Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Maksimalna cena pšenice kao u avgustu 2012. godine: 28,5 dinara
Prošle nedelje rasle su cene svih primarnih poljoprivrednih proizvoda a najviše je, za 6,68%, porasla cena pšenice, saopštila je Produktna berza.

Sa cenom od 28,5 dinara bez PDV-a na paritetu FCA za kilogram pšenica je dostigla svoj cenovni maksimum u tekućoj ekonomskoj godini, odnosno od žetve. Ovako visok cenovni nivo pšenice je poslednji put zabeležen u avgustu 2012. godine.

Za kukuruzom je prošle nedelje bila pojačana tražnja a ugovori su zaključeni u cenovnom rasponu od 25 din/kg do 26,2 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena iznosila je 25,85 din/kg bez PDV-a, što je rast od 2,19%.

Kupoprodajni ugovori za soju su zaključeni u cenovnom opsegu od 76 do 77 din/kg bez PDV-a. Prosečna cena trgovanja za ovu uljaricu je iznosila 76,63 din/kg bez PDV-a, što je rast od 0,94%.

Suncokretom se trgovalo po ceni od 59,5 din/kg do 59,7 din/kg bez PDV-a, a cena je veća za 0,22 posto u odnosu na prethodnu nedelju.

Ukupan promet je Produktne berze iznosio 5.218 tona robe, što je uvećanje od 137%, dok je finansijska vrednost iznosila 186,1 miliona dinara.


Maximum Price of Wheat as in August 2012: RSD 28.5
Last week, the prices of all primary agricultural products grew, and the price of wheat grew the most, by 6.68%, announced the Commodities Exchange.

With a price of RSD 28.5 without the VAT at the FCA parity for one kilogram, the wheat reached its price maximum in the current economic year, that is, since the harvest. An increase this big was last recorded in August 2012.

There was an increased demand for corn last week, and the contracts were signed in the price range of RSD 25 to RSD 26.2 per kilogram without the VAT. The weighted price amounted to RSD 25.85 per kilogram without the VAT, which is an increase of 2.19%.

The sales and purchase agreements on soy were signed in the price rage of RSD 76 to RSD 77 per kilogram without the VAT. The average trading price of this oil plant was RSD 76.63 per kilogram without the VAT, an increase of 0.94%.

Sunflower was traded at the price of RSD 59.5 to RSD 59.7 per kilogram without the VAT, and the price is higher by 0.22% compared to the previous week.

The overall trading at the Commodities Exchange amounted to 5,218 tons, which is an increase by 137%, whereas the financial value amounted to RSD 186.1 million.


Devizne rezerve Srbije skočile na rekordnih 16,8 milijardi evra
Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) iznosile su na kraju septembra 14,24 milijarde evra i veće su za 1,06 milijardi u odnosu na kraj prethodnog meseca.
BEOGRAD - Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije dostigle su na kraju septembra ove godine nov rekordan nivo od kada se prate ti podaci i iznosile su 16,8 milijardi evra, što je za preko 1,2 milijarde evra više nego na kraju avgusta, saopšteno je iz NBS.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 149 odsto i oko sedam meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.


Vlada odlučila o deobi društvenog kapitala Dunav osiguranja
Kako se navodi neisplaćena dividenda Dunav osiguranja, ostvarena po osnovu kapitala u društvenom vlasništvu iznosi 4,17 milijardi dinara i smatra se društvenim kapitalom.
BEOGRAD - Vlada Srbije donela je odluku o prenosu društvenog kapitala Kompanije Dunav osiguranje na Republiku Srbiju, zaposlene i Akcionarski fond, objavljeno je danas u Službenom glasniku.

Od 5,72 milijardi dinara osnovnog kapitala u društvenom vlasništvu je 2,96 milijardi.


Nova prodaja žigova i poslovnog prostora Agroživa u stečaju
Šesta prodaja ove imovine Agroživa je neposrednom pogodbom, a ponude se mogu dostaviti do 2. novembra.
ŽITIŠTE - Imovina Agroživa u stečaju procenjena na 148 miliona dinara koju čine više trgovačkih žigova i poslovni prostor u Žitištu ponuđena je na prodaju, objavila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.

Žigovi Agroživ, Gallo, Kompanija Agroživ, registrovani u više zemalja procenjeni su na 106 miliona dinara, a poslovni prostor čija je površina veća od 1,2 hiljade kvadratnih metara procenjena je na 42 miliona dinara.


Kurs dinara danas 117,5506 za evro
Indikativni kurs dinara prema dolaru je ojačao u petak za 0,1 odsto na 101,6346 dinara za dolar.
BEOGRAD - Srednji kurs dinara prema evru iznosiće danas 117,5506 dinara za evro, što je neznatna promena u odnosu na petak, objavila je Narodna banka Srbije.

Vrednost dinara prema evru biće ista kao pre mesec i pre godinu dana, i nepromenjena u odnosu na početak godine.


Bajatovic: Prices and Quantities of Gas to Remain Stable in Serbia
The director of Srbijagas, Dusan Bajatovic, stated that the prices and the quantities of gas would remain stable in Serbia.

– We have a strategic partnership with the Russian Gazprom. We heard that the president of Serbia, Aleksandar Vucic, said that we had a new strategic partnership with Gazprom. Everything that has been done so far has been done in line with the European standards. There will be new projects as well – Bajatovic said for TV Pink.

He said that the “gas equation” in Europe could not be solved without Russia.

Bajatovic added that it was especially important for us to realize what is happening and said that the inflation was not only a consequence of the problem with energy sources.

– We don’t have to worry about the quantities, we don’t have to worry about energy stability. If it’s needed, we will put the thermal power plant in Pancevo into operation. We don’t have to worry at this moment – Bajatovic emphasized.


Bajatović: U Srbiji nema zime ni po cenama, ni po količini gasa
Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da u Srbiji "nema zime, ni po cenama, ni po količini gasa".

- Imamo strateško partnerstvo sa ruskim Gaspromom. Čuli smo da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da mi imamo strateško partnerstvo sa Gaspromom. Sve što je dosad učinjeno, urađeno je po evropskim standardima. Biće i novih projekata - rekao je Bajatović za TV Pink.

On je poručio da se "gasna jednačina" u Evropi ne može rešiti bez Rusije.

Bajatović je dodao je važno da shvatimo šta se dešava i dodaje da inflacija nije samo posledica problema sa energentima.

- Ne moramo da se brinemo za količine, ne moramo da se brinemo za energetsku stabilnost. Ako bude trebalo, pustićemo i termoelektranu u Pančevu. Ne treba da brinemo u ovom momentu - naglasio je Bajatović.


U toku radovi na modernizaciji beogradskog Aerodroma Nikola Tesla
U toku su i pripremni radovi na modernizaciji pristupnih puteva, izgradnji novih parkirališta, nadogradnji i reorganizaciji saobraćajnih traka i potpunoj rekonfiguraciji pristupnog platoa ispred putničkog terminala.
BEOGRAD - Kompanija Belgrade Airport, koncesionar beogradskog Aerodroma Nikola Tesla i član kompanije Vinci Airports, započela je novu fazu radova na modernizaciji ovog aerodroma, saopšteno je danas iz Aerodroma Beograd.

Navodi se da se obimni radovi izvode na Terminalu 2 i to u fazama, prvo u zoni dolazaka, u prizemlju i na prvom spratu u prostoru ispred pasoške kontrole.

Modernizacija i proširenje zgrade terminala uključuje potpunu rekonstrukciju enterijera, povećan broj šaltera za prijavu na let i više od 1.200 metara kvadratnih prostora za nove restorane, barove i prodavnice.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta