Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Bitkoin dostigao najveću vrednost svih vremena po drugi put u istom danu
Vrednost bitkoina skočila je na nov rekordan nivo svih vremena.

Bitkoin je porastao za 8,5% na 40.000 USD, javio je portal CoinDesk, preneo je TASS.

Cena kriptovalute je dostigla svoj istorijski maksimum po drugi put u istom danu (7. januara 2021. godine). Oko 7 sati po istočnoameričkom vremenu bio je na nivou od 38.080 USD, samo nekoliko sati nakon što je premašio nivo od 37.000 USD, prenosi televizija CNBC.

Bitkoin je je na dnevnom nivou ojačao za 7%, dok od početka 2021. godine beleži rast od oko 30%. U poslednjih 12 meseci mu je cena porasla za skoro 370%.

Vrednost celokupnog tržišta kriptovaluta, na kojem se osim bitkoinom trguje i drugim digitalnim novčićima poput etreuma i tetera, prvi put je premašila bilion dolara, prema podacima Koinmarketkap portala, dodaje CNBC.

Bitkoin je daleko najdominantnija kriptovaluta, sa tržišnom vrednošću od preko 700 mlrd USD.

Vrtoglavi rast cene bitkoina pripisuje se brojnim faktorima, između ostalog i većoj kupovini velikih institucionalnih investitora, među kojima je, na primer, investicioni magnat Pol Tjudor Džons.


INVESTITORI ŽELJNI RIZIKA Cene nafte najviše u poslednjih 11 meseci
Cene nafte su dostigle danas na azijskom trgovanju najviši nivo u poslednjih 11 meseci i na putu su da zaključe nedelju sa snažnim rastom, jer je oporavak gobalnih akcija podgrejao apetit investitora za rizikom i podstakao optimizam nakon odluke Saudijske Arabije da smanji proizvodnju "crnog zlata".

Severnomorska nafta Brent ojačala je za 39 centi ili 0,7 odsto, na 54,77 dolara za barel na trgovanju do 7:57 časova po srednjoevropksom vremenu, pri čemu je tokom trgovinske sesije na momenat dotakla nivo od 54,92 dolara, najviši od 26. februara, javlja Rojters.Cena američke nafte WTI povećana je za 33 centa, takođe za 0,7 procenata, na 51,16 dolara. I američka naftna referenca je tokom trgovanja zabeležila u jednom trenutku najviši nivo od 25. februara, od 51,34 dolara po barelu.

Oba tipa nafte su na putu da na nedeljnom nivou ostvare dobitke veće od 5,0 procenata.

"Odluka Saudijske Arabije da dobrovoljno smanji proizvodnju nafte pruža podršku cenama. Rast globalnih akcija, poduprt obilnom likvidnošću, podstakao je nove kupovine nafte", kaže Hirojuki Kikukava, generalni direktor za istraživanja u kompaniji Nisan Sekjuritis.

Dodaje, međutim, da bi nafta i svetske berze mogle da zabeleže negativne korekcije čim bude ocenjeno da njihov rast ne korespondira sa tražnjom za gorivom i globalnim ekonomskim kretanjima.Saudijska Arabija, najveći svetski izvoznik nafte, saopštila je ranije ove nedelje da će smanjiti proizvodnju za dodatnih jedan milion barela dnevno (bpd) u februaru i martu.

Na trgovinskoj platformi kojom upravlja kompanija Plats juče je istrgovano sedam kargoa sirove severnomorske nafte, što je rekordna količina koju tržišni akteri vide kao moguć signal slabije ponude nakon odluke Rijada o smanjenju pumpanja.

Švajcarska UBS banka je povećala prognozu cene Brenta na 60 dolara po barelu do sredine godine, nakon pomenute odluke Saudijske Arabije i očekivanja da će potražnja u drugom kvartalu ojačati, budći da bi vakcincije protiv korona virusa trebalo da rezultiraju i oživljavanjem putovanja.


Povlastice poslodavcima koji zaposle nove radnike važiće i ove godine - Povraćaj do 75% poreza po os
O porezu će morati da misle članovi i ulagači u otvorene investicione fondove i vlasnici digitalne imovine, ali će zato poslodavci, koji upošljavaju nove radnike, i dalje moći da računaju na povlastice. Izmenama zakona o porezu na dohodak građana i dobit pravnih lica, u poreski sistem se uvode alternativni investicioni fondovi, dok se produžava rok u koјеm država vraća plaćeni porez na zarade novih radnika do kraja sledeće godine.

Zakon o porezu na dohodak građana povećava i neoporezivi deo zarade. Umesto 16.300 dinara, od ove godine će bez nameta biti 18.300 dinara. Od sledeće godine ovaj iznos će se usklađivati sa rastom cena.

- U cilju daljeg podsticanja zapošljavanja i smanjivanja broja zaposlenih u sivoj zoni i njihovo prevođenje u status formalno zaposlenih, predlaže se dodatno produženje mera koje se odnose na poreske olakšice po osnovu zapošljavanja novih lica u vidu prava na povraćaj dela plaćenog poreza po osnovu zarade novozaposlenog lica u procentu od 65 do 75% - stoji u obrazloženju propisa.

- Predlaže se produženje perioda primene olakšica po osnovu zarada novozaposlenih lica koje su isplaćene zaključno sa 31. decembrom 2021. godine.

Povraćaj važi za nove zaposlene, koji su pre toga pola godine bili na birou, a pripravnici makar tri meseca. Povraćaj od 65% pripada firmama koje zaposle do deset novih radnika. Za novih 10 do 99 radnika važi 70% povraćaja, a onima koji angažuju više od 100 radnika vraća se 75% poreza. Uslov je da se tim zapošljavanjem uvećava broj radnika u odnosu na stanje od 31. marta 2014. godine. Mikro, mala preduzeća i preduzetnici za nove radnike imaju pravo na 75% povraćaja, a broj treba da je veći nego 31. oktobra 2015. godine.

Zakon predlaže uređenje poreskog tretmana prihoda koji građani ostvare po osnovu ulaganja u alternativne investicione fondove, odnosno prihoda od prenosa investicionih jedinica alternativnog investicionog fonda. Tretiraće se porezom na prihode od kapitala i porezom na kapitalne dobitke. Predlaže se pravo na poreski kredit kod godišnjeg poreza na dohodak građana po osnovu ulaganja u alternativni investicioni fond, odnosno investicione jedinice alternativnog investicionog fonda.


Zarada od digitalne imovine

I zarada od prenosa digitalne imovine oporezovaće se porezom na kapitalne dobitke. Predlaže se poresko oslobođenje za obveznike koji novčana sredstva od prodaje digitalne imovine ulože u osnovni kapital privrednog društva, odnosno u kapital investicionog fonda.


U 2020. su otvorili postrojenje od 300 miliona, a evo i novih planova
Više goriva evropskog kvaliteta, „doviđenja“ mazutu sa sumporom i početak proizvodnje naftnog koksa u Srbiji, ukratko su benefiti koje je Srbija dobila kada je krajem prošle godine u pančevačkoj rafineriji počelo da radi novo postrojenje „Duboka prerada“. Sada, nekoliko meseci nakon početka rada ove fabrike vredne više od 300 miliona evra, iz NIS-a poručuju da to nije kraj ulaganjima u jedinu domaću rafineriju. Ova kompanija će nastaviti da investira u modernizaciju Rafinerije nafte Pančevo, najavio je Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a u intervjuu za RTS.

„Mi ćemo nastaviti da ulažemo u Rafineriju. Sledeći važan projekat je modernizacija postrojenja katalitičkog krekinga, koji će omogućiti proizvodnju dodatnih proizvoda, uključujući i veću proizvodnju propilena. Taj projekat vredan je 80 miliona dolara i biće urađen u narednim godinama, naveo je Tjurdenjev za RTS.

Kvalitet naftnih derivata je osiguran, a Tjurdenjev se osvrće i na pitanje koje najviše interesuje vozače, a to je cena goriva.

„Ova godina je upravo pokazala da niko ne može da prognozira cene nafte. Reč je o globalnom tržištu koje zavisi od ogromnog broja faktora. Mi, na primer, uvozimo dve trećine nafte koju preradimo, a svega jednu trećinu proizvodimo u Srbiji. Zbog toga zavisimo od kretanja cena na svetskim tržištima. Ipak, povećanjem efikasnosti rada i smanjivanjem troškova kompanije očuvali smo stabilnost i cena i domaćeg tržišta“, navodi Tjurdenjev.

Kada je u pitanju dalji razvoj NIS-a, kovid-19 je uz makroekonomske okolnosti na globalnom nivou dosta negativno uticao na kompaniju, ali je ona nastavila sa ostvarivanjem ključnih investicionih projekata i u izazovnom periodu očuvala stabilnost na tržištu, uz brigu o zdravlju zaposlenih i potrošača, naveo je prvi čovek NIS-a za RTS.


LUCIC: Telekom Srbija to be main exporter of software in four years
In four years, Telekom Srbija will become a kind of an economic giant, not just in Serbia, but in the region as well, thanks to the strategy which envisages the development of digital services, said the general manager of the company, Vladimir Lucic.

He announced that, in 2021, Telekom Srbija would open a fund for development of digital startup projects, to be financed with at least EUR 5 million a year.

– We will also try to motivate other companies to be part of the fund, because I believe that this part of the development of the startup community is not yet sufficiently systematized and that it has great potential. What we will try to do is have Telekom be not just a TC leader in the region, but also the main exporter of digital software in the world and I believe that we will thereby increase the value of Telekom and contribute to that part of the economy in Serbia in a more significant manner – Lucic said for TV Pink.

He said that the new thing in the market was the determination to have the national TC company take the place that other national companies have, namely, being number one in TC and the carrier of digital development.

– Two years ago, I was saying that, two year later, we would get more multimedia users that in the previous ten years. We have managed to achieve this. We have more than doubled the number of the users of landline phone services and multimedia. We have become leaders in Serbia, Bosnia and Herzegovina and Montenegro and we are now continuing with our development – Lucic said.

He added that, based on his personal experience, he could say that, in a period of four years, Telekom Srbija would become an economic giant in the region.


LUČIĆ: Za četiri godine Telekom Srbija će biti glavni izvoznik softvera
Telekom Srbija će za četiri godine postati jedna vrsta privrednog giganta ne samo u Srbiji nego i u regionu, zahvaljujući strategiji koja predviđa razvoj digitalnih servisa, izjavio je generalni direktor te kompanije Vladimir Lučić.

On je najavio da će Telekom Srbija ove godine otvoriti fond za razvoj digitalnih startap projekata koji će finasirati sa najmanje 5 mil EUR godišnje.

- Probaćamo da motivišemo i druge kompanije da budu deo tog fonda, jer mislim da taj deo razvoja startpat zejednice još nije dovoljno sistematizovan, a da je veliki potencijal. Ono što ćemo probati da uradimo je da Telekom ne bude samo telekomunikacioni lider regiona, nego da bude i glavni izvoznik digitalnih softvera u svetu i time mislim da ćemo povećati vrednost Telekoma i značajnije doprineti razvoju tog dela privrede u Srbiji - rekao je Lučić gostujući na Televiziji Pink.

On je ocenio kako je novost na tržištu rešenost da se nacionalna telekomunikaciona kompanija postavi tamo gde su i duge nacionalne kompanije, a to je da bude broj jedan u telekomunikacijama i nosilac digitalnog razvoja.

- Ja sam pre dve godine govorio da ćemo mi za dve godine dobiti više multiumedijalnih korisnika nego za prethodnih 10 godina, i mi smo to ostvarili. Mi smo broj korisnika fiksnog interneta i multimedije više nego duplirali. Postali smo lideri u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori i sada krećemo u dalji razvoj - rekao je Lučić.

Dodao je kako na osnovu ličnog iskustva može da kaže da će Telekom Srbija za četiri godine postati privredni gigant u regionu.


NIS Announces Additional Investments in Pancevo Refinery of USD 80 Million
The CEO of Naftna industrija Srbije (NIS), Kirill Tyurdenev, stated today that the company would continue investing in the Pancevo Refinery after the opening of the Deep Processing facility and that the next project was the modernization of the catalytic cracking facility.

It should enable the manufacture of additional products, including an increase in the production of propylene.

He reminds that, after the opening of Deep Processing, NIS guarantees European quality of petrol and diesel fuel to drivers in Serbia and that the production complex also has ecological benefits, because the production of mazut with a high sulfur content has stopped, and the emission of harmful matters into the atmosphere has been reduced as well.

Tyurdenev pointed out that, by increasing the efficiency of the operations and reducing the costs, NIS had maintained the stability of the prices and the local market, although various factors in the global market makes it impossible to project the price of oil. He points out that the company imports two thirds of the oil it processes, whereas the rest is produced in Serbia.


NIS najavljuje dodatna ulaganja u Rafineriju u Pančevu od 80 mil USD
Generalni direktor Naftne industrije Srbije (NIS) Kiril Tjurdenjev izjavio je danas da će ta kompanije nastaviti ulaganja u Rafineriju u Pančevu posle otvaranja postrojenja Duboke prerade, a sledeći projekat je modernizacija postrojenja katalitičkog krekinga.

To treba da omogući proizvodnju dodatnih proizvoda, uključujući i veću proizvodnju propilena.

Podsetio je da nakon otvaraja Duboke prerade NIS vozačima u Srbiji garantuje evropski kvalitet benzina i dizela, te da taj proizvodni kompleks ima i ekološke benefite, jer je prestala proizvodnja mazuta sa visokim sadržajem sumpora, a smanjila se i emisija štetnih materija u atmosferu.

Tjurdenjev je istakao da je NIS povećnjem efikasnosti rada i smanjem troškova očuvao stabilnost i cena i domaćeg tržišta, iako zbog raznih uticaja na globalnom tržištu nije moguće prognozirati cenu nafte, ukazujući da kompanija uvozi dve trećine nafte koju prerađuje, dok ostatak proizvodi u Srbiji.

Naveo je da je pandemija korona virusa, uz makroekonomske okolnosti na globalnom nivou, dosta negativno uticala na NIS.

- Pad cena nafte, ograničenja koja su bila uvedena u zemlji, imala su veliki ekonomski uticaj. Ipak, kompanija je nastavila sa ostvarivanjem ključnih investicionih projekata i u periodu januar-septembar prošle godine, investirali više od 20 milijardi dinara - kazao je Tjurdenjev. On je naveo i da su obezbeđene redovne plate za sve zaposlene, a isplaćena je i dividenda za akcionare NIS-a za 2019. godinu.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta