Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Adriatic Metals obezbedio 102 mil USD za završetak rudnika srebra i cinka u Varešu
Kompanija Adriatic Metals prikupila je dodatnih 102 mil USD potrebnih za nastavak projekta izgradnje rudnika u opštini Vareš, čime su pribavljena sva potrebna sredstva da početkom 2023. godine novi rudnik srebra i cinka počne s radom.

Naime, prije nekoliko dana ova britansko-australijska kompanija uzdrmala je Londonsku berzu kada je iznijela najveću ovogodišnju ponudu za prodaju akcija rudarske kompanije na toj berzi.

Prema pisanju lista Financial Times, ulaganja ove kompanije, teška oko 244 miliona australijskih dolara, predstavljaju najveću direktnu stranu investiciju u rudarskom sektoru u BiH.

Kako su u Adriatic Metalu objavili u srijedu na svom Twitter nalogu, već su prikupili potreban kapital za finansiranje izgradnje postrojenja i otvaranje rudnika u Varešu.

- Završili smo prikupljanje kapitala od 102 mil USD i završena je sekundarna prodaja dionica kompaniji Sandfire u ukupnom udjelu od 16,1% - navela je ova kompanija na svom nalogu.

Kako je naveo Financial Times, Adriatic metals je zajedno s Orion Equity Subscription iznio na berzu ponudu dionica vrijednu 52 mil USD. Orion će investirati i 120 mil USD za glavni zajam, te 22,5 miliona za buduće isplate tantijema.

Kako je za Nezavisne novine naveo Adnan Teletović, izvršni direktor kompanije Eastern Minning, koja je u cijelosti vlasništvo kompanije Adriatic Metals, ovakav izlazak na berzu je normalan dio procesa prikupljanja potrebnih finansijskih sredstava za nastavak realizacije projekta gradnje postrojenja i rudnika u Varešu.

- Dio tog procesa je u stvari da se finansiranje obezbijedi putem akreditiranja ili izdavanja novih dionica i obveznica, što je u ovom slučaju već urađeno - naveo je Teletović.

Dodao je da je čitav iznos od 244,5 miliona australijskih dolara obezbijeđen.

- Proces realizacije projekta otvaranja novog rudnika u Varešu je već u toku i mi očekujemo da će rudnik biti operativan najkasnije u narednih 18 mjeseci - istakao je Teletović.

Naveo je da je kompanija Sandfire, koja je bila vlasnik 16,1% dionica, iz samo njima poznatih razloga odlučila da te dionice proda, ali da je kao dioničar ušla kompanija Orion.

- Kada je riječ o veličini investicije, ona je jako bitna za BiH, posebno za općinu Vareš - rekao je Teletović, dodajući da očekuju da bi rudnik trebalo da bude u fazi proizvodnje početkom 2023. godine.

Da će otvaranje rudnika donijeti prosperitet u opštinu Vareš za Nezavisne novine potvrdio je i Zdravko Marošević, načelnik ove opštine, koji ističe da će ovo dovesti do zapošljavanja većeg broja stanovnika, te da će se zbog otvaranja rudnika širiti i turistički i drugi kapaciteti u ovoj opštini. Dodao je da se trenutno radi na infrastrukturi te da se vode pregovori sa željeznicama i sa prevoznim kućama.

- Oni planiraju da bi 2023. godine trebalo da počne eksploatacija, gdje bi onda počeli i sa zapošljavanjem što visokoobrazovanih i stručnih kadrova, što fizičke radne snage i naravno svih kooperanata koji treba da opslužuju rudnik - kazao je Marošević, dodajući da to već sada donosi ogromne benefite, kao i koncesione naknade, kao i kroz zapošljavanje te širenje turističkih i drugih kapaciteta.

Istakao je da je kompanija Adriatic Metals, s osnovanom firmom Easter Mining u BiH, prije šest godina zatražila istraživanje rudnog bogatstva u opštini Vareš.

- Eksploatacija ruda cinka, srebra i olova je vršena do osamdesetih godina od strane kompanije Energoinvest, te su oni otišli u stečaj. Sada su sve radnje istraživanja završene i radi se na pripremi otvaranja i eksploatacije rudnika, a dobili su i sve dozvole od nadležnog ministarstva rudarstva FBiH - rekao je Marošević.

Poručio je da je Vareš više od sto godina živio od eksploatacije željezne rude, a od 2023. godine ova opština počinje da živi od nove bazne industrije.

- Očekujemo da ćemo tada doživjeti i ekonomski, ali i svaki drugi prosperitet - zaključio je Marošević.


Skoda to Start Producing Trams in Kragujevac by End-Year
He said this at a meeting with the deputy mayor of Belgrade, Goran Vesic, who, at the invitation of Czech companies, has presented, in Prague, the possibilities of investments in Belgrade, Beoinfo reports.

Vesic notified the Czech hosts that the City of Belgrade “will buy 80 new trolleys and 120 trams in the next five years, so, along with the purchase of 500 natural gas buses, the first hundred of which are already being procured, this will mean the full replacement of the rolling stock of the public transport company”.

He invited Skoda to take part in the tenders that the city is to open in the upcoming months.

Vesic also visited the company EP Holding, which is interested in investing in the energy sector in Belgrade, heating plants and new facilities for the production of heating and electrical energy. EP Holding is one of the biggest European companies in this field.

At the meeting with Czech companies interested in investing in Belgrade, Vesic said that, up till then, the biggest Czech investments were made in construction and real estate.

– We are grateful to Czech companies which invest in our city, making the city better through their investments. We also invite other Czech companies from other fields to invest in Belgrade – Vesic said.


Preduzeće "Romulijana" ponuđena za 63,9 miliona dinara
Delatnost Romulijane su hoteli i sličan smeštaj, a u firma je u stečaju od marta 2016. godine.
GAMZIGRADSKA BANJA - Preduzeće Romulijana u stečaju, čija su najvažnija imovina 12 objekata u Gamzigradskoj banji, ponuđeno je na prodaju kao pravno lice po početnoj ceni od 63,9 miliona dinara, objavio je danas stečajni upravnik.

Objekti su na 5,1 hiljada kvadratnih metara, a druga prodaja Romulijane biće javnim nadmetanjem 17. novembra.


Srednji kurs dinara prema evru danas 117,5629
Dinar je prema dolaru slabiji za 1,7 posto na mesečnom i za 1,3 procenta na godišnjem nivou, a u odnosu na početak godine je u padu za 5,6 odsto.
BEOGRAD - Dinar danas prema evru vredeti približno isto kao u četvrtak i zvanični srednji kurs iznosi 117,5629 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Vrednost dinara prema evru ista je kao pre mesec i pre godinu dana i nepromenjena u odnosu na početak godine.


Nenaftni izvoz Saudijske Arabije nadmašio naftu
Saudijski izvoz robe, koji ne obuhvata naftu, porastao je za 37 procenata na 125,3 milijarde rijala (33,4 milijarde dolara) u prvoj polovini 2021. godine, izvestila je danas državna novinska agencija SPA.
RIJAD - Saudijski izvoz robe, koji ne obuhvata naftu, porastao je za 37 procenata na 125,3 milijarde rijala (33,4 milijarde dolara) u prvoj polovini 2021. godine, izvestila je danas državna novinska agencija SPA.

U informaciji saudijske agencije, koju prenosi Rojters, dodaje se da je petrohemijski izvoz Saudijske Arabije u istom periodu zabeležio rast od 44 posto na 73,6 milijardi rijala (19,6 milijardi dolara).


Đubrivo rekordno, cene pšenice, kukuruza i soje rastu
Ugovori za NPK "tri petnaestice" su zaključeni u rasponu od 62,3 do 62,9 dinara za kilogram, a NPK "tri šesnaestice" trgovan je po ceni od 64,65 din/kg bez PDV-a.
NOVI SAD - Mineralna đubriva zabeležila su ove nedelje maksimalne cene u ovoj ekonomskoj godini, a došlo je i do rasta cena soje, kukuruza i pšenice, izvestila je danas Produktna berza.

Cene veštačkih đubriva neprekidno rastu zbog potresa izazvanih skokom cena nafte i gasa na svetskom i evropskom tržištu.


Dinar-to-euro exchange rate at RSD 117.5629
The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.5629 dinars for one euro on Friday, approximately the same as on Thursday, the National Bank of Serbia said.
BELGRADE - The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.5629 dinars for one euro on Friday, approximately the same as on Thursday, the National Bank of Serbia said.

The dinar is steady against the euro m-o-m, y-o-y and relative to the beginning of the year.

The dinars indicative exchange rate against the dollar rose by 0.1 pct to 101.3561 dinars for one dollar on Thursday.

The dinar was down by 1.7 pct against the dollar m-o-m and by 1.3 pct y-o-y, declining by 5.6 pct relative to the beginning of the year.


Promet u industriji veći 32,8% u odnosu na prošlu godinu
Promet u industriji u avgustu 2021. godine veći za 32,8% u odnosu na isti mesec prethodne godine, dok je u poređenju sa prošlogodišnjim prosekom veći za 32,4%, saopštio je Republički zavod za statistiku,

Posmatrano po sektorima, u avgustu 2021. godine, u odnosu na avgust 2020. godine, u sektoru rudarstvo zabeležen je rast prometa u industriji od 158,9%, a u sektoru prerađivačka industrija rast od 31,1%.

Posmatrano po tržištima, u avgustu 2021. godine, u odnosu na isti mesec 2020. godine, promet u industriji na domaćem tržištu beleži rast od 35,5%, a na inostranom tržištu rast od 28,9%.


New Sale of Gamzigradska Banja – Romulijana Company Offered for RSD 63.9 Million
The bankruptcy supervisor has advertised the second sale of the property of the company Romulijana d.o.o. in Gamzigradska Banja

The offer consists of 12 buildings of a total area of 5,163 m2, whose initial price is RSD 63.9 million.

Let us remind that, at the previous sale, the initial price was RSD 91.4 million, but there were no interested purchasers.

The public bidding will be held on November 17, 2021.

In late 2019, the Bankruptcy Supervision Agency opened the call for bids for the service of the evaluation of the property of the company Romulijana d.o.o. Gamzigrad.

This company in bankruptcy owns, among other things, Hotel Kastrum in Gamzigradska Banja near Zajecar. The most valuable property of Romulijana consists of 12 buildings, from Hotel Kastrum to sports courts, as well as a mineral water spring near the Crni Timok river.

The total area of the Romulijana facilities is 5.1 thousand m2. The dissolution of their business and the bankruptcy proceedings have lowered the tourist attractiveness of Gamzigradska Banja, where medicinal springs have been used for 100 years.

For over four decades, the Special Hospital for Rehabilitation Gamzigrad has been operating at the spa. It is based on natural springs of thermal-mineral water, which comes from a depth of 303 meters and has a temperature of 42 degrees Celsius.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta