Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
FREN: Pad BDP Srbije od tri odsto biće bolan za privredu i građane
Pad BDP Srbije u drugom kvartalu će verovatno iznositi osam do 10 odsto, dok se na nivou cele godine procenjuje pad BDP Srbije od oko tri odsto, što će biti jedna od najmanjih stopa pada u Evropi, navodi se u najnovijem broju Kvartalnog monitora, biltenu ekonomskih trendova koju izdaju Ekonomski fakultet u Beogadu i Fondacija za razvoj ekonomskih nauka (FREN).

U osvrtu na izjave državnih zvaničnika da će Srbija u krizi proći bolje od drugih evropskih zemalja, navodi se da se zanemaruju dve važne činjenice, prenosi Nova ekonomija.

Prva, da je glavni razlog za nešto bolje rezultate Srbije to što Srbija spada u najsiromašnije evropske zemlje.
To znači da se privreda Srbije u većoj meri oslanja na proizvodnju egzistencijalnih proizvoda za kojima tražnja u krizi nije značajno pala (poljoprivreda, prehrambena industrija, kućna hemija i drugo).

Za razliku od Srbije, razvijene evropske privrede oslanjaju se više na proizvodnju trajnih i investicionih proizvoda (npr. auto industrija) za kojima je tražnja snažno pala – pa će zbog toga i pad njihovog BDP-a i gubitak radnih mesta biti najverovatnije osetno veći nego u Srbiji.
Drugo, i pad BDP-a od oko tri odsto u 2020. će da dovede do makroekonomskih neravnoteža (visok deficit i ogroman porast javnog duga, gubitak određenog broja radnih mesta ) i biće bolan za dobar deo privrede i stanovništva, upozoravaju profesori sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Autori analize procenjuju da će najveći pad privredne aktivnosti u ovoj godini biti u aprilu, a da će već od maja početi postepeni oporavak privrede.
Oporavak privrede nastaviće se tokom trećeg i četvrtog kvartala, ali će nivo BDP u njima biti manji nego u istom periodu prošle godine.

U narednoj godini, pod uslovom da dodje do oporavka evropskih privreda, Srbija bi mogla da ostvari rast od ;etiri do pet odsto, što znači da bi za jedan do dva odsto premašila nivo BDP od pre pandemije posmatrano na osnovu godišnjih podataka kretanje BDP u periodu 2019-2021.
Oporavak liči na latinično V, dok bi na osnovu kvartalnih podataka putanja ličila na znak za štikliranje (✔). To znači da bi se nadoknadio pad u drugom kvartalu ove godine biće potrebno 3-5 kvartala oporavaka.


Za 21 milion RSD ponuđena imovine Goše zajednički poslovi
Imovina firme "Goša zajednički poslovi" u stečaju ponuđena je na prodaju po početnoj ceni od 21 milion dinara, objavila je danas Agencija za licenciranja stečajnih upravnika.
SMEDEREVSKA PALANKA - Imovina firme "Goša zajednički poslovi" u stečaju ponuđena je na prodaju po početnoj ceni od 21 milion dinara, objavila je danas Agencija za licenciranja stečajnih upravnika.

Od toga 8,4 miliona dinara je početna cena za zgrade kompresorske sa aneksom i trafostanice, i kule za hlađenje.


EPS ponudio 10.000 tona uglja fizičkim licima
Rudarski basen Kolubara, deo EPS-a, ponudio je na prodaju građanima 10.000 tona sušenog uglja, navodi se u javnom pozivu objavljenom danas.
BEOGRAD - Rudarski basen Kolubara, deo EPS-a, ponudio je na prodaju građanima 10.000 tona sušenog uglja, navodi se u javnom pozivu objavljenom danas.

Tona uglja opisanog kao "komad-kocka" košta 7.025 dinara bez PDV-a, a građani mogu da kupe najviše pet tona.


OD KRALJEVA DO BEČA ZA 3.000 DINARA Od Niša do Tivta za manje od 2.500 dinara, Er Srbija od 30. juna
Er Srbija ponudila je od 30. juna letove sa kraljevačkog i niškog aerodroma za Beč i Tivat, objavljeno je na njihovoj internet stranici.

U promotivnoj ponudi je navedeno da je cena aviokarte od Niša do Tivta u jednom smeru od 2.483 dinara, dok je povratna od 5.676 dinara.
Karta od Kraljeva do Beča košta od 3.074 dinara, a cena povratne karte je od 7.686 dinara.

Prema ovoj ponudi, periodi putovanja su do Tivta do kraja oktobra, a do Beča do kraja godine.


Beogradski aerodrom u prvom kvartalu pretrpeo gubitak od 105 miliona dinara
Beogradski Aerodrom Nikola Tesla u prvom kvartalu ove godine je, usled viših troškova amortizacije, posle primene novih računovodstvenih standarda, zabeležio poslovni gubitak od 120,7 miliona dinara u odnosu na prošlogodišnji poslovni dobitak od 48,9 miliona dinara, objavila je brokerska kuća Momentum.

Neto gubitak te kompanije iznosio je 105,4 miliona dinara, dok je u istom periodu prošle godine dobitak iznosio 31,5 miliona dinara.

Poslovni prihod Aerodroma Nikola Tesla u prvom kvartalu ove godine bio je 148,5 miliona dinara što je rast od 11,5% u odnosu na isti period prethodne godine.

Najveća stavka u poslovnim prihodima bila je periodična koncesiona naknada koja je iznosila 132,8 miliona dinara i bila je neznatno viša u odnosu na prethodnu godinu, naveli su brokeri Momentuma.

Koncesionar beogradskog aerodroma je francuska korporacija Vinci Airports sa kojom je Vlada Srbije u martu 2018. potpisala koncesioni ugovor na period od 25 godina.


Belgrade airport suffers first-quarter loss of RSD 105 million
Due to higher amortization expenses following the introduction of new accounting standards Nikola Tesla Airport in Belgrade recorded a business loss of RSD 120.7 million compared to last years gain of RSD 48.9 million, the broker-dealer company Momentum Securities reported.

Companys net loss was RSD 105.4 million whereas the gain for the same period last year was RSD 31.5 million.

The airport had an operating income of RSD 148.5 million in the first quarter, an increase of 11.5% compared to the same period of last year.

Periodic concession fee of RSD 132.8 million, slightly higher compared to the previous year, was the biggest item in the airports operating revenue, the brokers at Momentum said.

The French concession company VINCI Airports took over the concession of the Belgrade Airport after signing a 25-year concession agreement with the Serbian Government in March, 2018.


Nafta, evro i akcije u usponu uprkos povampirenom korona vir
Svetske berze pokazuju danas znake optimizma, pri čemu su cene akcija u usponu drugi dan zaredom, a ojačali su i nafta i vrednost evra, uprkos rekordnom broju novih slučajeva korona virusa u SAD.
LONDON - Svetske berze pokazuju danas znake optimizma, pri čemu su cene akcija u usponu drugi dan zaredom, a ojačali su i nafta i vrednost evra, uprkos rekordnom broju novih slučajeva korona virusa u SAD.

Broj zaraženih se povećao širom Sjedinjenih Država za najmanje 39.818 novih slučajeva u četvrtak, što je najveći jednodnevni porast do sada.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta