Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
OPREZ NA AZIJSKIM BERZAMA Investitori zabrinuti zbog korone
Na azijskim berzama u sredu se trguje oprezno, jer širenje korona virusa u svetu ne daje previše razloga za optimizam, ali se ulagači nadaju novim podsticajnim merama u američkoj privredi, piše portal SEEbiz.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u plusu 0,1 odsto. Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabio gotovo 1 odsto, dok su cene akcija u Australiji pale 0,2 odsto. U Hong Kongu, Južnoj Koreji, Singapuru i Šangaju porasle su, pak, između 0,1 i 1,1 procenata.Na azijskim berzama vlada oprez jer su juče na Vol Stritu cene akcija pale, nakon što je objavljen izveštaj o slabljenju poverenja potrošača u SAD zbog nepopustljivog širenja korona virusa.

Juče je Florida zabeležila rekordan broj smrtnih slučajeva, dok je broj zaraženih u Teksasu premašio 400 hiljada, što je izazvalo strahovanja da SAD ne može uspostaviti kontrolu nad epidemijom.

"Izveštaj o poverenju potrošača pokazalo je da su ljudi vrlo zabrinuti zbog širenja korona virusa i plaše se da će to uticati na njihovu finansijsku situaciju i mobilnost", kaže Mark Luschini, strateg u kompaniji Janney Montgomery Scott.

I u mnogim drugim saveznim državama broj zaraženih raste, pa je proces ponovnog pokretanja privrednih aktivnosti usporen, što će dovesti do sporijeg oporavka privrede nego što se očekivalo.


NOVE PREPORUKE ECB Banke da pričekaju sa isplatom DIVIDENDI
Banke u evrozoni trebalo bi da pričekaju sa isplatom dividendi i otkupom akcija do 1. januara sledeće godine, stoji u najnovijim preporukama Evropske centralne banke (ECB).

U ECB-u se nadaju da će time ojačati sposobnost poslodavaca da apsorbuju gubitke tokom pandemije korona virusa, uz istovremeno povećavanje kapitala kako bi mogli nastaviti da odobravaju kredite potrošačima i kompanijama, prenosi portal SEEbiz."Stvaranje snažnih zaštitnih slojeva kapitala i likvidnosti od zadnje finansijske krize omogućilo je bankama da tokom ove krize nastave kreditirati domaćinstva i kompanije i time pomognu stabilizaciji privrede", rekao je Andrea Enria, predsednik Nadzornog odbora ECB-a.

"Važno je ohrabriti banke da koriste zaštitne slojeve kapitala i likvidnosti sada kako bi se nastavili fokusirati na glavni zadatak: kreditiranje", dodaje on.

Do sada je ECB tražio od banaka da se suzdrže od isplate dividende akionarima do 1. oktobra. Mnoge banke su otkazale planirane isplate dividende zasnovane na finansijskim rezultatima u 2019. godini ili su ih barem redukovale.ECB direktno nadzire najveće banke i bankarske grupe u evrozoni od novembra 2014. godine, čija se brojka trenutno popela na 115 institucija u 19-članoj evrozoni, što čini gotovo 82 odsto ukupnog tržišta.


Johnson Electric Planning to Expand Factory in Nis
Johnson Electric, a producer of electric components in the automotive industry, is planning to reconstruct and extend its factory in Nis.

According to the urban plan, whose public presentation has just ended, the factory is to be expanded, the exterior is to be developed and small side facilities are to be built, in three phases.

In the first phase, a new compressor station and a chemicals storage facility will be built, whereas the second and the third phase entail the construction of a production facility, which will be based on a technology similar to the one used in the factorys existing facilities.

The construction of an industrial waste depot, internal roads with a flat area with infrastructure and office blocks is also planned.

The investor is Johnson Electric Nis, and the project developer is the PE Zavod za urbanizam (Urban Planning Institute) Nis.


Johnson electric planira proširenje fabrike u Nišu
Fabrika za proizvodnju elektro-komponenti u auto-industriji, Johnson Electric, planira rekonstrukciju i dogradnju svoje fabrike u Nišu.

Prema urbanističkom projektu čija je javna prezentacija upravo završena, u planu je dogradnja fabrike, spoljno uređenje i izgradnja manjih pomoćnih objekata, u tri faze.

U prvoj fazi biće izgrađena nova kompresorska stanica i magacin hemikalija, a 2. i 3. faza podrazumeva izgradnju proizvodnog objekta, u kojem će proizvodnja po tehnologiji biti slična onoj koja se odvija u postojećim objektima fabrike.

Planirana je i izgradnja depoa/nadstrešnice za odlaganje industrijskog otpada), interne saobraćajnice i platoa sa infrastrukturom i kancelarijskih blokova.

Investitor urbanističkog projekta je Johnson electric Niš, a obrađivač JP Zavod za urbanizam Niš.


NE VALjA NI KAD SE PROVERAVA POREKLO PARA: Redovna kontrola izazvala burne reakcije pojedinih NVO
UPRAVA za sprečavanje pranja novca pri Ministarstvu finansija zatražila je uvid u bankovne transakcije pojedinih medijskih radnika, nevladinih organizacija i udruženja građana od 1. januara 2019. godine.
Razlog je provera da li te organizacije i pojedinci imaju veze sa finansiranjem terorizma ili pranjem novca. To je, međutim, juče razljutilo mnoge koji su se našli na tom spisku, smatrajući da je u pitanju kriminalizacija pojedinaca i udruženja. Iz Uprave za sprečavanje pranja novca poručujuu da redovno rade ovu vrstu kontrole, da proveravaju i Vladine zvaničnike i funkcionere, pa ne vide zašto bi bilo ko smatrao da je iznad zakona.

Na spisku ove uprave koji je juče podigao veliku prašinu nalaze se i 20 osoba i 37 organizacija ili udruženja. Među njima su NUNS, UNS, CINS, BIRN, KRIK, CRTA, Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija, Evropski pokret u Srbiji, Fond za humanitarno pravo, Građanske inicijative, Inicijativa mladih za ljudska prava, BIRODI, Jukom, CEAS, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Beogradski centar za ljudska prava, LIBEK, Helsinški odbor za ljudska prava...

Od pojedinaca, pominju se imena novinara Slobodana Georgieva, Biljane Stjepanović, Branka Čečena, Vukašina Obradovića, a na spisku je, prema navodima medija, i Vuk Jeremić, reditelj Andrej Nosov, Jelena Milić iz CEAS-a... Traže se i podaci o produkcijskoj kući Non Aligned Films, Trag fondaciji, Fondaciji "Katalist", Fondaciji "Sloboda štampe"...
Od njih su traženi podaci o prometu po dinarskom i deviznom računu, i ukupno po godini, s navedenim osnovama priliva i odliva, podaci po čijem nalogu se vrše uplate, a u čiju korist obavljaju isplate, podaci o ovlašćenim licima, da li su navedena lica ovlašćena po računima drugih lica... U Upravi kažu da je sve u skladu sa zakonima, međunarodnim preporukama, standardima, bez selektivnog pristupa i diskriminacije.Prema rečima Željka Radovanovića, direktora Uprave za sprečavanje pranja novca, radi se o redovnim aktivnostima čiji je cilj procena rizika od finansiranja terorozma, a ne sprovođenje bilo kakve istrage ili svrstavanje organizacija u red kriminalnih grupa. Kako kaže, u skladu sa Preporukom 8 FATF i međunarodnim dokumentima, uključujući i Rezoluciju SB UN 2462, Srbija je implementirala mehanizam nadzora nad neprofitnim sektorom u cilju sprečavanja njegove zloupotrebe u svrhu finansiranja terorizma.


Sremska Mitrovica prodaje plac u zoni "Jezero"
SREMSKA MITROVICA - Grad Sremska Mitrovica ponudila je na prodaju plac čija je površina veća od hektar i po na lokaciji privredno-tehnološke zone "Jezero", objavljeno je danas.


Početna cena neizgrađeno građevinsko zemljište je 14 miliona dinara na osnovu objavljene cene da je početna cena kvadratnog metra - 900 dinara.


Namics širi kapacitete i otvara nova radna mesta u Srbiji
BEOGRAD - Švajcarska softverska agencija Namics planira otvaranje novih radnih mesta i proširenje kapaciteta u Srbiji za 30 odsto, najavljeno je na predstavljanju poslovne strategije te agencije za drugu polovinu 2020. godine.

Implementacijom plana pređvideno je proširenje postojećih timova u beogradskoj kancelariji, ali i razvoj novih sektora unutar agencije, saopštila je ta kompanija.


Starbaksova dobit zbog korone pala za 38 odsto
VAŠINGTON - Pandemija korona virusa uticala je negativno na poslovanje svetskog lanca kafeterija "Starbaks".


Zatvaranja kafeterija usled mera preduzetih protiv širenja korone do kraja juna kompaniji su donele neto gubitak u visini od 678 miliona dolara, saopštio je "Starbaks".


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta