Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Beograd ponudio Sava Centar za 27,4 miliona evra
Grad Beograd ponudio je na prodaju Centar "Sava" po početnoj ceni od 27,4 miliona evra, objavljeno je danas.
BEOGRAD - Grad Beograd ponudio je na prodaju Centar "Sava" po početnoj ceni od 27,4 miliona evra, objavljeno je danas.

Obaveza kupca će biti da u roku od pet godina izvede građevinske i zanatske radove na adaptaciji objekta, čija ukupna vrednost ne može biti niža od 50 miliona evra.


Bezos prodao milion akcija Amazona za 3,1 mlrd dolara
Osnivač i direktor Amazona Džef Bezos prodao je tokom prvih dana avgusta milion akcija kompanije za 3,1 milijardu dolara, objavio je Forbs, pozivajući se na dokumentaciju dostavljenu američkoj Komisiji za hartije od vrednosti (SEC).
NJUJORK - Osnivač i direktor Amazona Džef Bezos prodao je tokom prvih dana avgusta milion akcija kompanije za 3,1 milijardu dolara, objavio je Forbs, pozivajući se na dokumentaciju dostavljenu američkoj Komisiji za hartije od vrednosti (SEC).

Nakon plaćanja poreza, najbogatiji čovek sveta će kući odneti oko 2,4 milijarde dolara.


Tabaković: Osam godina cenovne i finansijske stabilnosti
Narodna banka Srbije je saopštila danas da je tokom osam godina s guvernerom Jorgovankom Tabaković na čelu postignuta i očuvana cenovna i finansijska stabilnost, čime je centralna monetarna vlast u potpunosti ispunila svoje zakonske ciljeve.
 
BEOGRAD - Narodna banka Srbije je saopštila danas da je tokom osam godina s guvernerom Jorgovankom Tabaković na čelu postignuta i očuvana cenovna i finansijska stabilnost, čime je centralna monetarna vlast u potpunosti ispunila svoje zakonske ciljeve.

"Narodna banka Srbije je bila garant stabilnosti, odgovoran regulator i inovator. Inflaciju smo s dvocifrenih nivoa sveli na nivo uporediv sa evropskim zemljama a zatim je očuvali na niskom nivou, čuvajući time i realnu vrednost zarada", kaže guverner Tabaković o rezultatima rada NBS u prethodnih osam godina.


INVESTICIJE VREDNE VIŠE OD 730 MILIONA EVRA Beogradski aerodrom za dve godine dobija novu pistu
Aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu za dve godine dobija novu pistu od 3,5 kilometara, najavljuje ekskluzivno za Tanjug direktor te kompanije za tehniku Nikola Brus. Radovi na novoj pisti su u toku, uprkos situaciji sa koronom, a u toku su i drugi radovi na modernizaciji i proširenju kapaciteta aerodroma.
Brus najavljuje da će kompanija Vansi erports, koncesionar beogradskog aerodroma, investirati više od 730 miliona evra u unapređivanje kvaliteta usluge aerodroma, u skladu sa najvišim međunarodnim standardima, a najveći deo radova biće, kako navodi, završen u naredne tri godine.To, između ostalog, uključuje i proširenje terminala, novu, umetnutu pistu i dodatne rulne staze, dodatne pozicije za parkiranje aviona, novu platformu za odleđivanje i sprečavanje aviona od zaleđivanja, dodatna parking mesta za automobile, kao i nove pristupne puteve.

Aerodrom će dobiti umetnutu pistu, koja će biti za oko 100 metara duža i nalaziće se između postojeće piste i rulnih staza.

"Početkom godine počeli smo pripremne radove (iskop zemlje) i umetnuta staza biće završena u naredne dve godine. Nova staza imaće isti kapacitet operacija poletanja i sletanja, kao i postojeća, a njena glavna svrha je da posluži kao glavna pista tokom dubinske rekonstrukcije postojeće, bez uticaja na poletanje i sletanje", kaže Brus.Nova pista će se koristiti kao paralelna rulna staza i kao alternativna poletno-sletna staza u slučaju nekog događaja na glavnoj pisti, kaže Brus i dodaje da će to povećati operativne kapacitete aerodroma. Inače, postojeća glavna pista od izgradnje nije nikad kompletno renovirana.Brus navodi da je kompanija Belgrade Airport početkom godine započela radove na modernizaciji i proširenju aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu, da su radovi na mnogim pozicijama u toku i da se odvijaju po planu. Glavni radovi su vredni skoro pet milijardi dinara i biće završeni do kraja 2022. godine, naveo je Brus.

Objašnjava da je proširenje fingerskog hodnika C deo prve faze projekta proširenja i rekonstrukcije putničkog terminala.

Radovi su započeti 4. marta, a završetak se očekuje u septembru ili oktobru 2021.


DEVIZNE REZERVE I DINARSKA ŠTEDNJA NA REKORDNOM NIVOU Tabaković: "Stvorili smo povoljan ambijent za
Narodna banka Srbije saopštila je danas da je tokom osam godina s guvernerom Jorgovankom Tabaković na čelu postignuta i očuvana cenovna i finansijska stabilnost, čime je centralna monetarna vlast u potpunosti ispunila svoje zakonske ciljeve.
"Narodna banka Srbije je bila garant stabilnosti, odgovoran regulator i inovator. Inflaciju smo sa dvocifrenih nivoa sveli na nivo uporediv sa evropskim zemljama, a zatim je očuvali na niskom nivou, čuvajući time i realnu vrednost zarada", kaže guverner Tabaković o rezultatima rada NBS u prethodnih osam godina.Dinar je, ističe, ostao relativno stabilan prema evru, što privredi i građanima daje izvesnost za poslovanje i planiranje.

"Devizne rezerve su na rekordnom nivou, kao i dinarska štednja. Sve povoljnijim uslovima finansiranja podržavali smo rast kreditne aktivnosti i raspoloživog dohotka", dodaje guverner Jorgovanka Tabaković.

Naglašava da je NBS drastično smanjila problematične kredite, spuštajući ih na najniži nivo, te da je intenzivno radila u različitim oblastima, kako bi se građanima i privredi omogućile još kvalitetnije finansijske usluge."Ekonomskom politikom koju smo sprovodili unazad osam godina stvorili smo povoljan ambijent za investiranje. Koordinacija politika i timski pristup, podrška istom cilju - da unapređujemo Srbiju i da budućim generacijama ostavimo jaču zemlju - jedini su ispravan put", zaključila je guverner.Iz NBS podsećaju da je inflacija svedena sa dvocifrenog na nivo uporediv sa evropskim zemljama i da je tokom prethodnih sedam godina očuvana na oko 2 odsto. Poručuju da će ona i u narednom periodu ostati niska.

Za vreme mandata Jorgovanke Tabaković, kako navode, referentna kamatna stopa smanjena je za 10,5 procentnih poena, sa 11,75 odsto u maju 2013. na 1,25 procenata, na najniži nivo u režimu ciljanja inflacije. Kamatne stope na kredite danas su za 13 procentnih poena niža nego u maju 2013. i iznose oko 3 odsto za privredu i 8 odsto za stanovništvo.

Zahvaljujući obezbeđenju cenovne relativne stabilnosti deviznog kursa, troškovi po osnovu kamata i kursnih razlika pali su za oko 70 odsto.


Objavljen oglas za prodaju Sava centra - Početna cena 27,42 mil EUR, definisane obaveze budućeg vlas
Grad Beograd objavio je oglas za prodaju Sava centra, a početna cena nepokretnosti iznosi 27.420.000 EUR.

Nepokretnost se, kako piše u oglasu otuđuje u viđenom stanju bez prava kupaca na naknadnu reklamaciju.

Konačna kupoprodajna cena nepokretnosti biće utvrđena nakon sprovedenog postupka prikupljanja pismenih ponuda. Kupoprodajna cena nepokretnosti utvrđena u visini najpovoljnije ponude, uplatiće se u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS, na dan uplate.


Obaveze kupca

Kupac se obavezuje da u roku od pet godina od dana isplate celokupnog iznosa kupoprodajne cene, izvede građevinske i zanatske radove na adaptaciji i rekonstrukciji čija ukupna vrednost ne može biti niža od 50 mil EUR i da po završetku rekonstrukcije dostavi izveštaj, što će se definisati ugovorom.

Kupac će se obavezati da neće promeniti namenu tj. da će objekat ostati u funkciji kongresnog turizma, imajući u vidu da Centar Sava uživa status prethodne zaštite.

Prilikom zaključenja ugovora sa kupcem će se ugovoriti kazna u novčanom iznosu od 20% postignute kupoprodajne cene, za slučaj da budući kupac ne ispuni u celosti ili delimično preuzete obaveze, kao i da se na ime obezbeđenja za eventualno plaćanje ugovorne kazne dostavi prvoklasna bankarska garancija.

Umetničko-istorijska dela, kao nepokretna i pokretna kulturna dobra u objektu, nisu predmet prodaje.

Pravo učešća u postupku javnog nadmetanja imaju sva fizička i pravna lica koja do 21. avgusta 2020. godine do 10 sati, dostave potpune ponude za učestvovanje i uplate depozit u iznosu od 2.742.000 EUR u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate.

Javno otvaranje ponuda će se održati istog u 12 sati u Maloj sali na 20. spratu poslovne zgrade Gradske uprave grada Beograda, a više o oglasu pogledajte OVDE.


Raniji pokušaji prodaje

Podsetimo, prodaja Sava centra najavljena je u novembru prošle godine.

Grad je u potragu za ortakom prvi put krenuo 2016. godine, kada je raspisan javni poziv za osnivanje zajedničkog privrednog društva.

Novi javni poziv objavljen je krajem 2017. i od ortaka se očekivalo da renovira kongresnu i opštu infrastrukturu centra.

Grad i Delta su sredinom 2018. godine započeli direktne pregovore koji su bili nesupešni i ubrzo je stigla vest da će se za Sava centar tražiti koncesionar.

Delta holding je i dalje zainteresovan za kupovinu Sava centra, potvrđeno je eKapiji u toj kompaniji.


Bezos prodao milion akcija Amazona za 3,1 mlrd USD
Osnivač i direktor Amazona Džef Bezos prodao je tokom prvih dana avgusta milion akcija kompanije za 3,1 mlrd USD, objavio je Forbs, pozivajući se na dokumentaciju dostavljenu američkoj Komisiji za hartije od vrednosti (SEC).

Nakon plaćanja poreza, najbogatiji čovek sveta će kući odneti oko 2,4 mlrd USD.

Bezos je akcije prodao po ceni u rasponu od 3,10 do 3,18 USD po akciji, pokazuju podaci iz SEC-a.

Forbs piše da se ne zna zbog čega je Bezos prodao akcije.

Foks Biznis, međutim, navodi da Bezos poslednjih godina redovno prodaje akcije Amazona radi finansiranje drugih poduhvata. Ova televizija podseća da je Bezos obećao da će svake godine prikupiti najmanje milijardu dolara prodajom akcija radi finansiranja Blue Origin-a, njegove privatne firme za svemirski turizam i istraživanja.

Bezos je zadržao prvo mesto na najnovijoj Forbsovoj listi najbogatijih ljudi sveta, sa procenjenim ličnim bogatstvom od preko 189 mlrd USD.

Prošle sedmice Amazon je objavio da je u drugom kvartalu ostvario prihode od 88,9 mlrd USD, 40% više nego u istom tromesečju godinu ranije, a dobit je iznosila 5,2 mlrd USD, nadmašivši znatno očekivanja na Vol Stritu.

Akcije Amazona su porasle ove godine za 73%.


NIS Auctions Immovable Property
NIS a.d. has invited everyone interested to take part in the auction, with September 4 as the application deadline.

The offer consists of immovable property, namely, land, parcels, disposal site, office space etc.

As said, due to the COVID-19 pandemic, there will be no oral bidding. Bids sent electronically will be considered final.


NIS prodaje nepokretnosti na aukciji
NIS a.d. pozvao je sve zainteresovane da učestvuju u aukciji, za koju prijem zahteva traje do 4. septembra.

Predmet su nepokretnosi, koje čine zemljište, parcele, stovarište, poslovni prostori i tako dalje.

Kako je navedeno, u cilju sprečavanja širenja virusa COVID-19, usmeno nadmetanje neće biti održavano, a ponude date elektronskim putem smatraće se konačnim.


Vinci: Nova pista na aerodromu Nikola Tesla za dve godine, treći sprat za putnike u dolasku
Aerodrom Nikola Tesla u Beogradu za dve godine dobija novu pistu od 3,5 kilometara, najavio je za Tanjug direktor te kompanije za tehniku Nikola Brus.

Radovi na novoj, umetnutoj pisti su u toku, uprkos situaciji sa koronom, a u toku su i drugi radovi na modernizaciji i proširenju kapaciteta aerodroma.

Brus najavljuje da će kompanija Vinci airports, koncesionar beogradskog aerodroma, investirati više od 730 mil EUR u unapređivanje kvaliteta usluge aerodroma, u skladu sa najvišim međunarodnim standardima, a najveći deo radova biće, kako navodi, završen u naredne tri godine.

To, između ostalog, uključuje i proširenje terminala, novu, umetnutu pistu i dodatne rulne staze, dodatne pozicije za parkiranje aviona, novu platformu za odleđivanje i sprečavanje aviona od zaleđivanja, dodatna parking mesta za automobile, kao i nove pristupne puteve.

Aerodrom će dobiti umetnutu pistu, koja će biti za oko 100 metara duža i nalaziće se između postojeće piste i rulnih staza.

- Početkom godine počeli smo pripremne radove (iskop zemlje) i umetnuta staza biće završena u naredne dve godine. Nova staza imaće isti kapacitet operacija poletanja i sletanja, kao i postojeća, a njena glavna svrha je da posluži kao glavna pista tokom dubinske rekonstrukcije postojeće, bez uticaja na poletanje i sletanje - kaže Brus.

Nova pista će se koristiti kao paralelna rulna staza i kao alternativna poletno sletna staza u slučaju nekog događaja na glavnoj pisti, kaže Brus i dodaje da će to povećati operativne kapacitete aerodroma. Inače, postojeća glavna pista od izgradnje nije nikad kompletno renovirana.

Brus navodi da je kompanija Belgrade Airport početkom godine započela radove na modernizaciji i proširenju aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu, da su radovi na mnogim pozicijama u toku i da se odvijaju po planu.

Glavni radovi su vredni skoro pet milijardi dinara i biće završeni do kraja 2022. godine, naveo je Brus.

Objašnjava da je proširenje fingerskog hodnika C deo prve faze projekta proširenja i rekonstrukcije putničkog terminala. Radovi su započeti 4. marta, a završetak se očekuje u septembru ili oktobru 2021.

- Prva faza radova na terminalu podrazumeva dogradnju i rekonstrukciju terminala površine oko 27.000 m2. U okviru ove faze će biti proširen fingerski hodnik C, koji će imati dodatnih osam izlaza za ukrcavanje u avion opremljenih aviomostovima, četiri izlaza za ukrcavanje putnika u udaljene parkirane avione, dodatni krovni koridor za dolazeće putnike i konfiguraciju otvorenog prostora čekaonica za ukrcavanje i zona za kretanje odlazećih putnika - kaže Brus.

Ističe da će fingerski hodnik C biti proširen za skoro 200% u narednim mesecima.

- Jedna od najvidljivijih promena za putnike je da ćemo razdvojiti putnike u odlasku i dolasku, tako što ćemo napraviti dodatni, odnosno treći sprat i na novim objektima koje sada pravimo, ali i na postojećoj zgradi A i C čitavom dužinom. To će olakšati sve procese na aerodromu i mnogo će značiti putnicima - istakao je Brus.

Takođe, biće proširen i centralni deo terminala, koji će biti uvećan tri puta i imaće i komercijalnu zonu i potuno novi ček-in sa 100 šatlera.

Kaže da su novi objekti koji se grade u skladu sa glavnim ciljevima aerodroma Vinci Airports grupe, a to je unapređenje zaštite životne sredine i smanjenje emisije štetnih gasova. Zbog toga će se graditi, dodaje, postrojenja za preradu otpadnih voda i čvrstog otpada, kao i solarna elektrana koja će snabdevati strujom deo aerodromskog kompleksa.

Izgradiće se novo postrojenje za proizvodnju i distribuciju toplotne i električne energije, čime će se sa teških goriva preći na ekološki efikasnije izvore energije i smanjiti emisija štetnih gasova.

Planirana je izgradnja solarnog postrojenja za struju koja počinje krajem ovog ili početkom narednog meseca, i trajaće 18 meseci.

Navodi da će aerodrom imati i novo postrojenje za grejanje, koje će biti spremno za upotrebu već početkom 2022. i koristiće gas umesto lož ulja.

Po pitanju broja putnika, kaže da je njihova procena pre pandemije koronavirusa bila da dostignu 15 miliona putnika do kraja koncesionog perioda od 25 godina odnosno do 2043. godine.

- Prošle godine smo imali 6,2 miliona putnika. Početak godine je bio veoma dobar iznad svih očekivanja, ali zbog ukidanja letova u Srbiji i u drugim zemljama do kraja juna smo opslužili za oko 60% manje putnika nego u prvoj polovini prošle godine. Teško je predvideti razvoj situacije u aviosaobraćaju, jer ne zavisi sve samo od jedne države -

Brus se, ipak, nada da će već sledeća letnja sezona po rezultatima biti bliža rezultatima iz 2019.

Gradi se i oprema nova čekaonica sa ukupno 130 mesta u prizemlju Terminala A. Čekaonica će imati dva direktna izlaza na platformu i koristiće se za letove avionima na udaljenim parking pozicijama. Očekuje se da ovi radovi budu gotovi ove godine.

Beogradski aerodrom je u procesu izgradnje dodatnog parkinga istočno od robnog terminala i novi i savremeni parking biće izgrađen na površini od 36.400 metarak kvadratnih u cilju proširenja kapaciteta za parkiranje i pripreme za budući porast saobraćaja.

Novi parking će imati više od 1.500 parking mesta i to 809 za putnike 109 za taksi vozila, 330 za zaposlene i 265 za rent-a-kar. Predviđeno je da radovi na dodatnom parkingu budu završeni do kraja 2020. godine.


NIS ponudio nekretnine - najvrednije u Zrenjaninu
Naftna industrija Srbija ponudila je na prodaju devet nekretnina a najvišu početnu cenu imaju dva poslovna prostora u Zrenjaninu za koje se traži 339.000 evra.
NOVI SAD - Naftna industrija Srbija ponudila je na prodaju devet nekretnina a najvišu početnu cenu imaju dva poslovna prostora u Zrenjaninu za koje se traži 339.000 evra.

Prodaju se još i stovarište u Valjevu sa cenom od 206 hiljada evra, stan u Borči, samačka soba u Novom Sadu, zemljišta u Knjaževcu, Banatskom Aranđelovu i Oromu.


Letnje zatišje u trgovanju akcijama, indeksi “zeleni”
Zatišje investicione aktivnosti u špicu sezone letnjih godišnjih odmora, koje je u poslednjih par nedelja prisutno na domaćem tržištu akcija, nastavilo se i danas, a berzanski indeksi su zaključili trgovanje u “zelenom”.
BEOGRAD - Zatišje investicione aktivnosti u špicu sezone letnjih godišnjih odmora, koje je u poslednjih par nedelja prisutno na domaćem tržištu akcija, nastavilo se i danas, a berzanski indeksi su zaključili trgovanje u “zelenom”.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je nešto više od 2,1 miliona dinara (približno 18,4 hiljade evra).


Cene plemenitih metala lete u nebo, unca zlata 2.069$
Cena zlata popela se danas do novog rekordnog nivoa jer pandemija Kovid-19 pomračuje ekonomske izglede, pa su žute poluge sve atraktivnije sigurno utočište investitorima, mada analitičari kažu da bi ovaj brzi rast mogao da pokrene izvesne korekcije.
 
LONDON - Cena zlata popela se danas do novog rekordnog nivoa jer pandemija Kovid-19 pomračuje ekonomske izglede, pa su žute poluge sve atraktivnije sigurno utočište investitorima, mada analitičari kažu da bi ovaj brzi rast mogao da pokrene izvesne korekcije.

Na današnjem spot trgovanju u 11,52 časova po GMT, zlato je dostiglo nov rekordan nivo od 2.059,09 dolara po unci, ojačavši za 0,9 posto u odnosu na prethodni dan. Cena američkih fjučersa za zlato porasla je za 1,0 procenat, na 2.069 dolara, javlja Rojters.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta