Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Rast infekcija korona virusom gura cene nafte nizbrdo
Cene nafte su pale danas zbog rasta broja zaraženih korona virusom u mnogim zemljama sveta, iako investitori gaje oprezan optimizam u pogledu potencijalnog pronalaska vakcine za Kovid-19 i tekući razgovora o fondu Evropske unije za ekonomski oporavak.

Severnomorska nafta “brent” pala je za 32 centa ili 0,7 posto, na 42,82 dolara po barelu na trgovanju u 13,39 časova po sredn joevropskom vremenu, dok je američka WTI nafta oslabila 29 centi, na 40,30 dolara za barel, prenosi Rojters.

U svetu je inficirano više od 14,5 miliona ljudi novim korona virusom, a više od 604.000 je umrlo od virusa Kovid-19, navodi britanska agencija.
Klizanje cena "crnog zlata" donekle su ublažile vesti da su nemačka bio-tek kompanija BioNTeć i američki proizvođač lekova Fajzer izneli dodatne činjenice da su njihove eksperimentalne vakcine za Kovid-19 bezbedne i da su rezultitrale stvaranjem imuniteta kod pacijenata.

Investitori takođe prate tok samita EU kako bi prepoznali signale koji će uticati na kretanje cena na tržištu, pri čemu lideri pokazuju prve znake kompromisa oko podeljenih stavova u vezi sa predlogom fonda za oporavak od 750 milijardi evra (858,3 milijardi dolara) za oživljavanje njihovih ekonomija.


JOŠ NIŽE KAMATE ZA PRIVREDNIKE Povoljniji uslovi za kredite u okviru Garantne šeme Tanjug 21.07.2020
Izvršni odbor Narodne banke Srbije doneo je danas na vanrednoj sednici odluku kojom bankama omogućava da odobravaju privrednicima dinarske kredite u okviru Garantne šeme po još povoljnijim, nižim kamatnim stopama.
Izvršni odbor je, kako se precizira u saopštenju, doneo Odluku o dopuni Odluke o kamatnim stopama koje NBS primenjuje u postupku sprovođenja monetarne politike.
Ovom odlukom omogućava se da dinarski krediti koje banke odobravaju klijentima u okviru Garantne šeme, u skladu sa Uredbom o utvrdjivanju garantne šeme kao mere podrške privredi za ublažavanje posledica pandemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, budu još povoljniji”, navodi se u saopštenju NBS.

Dodaje se da je cilj ove mere NBS da doprinese neutralisanju negativnih ekonomskih efekata pandemije Kovid-19 i da obezbedi dodatni impuls ekonomskom rastu.

Primenom ove mere NBS, krediti u dinarima u okviru Garantne šeme biće još povoljniji, što bi trebalo da podstakne tražnju preduzeća za kreditima i da ujedno ima pozitivan efekat na brži rast BDP-a, odnosno oporavak ekonomije u kratkom roku, poručuju iz NBS.
Kako se objašnjava, NBS će bankama koje klijentima odobravaju dinarske kredite iz Garantne šeme po nižim kamatnim stopama od maksimalne stope iz Uredbe plaćati tzv. stopu remuneracije po kamatnoj stopi koja je za 0,50 procentnih poena viša od standardne stope remuneracije (koja se plaća na iznos izdvojene obavezne rezerve u dinarima i koja trenutno iznosi 0,10 odsto).

Uslov da banke ostvare pravo na ovu „povlašćenu“ stopu remuneracije jeste da svojim klijentima odobravaju dinarske kredite iz Garantne šeme po kamatnoj stopi koja je za najmanje 0,50 procentnih poena niža od maksimalne kamatne stope propisane Uredbom za kredite odobrene u dinarima (jednomesečni BELIBOR+2,5 p.p.).
Na ovaj način, NBS će bankama nadomestiti smanjenje kamatne stope na dinarske kredite u okviru Garantne šeme u iznosu od 0,50 procentnih poena, a banke će, u skladu sa svojim poslovnim politikama moći da ih odobravaju po povoljnijim uslovima.
U uslovima niske i stabilne inflacije i niskih inflacionih očekivanja, ova mera, kako ističu iz NBS, predstavlja podršku sprovođenju ekonomske politike Vlade Srbije i daje efikasan stimulans bankama da intenziviraju kreditnu aktivnost prema privredi po još povoljnijim uslovima.

Dodatno, ova mera omogućava da se stope na dinarske kredite iz Garantne šeme približe kamatnim stopama na kredite u evrima odobrene u skladu sa istom Garantnom šemom, što pogoduje dinarizaciji i stabilnosti finansijskog sektora.

Banke će imati obavezu da izveštavaju NBS o iznosu kredita iz Garantne šeme koje odobravaju sa "povlasticom", kao i o kamatnim stopama na te kredite, čime se obezbedjuje kontrola funkcionisanja ovog mehanizma, piše u saopštenju.


Evropske berze ojačale nakon dogovora lidera EU
Indeksi na evropskim berzama fjučersa porasli su jutros nakon što su lideri Evropske unije postigli „istorijski“ dogovor o ogromnom stimulativnom planu za oporavak njihovih ekonomija pogođenih krizom izazvanom pandemijom korona virusa.
LONDON/FRANKFURT - Indeksi na evropskim berzama fjučersa porasli su jutros nakon što su lideri Evropske unije postigli „istorijski“ dogovor o ogromnom stimulativnom planu za oporavak njihovih ekonomija pogođenih krizom izazvanom pandemijom korona virusa.

Predsedavajući samita i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel napisao je na Tviteru reč “Dogovor”, noćas u 3,15 časova po srednjoevropskom vremenu ubrzo nakon što je 27 lidera konačno postiglo sporazum na plenarnoj sednici, prenosi Rojters.


Firma Voćar vredna dva miliona evra ponuđena na prodaju
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika ponudila je na prodaju društveno preduzeće "Voćar" u stečaju iz Aleksandrova, čija vrednost je procenjena na 234,2 miliona dinara, objavljeno je danas.
ALEKSANDROVO - Agencija za licenciranje stečajnih upravnika ponudila je na prodaju društveno preduzeće "Voćar" u stečaju iz Aleksandrova, čija vrednost je procenjena na 234,2 miliona dinara, objavljeno je danas.

Imovinu čini osam objekata, a njen značajan deo su poslovna zgrada od 670 kvadratnih metara i hladnjača od 7,4 hiljade m2.


Ušteda za putnike Er Srbije i do 50 odsto
Er Srbija je pokrenula projekat pod nazivom "Flight Paš" (Propusnica za let) kako bi putnicima omogućila da po najpovoljnijim cenama uplate više letova unapred.
BEOGRAD - Er Srbija je pokrenula projekat pod nazivom "Flight Paš" (Propusnica za let) kako bi putnicima omogućila da po najpovoljnijim cenama uplate više letova unapred.

Kupovinom propusnice za let putem zvaničnog sajta nacionalne avio-kompanije, putnici mogu ostvariti uštedu i do 50 odsto, pravljenjem svoje personalizovane grupe unapred plaćenih letova, navodi se u saopštenju Er Srbije.


Air Serbia Launches Flight Pass Project – Saving up to 50% for Prepaid Flights
Air Serbia launched a project titled Flight Pass which allows passengers to purchase multiple flights up front, with the best prices. By purchasing a Flight Pass on the official website of the national airline, passengers can save up to 50% by making a personalized group of prepaid flights.

The new concept allows for the purchase of a minimum of four flight tickets up front with a set price and destination, which can be used whenever it suits the passenger, which represents a significant benefit, particularly for companies.

The Flight Pass can also be shared with family member and friends, and an additional benefit comes in the form of the option to pay in installments.

– The needs of our passengers represent the priority that guides our operations, so we wanted to let them have the freedom to create their own offer which works for them the best. By purchasing multiple passes, they can enjoy a greater discount. Like so far, we will continue to work on always offering more to our passengers, and creating added value for them – said Zoran Radosavljević, Head of PSS and Distribution, Air Serbia.

When purchasing the Flight Pass, passengers can choose between one or more groups of destinations, economy or business class, Light, Standard or Comfort tariffs, date of travel with or without restrictions, as well as numerous other parameters. The Flight Pass can be used by a maximum of 30 passengers, for minimum of four and maximum of 100 trips.

– With the introduction of the Flight Pass program, Air Serbia is now standing shoulder to shoulder with the leading international airlines such as British Airways, Air France and others, which offer such services to their passengers – the press release says.


Vocar Company from Merosina up for Sale – Value Estimated at EUR 2 Million
The Bankruptcy Supervision Agency has put the company Vocar in bankruptcy from Aleksandrovo near Merosina up for sale. The companys value has been estimated at RSD 234.2 million.

The ad says that the property consists of eight facilities, including an office building of 670 square meters and a cooling plant of 7,400 square meters.

Bids may be submitted by August 21, and the bids are to be opened on the same date. The deposit is RSD 46 million.


Dobit Koka-Kole pala za trećinu u drugom kvartalu
Kompanija Koka-Kola saopštila je danas da je u drugom tromesečju zabeležila pad prilagođene dobiti za 33 odsto po akciji na godišnjem nivou, ali da uočava poboljšanje tražnje usled ublažavanja restriktivnih mera u svetu uvedenih zbog pandemije Kovid-19.
NJUJORK - Kompanija Koka-Kola saopštila je danas da je u drugom tromesečju zabeležila pad prilagođene dobiti za 33 odsto po akciji na godišnjem nivou, ali da uočava poboljšanje tražnje usled ublažavanja restriktivnih mera u svetu uvedenih zbog pandemije Kovid-19.

Neto zarada Koka-Kole u drugom fiskalnom tromesečju iznosila je 1,78 milijardi dolara, ili 41 cent po akciji, što je pad u odnosu na 2,61 milijardi dolara ili 61 cent po akciji u istom periodu 2019, prenosi CNBC.


Dobri rezultati poslovanja Delta Holdinga u doba krize - U prvoj polovini godine EBITDA za 9,3% viši
Poslovni sistem Delta Holdinga objavio je da je u prvoj polovini ove godine ostvario operativni profit pre oporezivanja (EBITDA) od 2,7 milijardi dinara, što je 9,3% više nego u istom periodu 2019. godine.

Kako su saopštili iz Delte, za 6 meseci ostvareni su prihodi od prodaje u iznosu od 30,33 milijarde dinara (257,93 mil EUR), što je 1,5% manje nego u istom periodu prethodne godine. Najveći deo prihoda ostvaren je u oblasti agrara (48%), zatim distribucije (30%).

- Kompanija Delta Real Estate uspela je da uprkos pandemiji nastavi radove na sva četiri aktivna gradilišta. Nastavljena je izgradnja poslovne zgrade Delta House u Beogradu, šoping-mola Delta Planet u Nišu, Indigo Hotela u Beogradu i preuređenje šoping-mola Delta Planet u Varni (Bugarska), koji se priprema za dolazak velikog prodajnog objekta Ikea - kažu iz kompanije.

Hotelska industrija je jedna od najteže pogođenih pandemijom Covid-19, što se odrazilo i na rad hotela Crowne Plaza Beograd, koji je za 6 meseci ostvario 19.636 noćenja, odnosno zauzeće od 26,17%. Hoteli InterContinental Ljubljana i Holiday Inn Beograd zbog krize su morali da privremeno obustave rad.

U prvom polugodištu 2020. kompanije u sastavu Delta Holdinga uplatile su u budžet ukupno 5,17 milijardi dinara.
Iz Delte podsećaju i da je u periodu od 2003. do 2020. godine Delta kao poslovni sistem platila u državni budžet ukupno 2,31 mlrd EUR.

Delta je u prva dva kvartala uložila 132.795 EUR (15,669.839 dinara) u donacije zajednici, društveno odgovorna sponzorstva, edukaciju zaposlenih i solidarne pomoći.


Norveška Adevinta kupuje oglasnu jedinicu iBeja za 9,2 mlrd$
Američka firma za onlajn trgovinu iBej (eBay) pristala je da proda svoju oglasnu jedinicu norveškoj firmi Adevinta za 9,2 milijarde dolara, čime će nastati najveća svetska reklamna grupa, saopštile su danas te dve kompanije.
OSLO/LONDON - Američka firma za onlajn trgovinu iBej (eBay) pristala je da proda svoju oglasnu jedinicu norveškoj firmi Adevinta za 9,2 milijarde dolara, čime će nastati najveća svetska reklamna grupa, saopštile su danas te dve kompanije.

Prema sporazumu, iBej će dobiti 2,5 milijardi dolara u gotovini i 540 miliona akcija Adevinte, čime će norveška kompanija postati najveći akcionar američke firme sa vlasničkim udelom od 44 posto, 33,3 procenta glasačkih prava, navodi se u saopštenju, a prenosi Rojters.


Investitori ohrabreni posle dogovora čelnika EU - Raste vrednost akcija na svetskim berzama
Vrednost akcija na svetskim berzama porasla je danas posle postizanja dogovora vođa EU o paketu podrške njihovim privredama pogođenim koronavirusom.

Akcije su porasle na berzama u Parizu, Frankfurtu i Londonu posle dana rasta u Aziji, dok američki terminski ugovori ukazuju takođe na rast na Volstritu.

Lideri EU su posle četiri dana samita u Briselu postigli dogovor o budžetu za period od 2021. do 2027. i planu od 750 mlrd EUR za oporavak privrede koja je pogođena epidemijom korona virusa.

Nemački Dax indeks skočio je 1,7%, čime je došao u pozitivnu teritoriju posle velikog pada za vreme pandemije. Francuski CAC 40 je porastao 1,2% a britanski futsi (FTSE 100) se povisio za 0,6%. Terminski ugovori Dau Džounsa porasli su 0,6%, a S&P 500 za 0,7%.

Investitori su takođe ohrabreni vestima naučnika sa Univerziteta Oksford da je njihova eksperimentalna vakcina za korona virus podstakla zaštitni imunološki odgovor kod stotina ljudi koji su primili vakcinu u ranim testovima.

Druge vakcine se takođe razvijaju, tako će u SAD Nacionalni instituti za zdravlje i kompanija Moderna početi konačno testiranje vakcine oko 27. jula. To ispitivanje na 30.000 ljudi treba da dokaže da li je vakcina dovoljno snažna da zaštiti od korona virusa.

Danas su skočile i azijske berze. Japanski referentni Nikej indeks porastao je 0,7 odsto, južnokorejski Kospi 1,4 odsto, australijski S&P/ASX 200 dobio je 2,6 odsto. Hongkonški Hang Seng porastao je 2,3 odsto, a šangajski kopozitni indeks je neznatno porastao 0,2 odsto. Vrednost akcija takođe je porasla u Tajvanu i jugoistočnoj Aziji.

Akcije tehnoloških i komukacionih firmi i velikih maloprodajnih firmi preko interneta su profitirale ove godine pošto je pandemija naterala ljude da velikim delom ostanu kod kuće i da se oslone na internet za kupovinu, rad i zabavu. Banke, aviokompanije i kompanije sa kruzerima su sa druge strane teško pogođene.

Ipak ostaje zabrinutost da rast broja zaraženih korona virusom može poremetiti napore za ponovno otvaranje privreda zatvorenih radi suzbijanja pandemije.

Cena referentne američke nafte porasla je 1,3 dolara na 41,84 dolara za baler u elektronskom trgovanju na Njujorškoj berzi. Brent sirova nafta, međuanrodni standard je dobila 1,10 dolara na 44,38 po barelu.


Beogradska berza: Nastavljen uzlazni trend indeksa
Ukupan promet na Beogradskoj berzi iznosio je danas 149,8 miliona dinara (nepunih 1,3 miliona evra), koji se u najvećoj meri duguje trgovanju drzavnim dugom, a BELEX indeksi su nastavili uzlazni trend započet prošle nedelje.
BEOGRAD- Ukupan promet na Beogradskoj berzi iznosio je danas 149,8 miliona dinara (nepunih 1,3 miliona evra), koji se u najvećoj meri duguje trgovanju drzavnim dugom, a BELEX indeksi su nastavili uzlazni trend započet prošle nedelje.

Indeks najlikvidnijih akcija, BELEX15, napredovao je za 0,8 posto, na 664,03poena, a BELEXlajn se popeo za 0,4 procenta, na 1.487,46 poena.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta