Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Pri kraju gradnja fabrike Kyungshin Cable u Smederevskoj Palanci - Proizvodnja počinje krajem februa
Korejska kompanija Kyungshin Cable (Kjungšin kejbl) u Smederevskoj Palanci, koja će proizvoditi električne delove za automobile, počeće sa radom pre planiranog roka.

– Bilo je planirano da fabrika počne sa proizvodnjom u avgustu sledeće godine, ali kako sad stvari stoje, to bi se moglo dogoditi već krajem februara ili početkom marta - kaže predsednik Opštine Smederevska Palanka Nikola Vučen.

Radovi na izgradnji fabrike počeli su u maju ove godine i privode se kraju. Fabrike se prostire na 20.000 m2. Hale i drugi pomoćni objekti su završeni, a u toku je postavljanje instalacija i izgradnja i asfaltiranje saobraćajnica unutar fabričkog gruga, navodi se na sajtu Opštine.

– Imamo čvrste garancije izvođača, ali i naših partnera iz Koreje da će svi građevinski radovi biti završeni do kraja oktobra. Nakon toga počinje faza montiranja mašina i proizvodnih traka - istakao je Vučen.

Vlasnici kompanije najavili su da će u izgradnju fabrike i opremanje uložiti 25 mil EUR. Planirano je da fabrika u prvoj fazi zapošljava 700, a kad proradi punim kapacitetom 1.000 radnika.

- Ova fabrika je nada ne samo za stotine Palančana i Planjana koji traže posao, već i za budžet opštine Smederevska Palanka, jer će se značajno povećati prihodi od poreza na plate - rekao je predsednik opštine.


Razmatra se subvencionisanje ugradnje gasa u automobile i kupovine bicikala
Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je danas da to ministarstvo razmatra mogućnost da naredne godine omogući subvencionisanje ugradnje uređaja na gas u nove i polovne automobile kako bi se smanjilo zagađenje od izduvnih gasova.

Trivan je na manifestaciji organizovanoj povodom Svetskog dana bez automobila na Adi Ciganliji naveo da će se razmatrati i subvencionisanje nabavke bicikala kako bi se smanjila upotreba automobila.

Podsticaj za ugradnju gasnih uređaja u automobile, za šta bi moglo da se obezbedi približno milion evra, omogućio bi veći obuhvat vozila, odnosno redukciju izduvnih gasova, rekao je ministar.

On je ukazao na to da je resorno ministarstvo spremno i za subvencionisanje nabavke bicikala, ali da je neophodno napraviti dobar model, kako ne bi bilo zloupotreba.

Ministar je podsetio na to da je ove godine počelo i subvencionisanje nabavke hibridnih i električnih vozila, za šta je obezbeđeno približno milion evra iz budžeta.

Trivan je ukazao na to da je na početku godine u Srbiji bilo registrovano približno 700 elektiričnih i hibridnih automobila, a da je trenutno u proceduri više od 170 zahteva za odobravanje subvencionisanja kupovine ovih vozila.

Prema njegovim rečima, posebno je važno da se u Beogradu, kao najvećem gradu koji je imao problem sa zagađenjem vazduha tokom prethodne zime, poveća broj biciklističkih staza i da je sve više autobusa na električni pogon.


Fond za razvoj daje 850 miliona dinara bespovratnih sredstava za podsticanje preduzetništva
Ministarstvo privrede raspisalo je javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava u okviru Programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2020. godini.

Za realizaciju Programa obezbeđena su bespovratna sredstva u iznosu od 850 miliona dinara, a privredni subjekti koji ispunjavaju uslove Programa, mogu ostvariti pravo na finansijsku podršku u iznosu do 20% bespovratnih sredstava od vrednosti investicionog ulaganja, odnosno do 30% bespovratnih sredstava za privredne subjekte koji pripadaju četvrtoj grupi razvijenosti u skladu sa članom 11. Zakona o regionalnom razvojui aktom Vlade kojim se utvrđuje jedinstvena lista razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave.

Preostali iznos vrednosti projekta finansiraće se iz kredita Fonda, navedeno je u pozivu.

Pravo da se prijave imaju preduzetnici, mikro, mali, srednjii veliki privredni subjekti i zadruge koji su registrovani u Agenciji za privredne registre, a koji u prethodne dve godine nisu poslovali sa gubitkom i koji ispunjavaju uslove iz Programa.

Sredstva opredeljena Programom namenjena su za:

- kupovinu, izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju, adaptaciju, sanaciju, investiciono održavanje proizvodnog prostora ili poslovnog prostora koji je u sastavu proizvodnog prostora, ili prostora za skladištenje sopstvenih proizvoda, sirovina i repromaterijala. Izuzetno, za privredne subjekte koji se bave informacionom tehnologijom i visokotehnološkim uslugama, sredstva mogu biti upotrebljena za poslovni prostor koji je namenjen za potrebe obavljanja delatnosti;

- kupovinu nove ili polovne proizvodne i građevinske opreme (ne starije od pet godina), uključujući alate, kao i za dostavna vozila za prevoz sopstvenih proizvoda i druga transportna sredstva koja se koriste u procesu proizvodnje;

- trajna obrtna sredstva, koja mogu da čine najviše 10% ukupnog investicionog ulaganja;

- nabavku softvera i računarske opreme. Takođe, sredstva se mogu koristiti i za mašine i opremu za unapređenje energetske efikasnosti i ekoloških aspekata sopstvene proizvodnje.

Iznos bespovratnih sredstava ne može biti manji od 75.000 dinara za preduzetnike, odnosno 250.000 dinara za pravna lica, niti veći od 12,5 miliona dinara za sve privredne subjekte.

Rok otplate za pravna lica je do deset godina u okviru koga je grejs period 2 do jedne godine i za preduzetnike do osam godina u okviru koga je grejs period do jedne godine. Rok otplate kredita ne može biti kraći od dve godine od dana zaključenja ugovora uključujući i grejs period, u slučaju otplate kredita u roku koji je kraći od dve godine privredni subjekt je dužan da vrati i bespovratna sredstva.

Kamatna stopa, uz primenu valutne klauzule, iznosi 1% godišnje uz garanciju banke i 2% godišnje uz ostala sredstva obezbeđenja.

Javni poziv je otvoren dok se raspoloživa sredstva iz Programa ne utroše, a najkasnije do 31. decembra 2020. godine


Vrednost Tesle pala za 50 mlrd USD - Smanjenje cene električnih automobila za tri godine
Investitori su oborili tržišnu vrednost Tesle za 50 mlrd USD, nakon što je glavni izvršni direktor kompanije Ilon Mask izjavio da će radikalno smanjenje cene autonomnih električnih vozila na 25.000 USD biti moguće - ali tek za najmanje tri godine.

Tržišna kapitalizacija Tesle je za samo dva sata pala za 20 mlrd USD na trgovanju nakon zatvaranja berze u utorak, pošto su Mask i drugi Teslini rukovodioci predstavili plan za novu bateriju i svoje proizvodne strategije, izveštava Reuters.

Akcije su na zatvaranju bile u minusu za 5,6%, a nakon radnog vremena berze su povećale gubitak za dodatnih 6,9%.

Investitori su očekivali dve značajne najave na Maskovom često reklamiranom "Danu baterije" - o razvoju baterije za vožnju od milion milja, koja će trajati dobrih 10 godina ili više, i konkretne podatke o smanjenju troškova, izraženo u dolarima po kilovat-satu, kojim bi konačno cena električnog vozila bila niža od cene benzinskog automobila.

Mask nije ponudio ni jedno ni drugo. Umesto toga, obećao je da će tokom narednih nekoliko godina troškove proizvodnje baterija smaniti za polovinu s novom tehnologijom i proizvodnim procesom i isporučiti "pristupačan" električni automobil.

- Za tri godine možemo da napravimo automobil od 25.000 USD, koji će biti u osnovi možda nešto bolji od uporedivog benzinskog automobila - rekao je.

Mask je, međutim, priznao da Tesla nema celovit sopstveni ambiciozan novi dizajn vozila i baterije i razrađene proizvodne procese, prenosi britanska agencija.


Region Could Save up to EUR 800 Million Annually with Joint Border Checkpoints
If we had more joint border checkpoints and if they worked for 24 hours, with simplified phytosanitary and customs procedures, we could save EUR 800 million annually as a region, said the Secretary-General of the Regional Cooperation Council (RCC), Majlinda Bregu, at the press conference held today at the border checkpoint Tabanovci between Serbia and North Macedonia.

– The RCC launched the establishment of green corridors during the blockage caused by the pandemic together with the Secretariat of the Transportation Community, CEFTA, European Commissions and the government of the six economies of the Western Balkans, whereby an unobstructed flow of goods and medicines in the region was secured. We started with a daily flow of 2,000 trucks, which waited for up to 20 hours at checkpoints. You mustnt forget that, if a truck driver lost that much time, they would spend 80% of their life at border checkpoints, which also has an economic impact, as each minute of delay costs 2 euros, so you can calculate how much we are losing as a region – Bregu said.

Bregu said that the flow at the moment was 13,000 trucks a day and that the number could be bigger.

– Truck drivers no longer have to wait so long, which showed us that, when theres cooperation, things in the region improve. We now need to work not just on joining together the 14 border checkpoints in the Western Balkans that work for 24 hours, including the phytosanitary regulations and certificates, but also on establishing joint border checkpoints between the Western Balkans and the EU member states – Bregu said.


Construction of Kyungshin Cable Factory in Smederevska Palanka Close to Completion – Production to S
The South Korean company Kyungshin Cable is to start operating in Smederevska Palanka, producing electrical components for cars, before the planned deadline.

– It was planned for the factory to start producing in August 2021, but as things stand now, it could happen in late February or early March – says the president of the Municipality of Smederevska Palanka, Nikola Vucen.

The construction of the factory started in May 2020 and is close to completion. The factory takes up 20,000 m2. The halls and other auxiliary facilities have been completed and the installations are being set up and the traffic routes within the factory complex are being paved now, the municipality says on its website.

– We have been given strong guarantees by the contractors, but also by our partners from South Korea, that all construction works will be completed by the end of October. This is to be followed by the phase of installing the machines and the production conveyor belts – Vucen pointed out.

The owners of the company have announced that they will invest EUR 25 million in the construction and the equipping of the factory. The plan is for the factory to employ 700 people in the first phase and then 1,000 when it starts working at full capacity.

– This factory means hope not just for hundreds of citizens of Smederevska Palanka and Velika Plana who are looking for a job, but also for the budget of the Municipality of Smederevska Palanka, as wage tax revenues will increase considerably – said the president of the municipality


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta