Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Fond za razvoj odobrio 72 kredita u ukupnom iznosu od 233,3 miliona dinara
Fond za razvoj Republike Srbije odobrio je 72 kredita u ukupnom iznosu od 233,3 miliona dinara, objavila je ta institucija.

Od toga 39 su krediti za likvidnost pravnih lica i preduzetnika koji su odobreni kroz program Finansijske podrška u uslovima izazvanim pandemijom COVID-19 čiji je ukupan iznos 123 miliona dinara.

Privrednim subjektima koji se bave turizmom, ugostiteljstvom i putničkim saobraćajem odobreno je 27 kredita za likvidnost covid-19 u zbirnom iznosu od 98,3 miliona dinara.

Fond za razvoj odborio je i šest startap kredita po programu za podsticanja razvoja preduzetništva početnicima u poslovanju u ukupnom iznosu od 12 miliona dinara, a njima je dodeljeno i 5,1 milion dinara bespovratnih sredstava.


ZA DVA MESECA PREUZIMAJU KOMERCIJALNU Posle četiri meseca od objave o kupovini, poznati novi DETALJI
Posle gotovo četiri meseca od objave da Nova ljubljanska banka - NLB kupuje Komercijalnu banku, realizacija ove transakcije približava se kraju. U Narodnu banku Srbije je stigao zahtev za preuzimanje, pišu Novosti.

U naredna dva meseca NBS bi trebalo da donese rešenje kojim daje saglasnost za preuzimanje, a NLB će do usvajanja prvih narednih godišnjih finansijskih izveštaja, morati da preuzme vlasništvo ili saglasnost prestaje da važi.

Kako kažu u NBS, NLB grupa je podnela zahtev za sticanje direktnog vlsništva, koje će joj omogućiti više od 50 odsto glasačkih prava u Komercijalnoj banci. U NBS za Novosti kažu da je u toku obrada ovog zahteva i dostavljanje dokumentacije.
Kako je "Blic" pisao, Nova ljubljanska banka postaće kupovinom 83,23 odsto vlasničkog udela u Komercijalnoj banci, za 387 miliona evra, treća najveća banka u Srbiji.

"Razgovori o kupovini Komercijalne banke bili su veoma zahtevni i kompleksni, ali pošteni", rekao je u intervjuu za "Blic" Blaž Brodnjak, prvi čovek Nove ljubljanske banke (NLB u februaru, samo dan nakon potpisivanja ugovora o kupovini Komercijalne banke.

Šta je Brodnjak još rekao o planovima banke i zaposlenima u Komercijalnoj banci možete pročitati OVDE.

Komercijalna banka

Komercijalna banka je prošle godine ostvarila istorijski rekordan profit od oko 74 miliona evra. Banka drži oko 11 odsto tržišta u Srbiji, a po visini aktive je treća po veličini banka u našoj zemlji. Zapošljava 2.744 ljudi, a za poslednje četiri godine je povećala produktivnost radnika za 20 odsto. Banka u Srbiji ima nešto više od 200 filijala, a posluje i u Crnoj Gori i u Republici Srpskoj. Na Beogradskoj berzi banka je juče vredela nepunih 460 miliona evra.

NLB banka

Prema podacima sa sajta NLB banke , država Slovenija je vlasnik 25 odsto akcija banke, dok sa oko 62 odsto akcija akcionara upravlja banka Melon iz Njujorka. Jedan od tih malih akcionara je i Evropska banka za obnovu i razvoj. Banka je u prošloj godini ostvarila neto profit od 193 miliona evra. Jedina je slovenačka kompanija čije su akcije kotirane na Ljubljanskoj i Londonskoj berzi. Kupovinom Komercijalne banke, NLB banka će postati jedina međunarodna finansijska grupacija prisutna na svim tržištima bivše Jugoslavije. Iz banke su više puta isticali kako im je srpsko tržište veoma važno, kao i da Srbija ima potencijal, a što je, između ostalog, kako navode, vidljivo i po visokim stopama rasta.


Nova aplikacija Er Srbije, beskontaktna usluga za putnike
Srpska aviokompanija je objavila da putnici od danas mogu da preuzmu novu mobilnu aplikaciju Er Srbije, koja im omogućava da se bezbedno i bez fizičkog kontakta prijave na let do željene destinacije za samo nekoliko minuta.
BEOGRAD - Srpska aviokompanija je objavila da putnici od danas mogu da preuzmu novu mobilnu aplikaciju Er Srbije, koja im omogućava da se bezbedno i bez fizičkog kontakta prijave na let do željene destinacije za samo nekoliko minuta.

Preuzimanjem aplikacije, putnicima će na njihovim mobilnim telefonima postati dostupne funkcionalnosti, kao što su prijava na let (ček in), skeniranje pasoša, preuzimanje karte za ukrcavanje i njeno čuvanje u Wallet aplikaciji, registracija putem i-mejla, fejsbuka i gugla, podešavanje analitike i vrste poruka koje žele da primaju, dok je posebno značajna mogućnost bezbednog čuvanja putnih dokumenata.


Evropska komisija: Rast BDP-a Srbije od 5% u prvom kvartalu, najveći u regionu
Prema danas objavljenim podacima Evropske komisije, Srbija je ostvarila rast BDP-a od 5% u prvom kvartalu 2020. godine, što je najbolji rezultat u regionu. Srbija je veći rast imala i od Turske koja je na 4,5%.

Taj izvestaj Evropske komisije je samo za kandidate i potencijalne kandidate.

Iza naše zemlje su Crna Gora (2,7), Albanija (2,5), Bosna i Hercegovina (2,0), Severna Makedonija (0,2), a u izveštaju se spominje i zakozvano Kosovo i Metohija (1,3).

Ministar finansija Siniša Mali je naveo da će prema svim procenama, Srbija imati najbolji rezultat ove godine.

- Već sledeće godine idemo sa visokom stopa rasta od 6,5 ili 7% - rekao je Mali za vesti televizije Prva.

Srbija je kako je rekao četiri godine imala suficit u budžetu. Mali je naveo da nam je upravo to omogućilo da sa jakim paketom pomoći privredi izađemo pre par meseci.


ECB: Kamate i pandemijski program kupovine obveznica nepromenjeni
Evropska centralna banka (ECB) je odlučila danas da zadrži ključne kamatne stope i svoj Pandemijski hitni program kupovine obveznica (PEPP) na nepromenjenom nivou, opredelivši se za strategiju "čekaj i gledaj" razvoj situacije u zoni evra.

ECB je saopštila da će nastaviti sa ogromnim programom stimulacija objavljenim u martu s ciljem ublažavanja ekonomskih posledica od pandemije koronavirusa, prenosi CNBC.

Prošlog meseca, najviša monetarna institucija evrozone je povećala svoj program vanrednih kupovina obveznica zbog pandemije za 600 mlrd EUR, na ukupno 1,35 biliona evra (1,54 biliona dolara), pri čemu će ova podsticajna sredstva biti raspoređena do juna 2021. ili dok ECB ne bude ocenila da je kriza gotova.

U saopštenju objavljenom nakon sednice, ECB je navela da će u okviru PEPP-a nastaviti sa praksom kupovine hartija od vrednosti na "fleksibilan način" u smislu periodike, vrsta hartija i jurisdikcija koje ih emituju.

Kamatna stopa ECB-a na njene glavne operacije refinansiranja ostala je nula posto, a kamate na prekonoćne pozajmice bankama i depozite kod centralne banke zadržane su na 0,25 i minus 0,5%.

ECB očekuje da će ove kamate ostati na "sadašnjem ili nižem" nivou dok god ne uoči da znake "snažnog približavanja inflacije nivou koji je blizu, ali niži od 2,0 posto koji je centralna banka projektovala, a takvu konvergenciju neprekidno reflektuje dinamika bazne inflacije", piše u saopštenju.

Evro je zabeležio neznatno kretanje prema dolaru posle odluka ECB-a, i kretao se oko 1,14 USD.

U najnovijim ekonomskim projekcijama, ECB predviđa pad bruto domaćeg proizvoda evrozone od 8,7% u ovoj godini.

Međunarodni monetarni fond je, međutim, upozorio da bi pad ovog regiona 2020. godine mogao da iznosi čak 10,2%.

Predsednica ECB-a Kristin Lagard se na konferenciji za medije osvrnula na formiranje fonda za evropski privredni oporavak, ističući da očekuje da će mehanizam finansiranja koji će fond koristiti dati prednost odobravanju bespovratnih sredstava nad kreditima kako bi se podstaklo pokretanje ekonomije EU, preneo je Rojters.

Lideri 27 država EU trebalo bi da se sastanu sutra u nastojanju da prevaziđu razlike oko načina funkcionisanja fonda za oporavak, vrednog 750 mlrd EUR.

Neke bogate severne države EU favorizuju kredite nad grantovima za južne članice Unije, koje je pandemija snažnije pogodila, i traže ekonomske reforme kao preduslov za pristup novcu.

- Naša pretpostavka je da će se fond za oporavak dogoditi i da će biti snažan miks grantova s jedne strane, koji će imati veći udeo, i kredita s druge strane - rekla je Lagard novinarima nakon sednice ECB.


Nemačka će obezbediti 5 mil EUR bankovnih garancija manjim i srednjim preduzećima u Srbiji
Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je da će Vlada Nemačke, preko Nemačke razvojne banke (KFV), obezbediti manjim i srednjim preduzećima u Srbiji dodatne bankovne garancije, u visini od 5 mil EUR.

To će, kako je objasnio za Newsmax program, biti omogućeno na način da domaće banke mogu kreditirati firme.

- Ovih 5 mil EUR daće impuls u pogledu finansijskih sredstava - rekao je Šib.


Germany to Provide EUR 5 Million in Banking Guarantees to Small and Medium Enterprises in Serbia
German Ambassador to Serbia Thomas Schieb has stated that the German government, through the German development bank KfW, will provide additional banking guarantees, worth EUR 5 million, to small and medium enterprises in Serbia.

As he explained for Newsmax, this will take the form of corporate credits issued by local banks.

– This EUR 5 million will give a financial impulse – Schieb said.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta