Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
POZITIVNI IZGLEDI ZA POVEĆANJE KREDITNOG REJTINGA SRBIJE
Rejting agencija Moodys je u godišnjem izvešštaju potvrdila ocenu kreditnog rejtinga Republike Srbije na nivou od Ba3 i zadržžala pozitivne izglede za njegovo dalje povećanje, saopštilo je Ministarstvo finansija.
Kako se navodi u saopštenju, agencija u svom veoma pozitivnom i sveobuhvatnom izveštaju, koji je objavljen 2. septembra, naglaššava da zadržžani pozitivni izgledi za dalje povećanje kreditnog rejtinga Republike Srbije imaju jošš veći značaj kada se uzme u obzir činjenica da dolaze u vreme velike ekonomske krize, pada globalne ekonomije i povećanih rizika izazvanih pandemijom virusa korona.
Ministar finansija Sinišša Mali izjavio je da je za građane važžno da znaju da pandemija korona virusa nije naruššila javne finansije Srbije kao i da je i ova vest o zadržžavanju kreditnog rejtinga najbolja potvrda toga.

"Srbija je ovu krizu dočekala spremno i sa dobro uravnotežženim finansijama. Doslednost u sprovođenju odgovorne ekonomske politike dala je rezultate, a nju su prepoznali i veliki finansijski igrači na svetskom tržžištu, kao ššto su rejting agencije. Sa stabilizacijom javnih finansija stvorena je veća otpornost na eksterne šokove kao što je korona kriza, a brza reakcija u donoššenju antikriznih mera tu našu izdržžljivost je zacementirala", rekao je Mali.

On je podsetio da je našša zemlja u grupi retkih zemalja kojima kreditni rejting nije smanjen.
"Rejting agencija Fič Ratings je u prvoj polovini 2020. godine smanjila rekordnom broju držžava kreditni rejting, za njih čak 33, a jošš nije dovrššila posao s ozbirom na to da globalna pandemija i dalje traje", podsetio je ministar na negativne trendove u svetu.

On je naveo da ga veoma raduju očekivanja rejting agencije Moodys da će našša zemlja u 2021. godini ostvariti značajan rast od čak 6 odsto i potpuni ekonomski oporavak, te da će se javni dug vratiti na prethodni opadajući trend od 2021. godine, što je u suprotnosti sa miššljenjem pojedinih ekonomskih analitičara u Srbiji.
"Rast vođen investicijama, poboljššanje svih makroekonomskih pokazatelja, odgovorna monetarna i fiskalna politika - ostaju nam i dalje glavna agenda. Ta našša opredeljenost će se uskoro videti i u budžetu za 2020. godinu, na čijoj izradi aktivno radimo. Osim toga, raduje me što je agencija prepoznala i trend pada nezaposlenosti, koja je u drugom kvartalu ove godine na istorijskom minimumu od 7,3 odsto", rekao je Mali.

Srbija je, rekao je, imala i pristojan izvoz u proteklom periodu, a orijentaciju u jačanju izvoza primećuje i pomenuta agencija, te tako držšava planira i da svojom politikom jošš višše podrži izvoznike.
Moodys u svom izvešštaju u prvi plan ističe da je dodatni fiskalni prostor za apsorpciju negativnih posledica korona virusa na javne finansije Republike Srbije u 2020. godini obezbeđen zahvaljujući merama Vlade Republike Srbije koja je ostala dosledna u očuvanju stabilnosti javnih finansija i kontinuiteta aktuelne ukupne ekonomske politike i uložžila velike napore koji su doveli do primarnih budžžetskih višškova od 2016. godine i doprineli značajnom smanjenju javnog duga na nivo 52,9 odsto BDP-a na kraju 2019. godine, dodaje se u saopštenju.


Indeksi na uzlaznoj, promet na silaznoj putanji
Na domaćem tržištu akcija promet je danas produžio kretanje silaznom putanjom, dok su indeksi nastavili uzlazni trend.
BEOGRAD - Na domaćem tržištu akcija promet je danas produžio kretanje silaznom putanjom, dok su indeksi nastavili uzlazni trend.

Ukupan promet na Berzi iznosio je 5,4 miliona dinara (46,1 hiljada evra).


Akcije "Tesle" padaju treći dan zaredom, ukupan minus 17 %
Akcije kompanije 'Tesla' padaju treći dan uzastopno, čime je ukupan trodnevni gubitak vrednosti dostigao 17 odsto, javlja CNBC.
NJUJORK - Akcije kompanije 'Tesla' padaju treći dan uzastopno, čime je ukupan trodnevni gubitak vrednosti dostigao 17 odsto, javlja CNBC.

Na današnjem trgovanju pre zvaničnog otvaranja berze na Vol Stritu, akcije "Tesle" potonule su za više od 6,0 procenata, nastavljajući silazni trend nakon što je najveći spoljni akcionar kompanije skratio poziciju s "Teslinim" akcijama na berzi, i posle najave ovog proizvođača elektičnih automobila da namerava da prikupi do pet milijardi dolara putem nove emisije.


Arrival of Investors to Ivanjica Announced – Plan to Employ 600 Workers in Next Two Years
The president of the municipality of Ivanjica, Momcilo Mitrovic, has announced the arrival of new investors to this municipality, which will create more than 600 jobs.

– New investors are arriving to the old carpet factory, in the premises of Darex, also in Javor, where a jumbo bag factory should open, the arrival of an Italian company, which currently has 10-15 workers, and the plan is to employ 300 women to sew the bags. Its still in the development process of those companies, but, depending on the dynamics, they plan to employ more than 600 people in the municipality of Ivanjica in the next two years – Mitrovic said.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta