentna kamatna stopa smanjena na 1,25%
Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da nastavi sa ublažavanjem monetarne politike i referentnu kamatnu stopu snizio je za 25 baznih poena, na nivo od 1,25%.

- Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je imao u vidu da razmere krize u svetu izazvane širenjem virusa korona (COVID-19) zahtevaju dodatnu podršku monetarne politike domaćoj ekonomiji da bi se ublažili negativni efekti te krize i podstakao privredni rast u narednom periodu. Izvršni odbor je imao u vidu prethodno donete mere znatnog ublažavanja monetarne politike i fiskalne podsticaje - navedeno je na sajtu NBS.

Izvršni odbor naglašava da je odluku o dodatnom smanjenju referentne kamatne stope doneo u uslovima obezbeđene niske i stabilne inflacije, čije je usporavanje nastavljeno i u aprilu, na 0,6% međugodišnje, u skladu sa očekivanjima Narodne banke Srbije.

- Prema oceni Izvršnog odbora, inflacija bi u ostatku godine trebalo da se kreće oko donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja (3 ± 1,5%) u uslovima niže agregatne tražnje, kao i nižih uvoznih cena, uključujući i cene nafte. Postepeno približavanje inflacije centralnoj vrednosti cilja očekuje se u srednjem roku, čemu bi trebalo da doprinese oporavak tražnje, podstaknut merama monetarne i fiskalne politike - dodaje se.

Iz NBS ističu da je posebno važan oporavak zone evra, koji bi trebalo da bude podstaknut nedavno donetim dodatnim merama Evropske centralne banke kojima se povećava likvidnost i pruža podrška povoljnim uslovima finansiranja.

- Koordinirane akcije monetarne i fiskalne politike u mnogim zemljama sveta trebalo bi da doprinesu povoljnijim uslovima finansiranja i podsticanju oporavka privrede u narednom periodu. Izvršni odbor je imao u vidu i da se zbog lošijih izgleda za globalni privredni rast očekuje da će cene primarnih proizvoda na svetskom tržištu, pre svega cene nafte, ostati na relativno niskom nivou i u narednom periodu - navedeno je.

Izvršni odbor je posebno istakao činjenicu da će dodatnim smanjenjem referentne kamatne stope, zajedno s prethodno donetim merama monetarne i fiskalne politike, efekti pandemije na privredu Srbije biti znatno ublaženi.

- Gotovo je izvesno da su se najveći efekti krize, kao i u većini drugih evropskih zemalja, u Srbiji osetili u aprilu, ali i da će u narednim mesecima uslediti oporavak, podstaknut preduzetim merama, koji će voditi rastu bruto domaćeg proizvoda u 2021. godini od najmanje 6%, bez ugrožavanja cenovne i finansijske stabilnosti - ističu u NBS.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 9. jula.


Trgovina žitaricama po novom zakonu samo preko berze - Poljoprivrednici ravnopravni učesnici u trgov
Poljoprivrednici u Srbiji, zadruge i gazdinstva više neće moći da prodaju svoju robu preko agencija i firmi koje su se bavile posredovanjem u trgovini žitaricama, jer je na snagu stupio Zakon o robnim berzama, prema kome nijedna ustanova koja nije registrovana kao berza ne može više da se bavi takvim poslovanjem, prenele su danas Večernje novosti.

- Od sada, svi koji budu hteli da trguju, da objavljuju cene, moraće da se registruju kao berza. Ne možemo više da se igramo tržišta. Moraju da postoje pravila, minimalni kapital, brokeri - kazao je za Novosti direktor novosadske Produktne berze Miloš Janjić.

Dodao je da poljoprivrenici takođe mogu da budu ravnopravni učesnici u trgovini, a ne samo velike kompanije.

Janjić je rekao da se novi zakon najviše odsnosi na one koji su organizatori tržišta, kako bi snosili odgovornost.

Kako je objasnio, kada neko prodaje 100 tona kukuruza mora da postoji neka garancija da će ta roba biti isporučena i da će biti dobrog kvaliteta, a poenta berze je da postoje dostupne i kvalitetne informacije.

- Novi zakon bi trebalo da podigne berzanski nivo - ocenio je Janjić.

Podsetio je i da je u izradi zakona učestvovala i Narodna banka Srbije, jer ranije nije postojao propis koji će da obezbedi mehanizam garancije za trgovinu preko berze.

- Svako ko organizuje berzu mora da ima posebne, namenske račune. Kad neko uplati novac za robu, te pare stoje dok se žitarice ne isporuče i ne proveri njihov kvalitet. Novac ne može da propadne, jer će biti kod nas dok se ne završi trgovanje - kazao je Janjić.


New law allows trade with grains at the market exclusively – Agriculturists equal participants in tr
Agriculturists in Serbia, cooperatives and farms, will no longer be able to sell their goods through agencies and companies which used to mediate in trading with grains, as the Law on Goods Markets has come into effect, according to which no institution that is not registered as a market can carry out such activities any longer, Vecernje Novosti reports.

– From now on, everyone who wants to trade, put up prices, needs to register as a market. There have to be rules, a minimum of capital, brokers – the director of the Novi Sad Goods Market, Milos Janjic, said for Novosti.

He added that agriculturists could also be equal participants in the trade, and not just large companies.

Janjic said that the new law mostly pertained to those who organize the market, so that they would be made responsible.

As he explained, when someone is selling 100 tons of corn, there needs to be a guarantee that the goods will be delivered and that they will be of good quality, and the point of the market is for quality information to be available.

– The new law should raise the level of the market – Janjic said.

He also reminded that the National Bank of Serbia had taken part in the preparation of the law, as there had previously not been a regulation that would provide a mechanism of guarantee for trading on the market.

– Anyone who organizes a market needs to have special purpose accounts. When someone pays money for the goods, the money is there until the grains are delivered and their quality is checked. The money cant go to waste, as it stays here with us until the trade is over – Janjic said.


Mobilturi Est Cucine gradi novu proizvodnu halu površine 4.170 m2 u Jagodini
Italijanska kompanija Mobilturi Est Cucine, koja u Jagodini šest godina ima fabriku kuhinjskog nameštaja sa ugradnim elementima, počela je izgradnju nove hale površine 4.170 m2, investicije vredne oko milion evra.

Hala bi trebalo da bude završena do kraja avgusta. Radove je danas simbolično otvorio predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković - Palma zajedno sa čelnicima grada i kompanije.

- Kompanija sada ima kapacitete za proizvodnju oko 120 kuhinja dnevno u 30 varijanti sa svim ugradnim elementima, 90% proizvodnje se izvozi u Italiju, Hrvatsku i Sloveniju - izjavio je izvršni direktor proizvodnje David Jakšić.

- Mobilturi je četvrta fabrike italijanskih kompanija u Jagodini, zahvaljujući kojima je zaposleno više od hiljadu radnika i zahvaljujući kojima Jagodina godinama ima najveću spoljnotrgovinsku razmenu sa svetom u Pomoravskom okrugu - podsetio je Marković.

Dodao je da sada Mobilturi u Jagodini zapošljava 100 radnika, a da će u novoj zaposliti još 50 radnika.

Marković je za sutra najavio polaganje temeljnog kamena jedne fabrike iz Austrije, a za nekoliko dana i jedne iz Nemačke.


Mobilturi Est Cucine building new production hall of 4,170 m2 in Jagodina
The Italian company Mobilturi Est Cucine, which has had a factory of kitchen furniture in Jagodina for six years now, has started building a new hall of 4,170 m2, an investment worth around a million euros.

The hall should be completed by the end of August. The works were symbolically opened today by the president of the City Assembly of Jagodina, Dragan Markovic Palma, along with the officials of the town and the company.

– The company now has the capacities for the production of around 120 kitchens a day in 30 varieties, and 90% of the products are exported to Italy, Croatia and Slovenia – said the executive director of the production sector, David Jaksic.

– Mobilturi is the fourth factory of Italian companies in Jagodina, thanks to which over a thousand workers have been employed and thanks to which Jagodina has had the biggest foreign trade with the world in the Pomoravlje District – Markovic reminded.

He added that Mobilturi employed 100 workers in Jagodina at the moment and that another 50 would be employed at the new factory.

Markovic announced the laying of the foundation stone for a factory from Austria for the next day and a factory from Germany for several days later.


Trgovanje povećano, indeksi popustili
Ukupan promet na domaćem tržišti akcija danas se blago povećao, i iznosio je 39,4 miliona dinara (335,3 hiljade evra), dok je rast BELEX indeksa zaustavljen.
BEOGRAD, Ukupan promet na domaćem tržišti akcija danas se blago povećao, i iznosio je 39,4 miliona dinara (335,3 hiljade evra), dok je rast BELEX indeksa zaustavljen.

Indeks BELEX15 je oslabio za 0,3 posto, na 680,05 poena, a BELEXlajn je skliznuo za 0,1 procenat, na 1.520,93 poena.


Strah od novog talasa zaraze nokautirao indekse na Vol Strit
Indeksi NJujorške berze S&P 500 i Dau DŽons pali su danas na jednonedeljni minimum, posle snažnog porasta prošlog meseca, jer su se investitori zabrinuli zbog mogućeg drugog talasa zaraze korona virusa i sumorih ekonomskih prognoza Federalnih rezervi.
NJUJORK - Indeksi NJujorške berze S&P 500 i Dau DŽons pali su danas na jednonedeljni minimum, posle snažnog porasta prošlog meseca, jer su se investitori zabrinuli zbog mogućeg drugog talasa zaraze korona virusa i sumorih ekonomskih prognoza Federalnih rezervi.

Silovit pad su zabeležile akcije avio-kompanija i operatora koji organizuju krstarenja, pošto je Rojtersova analiza pokazala da se broj novih slučajeve zaraze u SAD povećao nakon pet sedmica pada.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta