Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
ŠIRENJE VIRUSA SPUSTILO INDEKSE Ulagače zabrinule vesti o porastu broja zaraženih
Na azijskim su berzama u četvrtak cene akcija pale, kao i na Vol Stritu dan pre, jer su zbog rasta broja novozaraženih korona virusom u svetu splasnula očekivanja ulagača o brzom oporavku privreda.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,7 odsto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabio oko jedan odsto, dok su cene akcija u Australiji, Singapuru i Južnoj Koreji pale između 1,3 i 1,8 odsto. U Hong Kongu i Šangaju danas se zbog praznika ne radi.
Azijske berze prate jučerašnji pad cena deonica na Vol stritu za više od dva odsto, što je bio njihov najveći dnevni gubitak u poslednje dve nedelje.

Ulagači su danima ignorisali podatke o rastu broja novozaraženih u SAD-u, no juče ih je zabrinula vest o gotovo 36.000 novih slučajeva, što je drugi drugi najveći dnevni porast broja zaraženih od početka pandemije, pri čemu je u nekoliko država zabeležen rekordni porast.

Dok se činilo da je SAD suzbio pandemiju u maju, zbog čega su brojne savezne države ukinule restrikcije u društvenim i ekonomskim aktivnostima, virus se širi u ruralnim područjima i drugim mestima gde pre nije bio tako raširen.
Poslednjih meseci cene akcija su snažno rasle jer su ulagači očekivali brzi oporavak privreda od korona krize. No, čini se da oporavak neće biti toliko brz, koliko su se nadali.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je povećao procene pada svetske privrede u ovoj godini s prethodnih 3 na 4,9 odsto.


"PONUDU BI MOGLI BLOKIRATI" Ahmeti: Telekom Srbije dao je najbolju CENU za kosovskog operatera
Telekom Srbija je dao najvišu ponudu na tenderu za kupovinu kosovskog operatera mobilne telefonije Ipko, objavio je to na svom Tviter nalogu gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti.

Ahmeti je napisao da je Telekom Srbija ponudila 155 miliona evra na tenderu za kupovinu kosovskog operatera mobilne telefonije Ipko.
Prema njegovim rečima, tolika ponuda znači da je Telekom Srbiju ponuđač koji je ponudio najvišu cenu za preuzimanje kosovske kompanije.

Ipak, u svojoj objavi na Tviteru, Ahmeti ocenjuje da bi ponuda Telekoma Srbija trebalo da bude "blokirana".
"Pre nekoliko godina, Albanac Elvin Guri želeo je da preuzme Telenor banku, ali je njegovu ponudu blokirala Narodna banka Srbije. Najpre priznanje!", naveo je Ahmeti.

Telekom Srbije odbio i Edi Rama

Prošle godine Telekom Srbije bio je zainteresovan i za kupovinu albanske kompanije Telekom Albanija Sh.A. U finansijskom smislu ponuda naše kompanije bila je najbolja i iznosila je oko 60 miliona evra, ali je albanski premijer Edi Rama oktobra prošle godine rekao da Telekom Srbija nije "preferencija" albanske vlade za kupovinu Telekoma Albanije.
Rama je rekao da njegova vlada obično ne učestvuje u privatnim transakcijama, ali da želi da izrazi svoje mišljenje pošto je tržište mobilne telefonije "strateški sektor".


Skok akcija Lufthanze nakon izjave najvećeg akcionara
Akcije Lufthanze su uzletele danas za više od 27 procenata na ranom trgovanju, nakon što je najveći pojedinačni akcionar, milijarder Hajnc Herman Tile, izjavio da će podržati paket državne pomoći od 9,0 milijardi evra za spas avio-prevoznika teško pogođenog pandemijom Kovid.
BERLIN - Akcije Lufthanze su uzletele danas za više od 27 procenata na ranom trgovanju, nakon što je najveći pojedinačni akcionar, milijarder Hajnc Herman Tile, izjavio da će podržati paket državne pomoći od 9,0 milijardi evra za spas avio-prevoznika teško pogođenog pandemijom Kovid.

"Glasaću za predlog", rekao je Tile za dnevni list Frankureter Algemajne, pre nosi Rojters.


Duvanska industrija isplatila 51 milion RSD dividendi
Duvanska industrija Čoka kroz dividende je isplatila ukupno 51,1 milion dinara dobiti ostvarene u prošlogodišnjem poslovanju, navodi se u dokumentu koji je objavljen na Beogradskoj berzi.
ČOKA- Duvanska industrija Čoka kroz dividende je isplatila ukupno 51,1 milion dinara dobiti ostvarene u prošlogodišnjem poslovanju, navodi se u dokumentu koji je objavljen na Beogradskoj berzi.

Dividenda iznosi 1.290 dinara bruto po svakoj od 39.630 akcija Duvanske industrije Čoka.


Rasprodaja imovine banke u stečaju-ponuđeni sefovi i kase
Agenicija za osiguranje depozita kao stečajni upravnik ponudila je na prodaju pokretnu imovinu Privredne banke Beograd u stečaju, objavljeno je danas.
BEOGRAD - Agenicija za osiguranje depozita kao stečajni upravnik ponudila je na prodaju pokretnu imovinu Privredne banke Beograd u stečaju, objavljeno je danas.

Na spisku je više stotina komada bankarske kancelarijske opreme, nameštaja, alarma, video nadzora, sefova i kasa, čija je ukupna tržisna cena 3,3 miliona dinara.


Uzdramno poverenje u globalni oporavak ojačalo dolar
Američki dolar je danas porastao usled niza faktora, počev od zaoštravanja trgovinskih tenzija do strahovanja od drugog talasa korona pandemije, koji su podstakli tražnju investitora za valutama koje se smatraju sigurnim utočištem.
LONDON - Američki dolar je danas porastao usled niza faktora, počev od zaoštravanja trgovinskih tenzija do strahovanja od drugog talasa korona pandemije, koji su podstakli tražnju investitora za valutama koje se smatraju sigurnim utočištem.

Dolarski indeks, koji prati kretanje dolara prema korpi glavnih svetskih valuta, ojačao je za 0,1 posto, na 97,30 poena, mada je i dalje ispod najvišeg nivoa ostvarenog u 2020.godini, od blizu 103 poena, koji je zabeležen krajem marta, javlja Rojters.


Czech company Spel Manufacturing to build a plant in Bela Crkva – New facility in two years
Spel Manufacturing s.r.o. based in Kolin, Czech Republic, engaged in the production of cable and wire harnesses, low-voltage switchboards and contract manufacturing of low-voltage components and low-voltage subsassemblies has signed a greenfield investment agreement in Bela Crkva.

The manufacturing plant will be built on the area of 0.65 ha in the newly constructed Bela Crkva industrial zone. The Czech Embassy in Belgrade website states that the location in question will provide the company with greater choice of potential employees having in mind that the current unemployment rate in Bela Crkva is nearly 20%.

The Czech investors plan is to build a factory over the next two years for producing its current assortment.The plant is supposed to employ up to 70 workers. The industrial hall will also include modern office space along with a storage unit and production hall.

– The company chose Serbia mainly because of a wide choice of qualifies workforce and to expand its current production capacities. The factory will operate on the principle of Contract Manufacturing which means that it provides manufacturing services based on customer requirements and specifications in construction, air conditioning, traffic and other segments, the Czech Embassy said.


Češka kopmanija Spel Manufacturing gradi fabriku u Beloj Crkvi - Postrojenje za dve godine
Firma Spel Manufacturing, s.r.o. iz Kolina u Češkoj, koja se bavi proizvodnjom kablovskih i žičanih snopova, niskonaponskih razvodnih ormana, elektronskih komponenti, kao i ugovornom proizvodnjom niskonaponskih podsklopova, sklopila je ugovor o grinfild investiciji u Beloj Crkvi.

Fabrika će biti izgrađena na zemljištu površine 0,65 ha u okviru novoizgrađene industrijske zone u Beloj Crkvi. Kako se navodi na sajtu Ambasade Češke u Beogradu, u pitanju je lokacija koja će firmi omogućiti veću dostupnost zaposlenih, i to s obzirom na činjenicu da u je opštini Bela Crkva trenutna stopa nezaposlenosti gotovo 20%.

Češki investitor planira da u naredne dve godine izgradi fabriku u kojoj će proizvoditi svoje aktuelne proizvode. Fabrika bi trebalo da zaposli do 70 radnika. Osim skladišta i dela za proizvodnju, u sastavu industrijske hale biće i moderne kancelarijske prostorije.

- Za investiciju u Srbiji firma se odlučila pre svega zbog dobre dostupnosti kvalifikovane radne snage i širenja trenutnih proizvodnih kapaciteta. Fabrika će funkcionisati kao ugovorni proizvođač, što znači da će na osnovu upita i specifikacija klijenata vršiti proizvodne usluge, i to u oblasti građevinarstva, industrije rashladnih uređaja, saobraćaja i sl - navodi češka ambasada.


Privredna komora Banja Luke izlazi na berzu
Regionalna Privredna komora Banja Luka izaći će na tržište kapitala, javlja portal Indikator.ba, pozivajućio se na dokument Komisije za hartije od vrednosti Republike Srpske.
BANJA LUKA - Regionalna Privredna komora Banja Luka izaći će na tržište kapitala, javlja portal Indikator.ba, pozivajućio se na dokument Komisije za hartije od vrednosti Republike Srpske.

Banjalučka komora je dobila dozvolu za prvu emisiju obveznica, a koje će biti ponuđene kvalifikovanom investitoru bez obaveze objavljivanja prospekta, navodi se u informaciji.


Telekom Srbija Delivers Non-binding Offer for Purchase of Ipko from Pristina
Telekom Srbija submitted a non-binding offer for the purchase of the telecommunications company Ipko based in Pristina. Due to terms of the non-disclosure agreement , the company cant provide further details until the tendering procedure ends, Telekom told Tanjug.

– Telekom Srbija did indeed submit a non-binding offer to purchase Ipko. Telekoms ambition to expand its business is a well-known fact and the offer is just another step in reaching that goal, Telekom stated.

The Mayor of Pristina Shpend Ahmeti said that Telekom Srbija submitted the highest offer in the tendering procedure for the sale of Ipko Telecommunications LLC.

Ahmeti wrote on his Twitter account that Telekom offered EUR 155 million to buy Ipko. However, he noted that the offer is supposed to be blocked.

Telekom Slovenije is the main shareholder of the mobile operater.

The Slovenian company announced in July last year that it would put the operator up for sale in accordance with its 2023 business strategy.

Established in 1999, Ipko became the property of Telekom Slovenije in 2018.


Er Srbija ponudila letove iz Kraljeva i Niša za Beč i Tivat
Er Srbija ponudila je od 30. juna letove sa kraljevačkog i niškog aerodroma za Beč i Tivat, objavljeno je na njihovoj internet stranici.
BEOGRAD- Er Srbija ponudila je od 30. juna letove sa kraljevačkog i niškog aerodroma za Beč i Tivat, objavljeno je na njihovoj internet stranici.

U promotivnoj ponudi je navedeno da je cena aviokarte od Niša do Tivta u jednom smeru od 2.483 dinara, dok je povratna od 5.676 dinara.


Prijave za NIS „Zajednici zajedno 2020" do 10. jula
Državne osnovne i srednje škole iz 12 gradova i opština Srbije prijave na konkurs Naftne industrije Srbije "Zajednici zajedno 2020" mogu podneti do 10. jula, saopštila je danas nacionalna naftna kompanija.
BEOGRAD- Državne osnovne i srednje škole iz 12 gradova i opština Srbije prijave na konkurs Naftne industrije Srbije "Zajednici zajedno 2020" mogu podneti do 10. jula, saopštila je danas nacionalna naftna kompanija.

Kroz ovaj NIS-ov program biće podržani projekti u Beogradu, Novom Sadu, Požarevcu, Nišu, Čačku, Zrenjaninu, Pančevu, Kikindi, Kanjiži, Novom Bečeju, Srbobranu i Žitištu.


Trgovano državnim obveznicama, 90% kupili stranci
Ukupan promet na Beogradskoj berzi iznosio je danas 399,4 miliona dinara (oko 3,4 miliona evra), budući da se trgovalo državnim dužničkim hartijama, dok je tržište akcija ostalo slabo uz dalji pad berzanskih indeksa.
BEOGRAD - Ukupan promet na Beogradskoj berzi iznosio je danas 399,4 miliona dinara (oko 3,4 miliona evra), budući da se trgovalo državnim dužničkim hartijama, dok je tržište akcija ostalo slabo uz dalji pad berzanskih indeksa.

Indeks BELEX15 je izgubio više od četvrtinu procenta vrednosti, spustivši se na 665,68 poena, a BELEXlajn je zaključen u minusu od 0,1 posto, na 1.501,05 poena.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta