Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Fabrika papira i ambalaže Lepenka u stečaju ponuđena za 484 miliona dinara
Krajnji rok za dostavljanje ponuda za kupovinu Lepenke je 15. novembar.
NOVI KNEŽEVAC - Fabrika papira i ambalaže Lepenka u stečaju koja je procenjena na 484,5 miliona dinara ponuđena je na prodaju, objavio je stečajni upravnik.

Prodaju se fabrički kompleks, više građevinskih parcela, fabrička oprema, obrtna imovina i učešće u kapitalu drugih pravnih lica.


Evro danas 117,55 dinara po srednjem kursu
Dinar je prema dolaru slabiji za 2,1 odsto na mesečnom i za 2,0 procenta na godišnjem nivou, a u odnosu na početak godine je u padu za 5,8 odsto.
BEOGRAD - Dinar će vredeti danas prema evru isto kao u ponedeljak i zvanični srednji kurs će iznositi 117,5540 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Vrednost dinara prema evru biće ista kao pre mesec i pre godinu dana, i nepromenjena u odnosu na početak godine.


Messer Tehnogas isplaćuje 440 milijardi dinara dividendi
Gotov 82 procenata akcija je u rukama Mešer SE i CO, a ukupno 84,4 odsto akcija u rukama pravnih lica.
BEOGRAD - Mešer Tehnogas isplatiće 22. oktobra bruto dividendu akcionarima od 440,5 miliona dinara, navodi se u dokumentu objavljenom na Centralnom registru hartija od vrednosti.

Mešer ima nešto više od milion akcija a vrednost bruto dividende po akciji iznosi 425 dinara.


Stečaj u preduzeću Pupin Telekom zbog trajne nesposobnosti plaćanja
Privredni sud u Beogradu doneo je rešenje kojim se usvaja predlog da se nad preduzećem za telekomunikacione sisteme i uređaje Pupin Telecom otvori postupak stečaja, objavljeno je na oglasnoj tabli suda.

Kako je navedeno u obrazloženju rešenja, stečaj se otvara zbog trajnije nesposobnosti plaćanja.

Četiri lica sudu su 28. aprila ove godine dostavila podnesak za otvaranje stečajnog postupka jer preduzeće nije bilo u stanju da isplati njihova potraživanja usled neprekidne blokade računa koja traje od 22. juna 2016. godine. Takođe, u rešenju se dodaje da stečajni dužnik ne postupa u skladu sa prethodno usvojenim planom reogranizacije predložen od strane AD Pupin Telekom i ne isplaćuje dogovorene rate duga poveriocima.

Direktor ovog preduzeća rekao je da firma gotovo ne postoji, a da je jedini prihod poslednjih godina bio od izdavanja nekretnina koje su prodate u izvršnom postupku.

Za stečajnog upravnika izabran je Budimir Mrdović iz Beograda, a prvo poverilačko ročište zakazano je za 10. decembar.

Privredni sud poziva sve poverioce da u roku od 60 dana Privrednom sudu dostave sva svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja, a dužnici da izmire svoje obaveze prema stečajnoj masi.


Paper and Packaging Factory Lepenka Put up for Sale for RSD 484.5 Million
The Bankruptcy Supervision Agency has advertised a new sale of the paper and packaging factory Lepenka d.o.o. from Novi Knazevac. The factory has been evaluated at RSD 484.5 million.

The factory is being sold as a legal entity, the most important property of which consists of a factory complex and six building parcels with built facilities. The lot also includes equipment, working capital and capital shares in other legal entities.

Bids may be submitted by November 15, 2021.


NIS jedini dostavio ponudu za Petrohemiju
Ministarstvo privrede u saopštenju podseća da je pozvalo 9. septembra sva zainteresovana domaća i strana pravna lica da učestvuju u postupku privatizacije modelom strateškog partnerstva dokapitalizacijom privrednog društva HIP - Petrohemija i podnesu svoje prijave za izbor strateškog investitora.
BEOGRAD - Kompanija NIS jedina je dostavila prijavu za učešće u postupku privatizacije HIP - Petrohemije, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu privrede.

Na javni poziv za izbor strateškog investitora za Akcionarsko društvo za proizvodnju petrohemijskih proizvoda, sirovina i hemikalija HIP - Petrohemija Pančevo pristigla je jedna prijava u predviđenom roku.


Kompanija NIS jedina dostavila ponudu za privatizaciju Petrohemije
Na javni poziv za izbor strateškog investitora za Akcionarsko društvo za proizvodnju petrohemijskih proizvoda, sirovina i hemikalija HIP-Petrohemija Pančevo pristigla je jedna prijava, koji je dostavila kompanija NIS, saopštlo je Ministrastvo privrede.

Ovo ministarstvo pozvalo je 9. septembra sva zainteresovana domaća i strana pravna lica da učestvuju u postupku privatizacije modelom strateškog partnerstva dokapitalizacijom privrednog društva HIP-Petrohemija i podnesu svoje prijave za izbor strateškog investitora.

Predmet javnog poziva, koji je zatvoren juče u 12 časova, bio je izbor strateškog investitora koji novčanom dokapitalizacijom subjekta privatizacije u iznosu od 150 mil EUR postaje vlasnik najviše 90% udela.

- Komisija za sprovođenje modela strateškog partnerstva, koju je imenovala Vlada Srbije, u narednim danima preduzeće aktivnosti na oceni dostavljene dokumentacije i ponude, na osnovu čega će dostaviti predlog daljih koraka Vladi na odlučivanje - navodi se.

Podsetimo, tokom protekle godine postojale su indicije da bi NIS mogao postati većinski vlasnik Petrohemije kroz izgradnju fabrike polipropilena i dokapitalizacije u visini od 150 mil EUR. Međutim, osim formiranja radnih grupa koji su razmatrali ovu mogućnost, nije se dalje odmaklo.

Još tada su ekonomisti upozoravali da je izbor strateškog partnera jedini spas za Petrohemiju jer država nema kapiceta da ovu fabriku uvede u tokove pozitivnog poslovanja, a čak su postojali i predlozi da ruski investitor preuzme čitavu fabriku.


Inflation in Serbia 5.4% – Food and Beverage Prices Record Biggest Increase
Prices of goods and services used for personal consumption in September 2021 in relation to August 2021 increased by 0.8% on average, and consumer prices in September 2021, increased by 5.7% in relation to September 2020, announced the Statistical Office of the Republic of Serbia.

In September 2021 in relation to December 2020, consumer prices increased by 5.4%, on average.

Observed by main groups according to the destination of consumption in September 2021 in relation to the previous month, increase of prices was noted in the groups Food and non-alcoholic beverages (2.3%), Restaurants and hotels (0.8%), Housing, water, electricity, gas and other fuels (0.5%).

Increase of prices was noted, also, in the groups Clothing and footwear, Furnishings, household equipment and routine maintenance of the house and Health (each by 0.4%), Alcoholic beverages and tobacco (0.2%) and in the groups Transport, Communication and Education (each by 0.1%).

Decrease of prices was noted in the group Recreation and culture (-2.4%).


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta