Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Telekom Srpske isplaćuje dividendu
Akcionarima Telekoma Srpske a.d. Banja Luka isplati će se privremena dividenda u iznosu od oko 29,2 miliona KM u novcu, odnosno 0,05941396 KM po akciji, sadržano je u predlogu za Skupštinu akcionara ove kompanije koja je zakazana za 9. decembar 2021. godine. Privremena dividenda će se isplatiti akcionarima koji taj status budu imali na dan 30.decembar 2021. godine.
Nedavno je podsetimo, na čelo Mtel-a došla Jelena Trivan.

Isplaćena privremena dividenda će biti uzeta u obzir prilikom usvajanja finansijskih izveštaja za 2021. godinu i donošenja Odluke o raspodeli dobiti za 2021. godinu.

Telekom Srpske ima ustaljenu praksu da isplaćuju privremenu dividendu, piše See biz.
Tako je ostvarenu dobit za 2020. godinu od 64.379.520,14 KM raspodelio isplatom privremene dividende akcionarima u iznosu od 16.166.764,00 KM po odluci Skupštine akcionara od 4. decembra 2020. godine, i isplatom dividende akcionarima iz preostale neraspoređene dobiti u iznosu od 48.212.756,14 KM, odnosno 0,0981163 KM po deonici po odluci od 21. juna ove godine.
Telekom Srpske je, prema nekonsolidovanom izveštaju, ostvario na polugodištu ove godine dobit od 29,19 miliona KM, za razliku od 16,16 miliona KM godinu ranije.

Neto konsolidovana dobit na nivou grupacije Mtel (uključujući pridružena društva Logosoft Sarajevo, Blicnet Banja Luka, Telrad Net Bijeljina, Elta-Kabel Doboj) bila je 28,07 miliona KM (14,47 mil KM u prvom polugodištu 2020.)


MOGLI BI OSTATI BEZ JOŠ 8 BANAKA!? Juče je jedna promenila ime
Sada je jedna banka u Srbiji promenila i ime. Oportjuniti banka ubuduće će poslovati pod nazivom "3 banka", i ovakva promena na finansijskom tržištu samo je nastavak učestalih promena među bankama u našoj zemlji.

Spajanje banaka do pre neku godinu bila je retkost na našem tržištu. Tada je u Srbiji poslovalo 47 banaka, a danas ih imamo 23. Učestalija spajanja su počela pre oko dve godine, da bi se ubrzanim tempom nastavila u prošloj i ovoj godini.

Samo u prethodnih mesec do dva dana imali smo dva spajanja na tržištu.

Prvo je Sberbanka Evropa postigla dogovor sa grupom investitora o prodaji ćerki-banaka u Istočnoj i Centralnoj Evropi. Ugovor o prodaji Sber banka je potpisala sa kompanijama AIK Banka Beograd , Gorenjska banka Kranj, i Akri Jurop Sajprus limitid.

Odmah nakon toga objavljeno je i da će se kragujevačka Direktna banka pripojiti beogradskoj Eurobanci. Na Eurobanku biće preneti celokupna imovina i obaveze Direktne banke.
I tu nije kraj, jer pre neki dan objavljeno je i da austrijska Rajfajzen international banka napušta bugarsko tržište i prodaje svoju ćerka banku EAD.

- Razlog je samo jedan. Danas ne možete biti banka, a da nemate i ne radite sve što radi i ima jedna velika banka. Praktično ne možete biti fokusirani samo na privredu ili samo na građane ili samo na poljoprivredu. Morate da radite sve, a to znači da imate i mrežu i sve ostalo što ima velika banka - kažu nam u jednoj banci i dodaju da će sigurno biti još integracija banaka u Srbiji i da se na tome već radi.

Dekan Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić napominje da su procesi integracije na srpskom bankarskom tržištu očekivani i da treba računati na dalje povezivanje banaka i ukrupnjavanje.

- Optimalan broj banaka u Srbiji je od 15 do 18. Procene pokazuju da je broj banaka u odnosu na naš broj stanovnika ali i BDP, iznad optimalnog, pa očekujem o u narednom periodu dalje integracije - ocenio je za "Blic Biznis", dekan Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić.
Naš sagovornik dodaje i da na ukrupnjavanje tržišta i sve više akvizicija među bankama, utiču i novi trendovi, odnosno primena novih informacionih tehnologija, te sve češće korišćenje internet i mobilnog bankarstva. Sve to kako kaže, smanjuje potrebu za ljudstvom, ali i bankarskom mrežom.

Podsetimo, veliki broj banaka koje su postojale početkom 2000-ih godina, u međuvremenu je kroz akvizicije ili pripajanja, promenilo i nazive i korporativne boje.

Svi se dobro sećaju Nacionalne štedionice, HVB banke, Metals banke, Credy banke, Continental banke, Novosadske banke, Niške banke, Panonske banke, Ju banke, Alfa banke, Laiki banke, Marfin banke...

Mnoge od njih su otišle u istoriju, mnoge su promenile nazive i vlasnike.


Treća prodaja čačanske firme Lexin - Na novoj licitaciji cena desetostruko niža
Stečajni upravnik čačanskog preduzeća Lexin doo oglasio je treću prodaju ovog pravnog lica po početnoj ceni od 10,7 miliona dinara, koliko iznosi i depozit za učešće u postupku prodaje.

Procenjena vrednost preduzeća iznosi 213,6 miliona dinara.

Javno nadmetanje održaće 24. decembra 2021. godine, a više detalja pogledajte OVDE.

Podsetimo, u septembru je ovo preduzeće prodavano za 42,7 miliona dinara, dok je u julu, na prvoj licitaciji nuđeno za 106,8 miliona dinara, ali nije bilo zainteresovanih kupaca.

Pretežna delatnost ovog preduzeća je eksploatacija ostalih nemetaličnih ruda i minerala.


Gasprom će pokriti trećinu rasta svetske potrošnje gasa
Gasprom je povećao proizvodnju prirodnog gasa za 15,2% ili za 58,8 milijardi kubnih metara tokom deset i po meseci ove godine u odnosu na isti period 2020, što će pokriti više od trećine rastuće svetske potrošnje gasa, saopštio je ruski gasni holding.

- Više od trećine svetskog postupnog rasta potrošnje gasa biće pokriveno Gaspromovim povećanjem proizvodnje. Dakle, kompanija ne samo da podupire pouzdano poslovanje ruskog sektora goriva i energije, već daje i značajan doprinos razvoju globalnog energetskog tržišta - saopštila je kompanija, prenosi TASS.

Prema preliminarnim podacima, potrošnja prirodnog gasa u svetu će porasti za 150 milijardi kubnih metara na ukupno 4,2 biliona kubnih metara. Najveći rast tražnje beleži se u Rusiji, Kini i Evropi, glavnim Gaspromovim tržištima.

Ruski gasni div je takođe saopštio da ne planira proizvodnju gasa iz škriljaca koja, kako ističe, negativno utiče na životnu sredinu, budući da raspolaže dokazanim rezervama gasa na konvencionalnim nalazištima.

Gas iz škriljaca, koji se proizvodi korišćenjem metode hidrauličkog lomljenja stena, steći će status kontaminiranog izvora energije kako bude rastao značaj ekološke agende, smatraju u Gaspromu.


Dinar-to-euro exchange rate at RSD 117.5840
The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.5840 dinars for one euro on Wednesday, approximately the same as on Tuesday, the National Bank of Serbia said.
BELGRADE - The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.5840 dinars for one euro on Wednesday, approximately the same as on Tuesday, the National Bank of Serbia said.

The dinar is steady against the euro m-o-m, y-o-y and relative to the beginning of the year.

The dinars indicative exchange rate against the dollar was up by 0.1 pct to 104.5191 dinars for one dollar on Tuesday.

The dinar was down by 3.3 pct against the dollar m-o-m and by 5.1 pct y-o-y, declining by 8.5 pct relative to the beginning of the year.


Cena gasa ponovo iznad 1.080 dolara
Ukupan rast cene gasa u Evropi u odnosu na zatvaranje trgovanja u utorak iznosi 2,0 procenta, dodaje ruska agencija.
LONDON - Cena gasa u Evropi je tokom današnjeg trgovanja ponovo porasla iznad 1080 dolara za 1.000 kubnih metara, prema podacima s londonske ICE berze.

Cena gasnih fjučersa za isporuke u decembru ugovarana je na holandskom TTF čvorištu na nivou od 1.082 dolara za 1.000 kubnih metara, što je 93 evra za MWh po trenutnom kursu evra prema dolaru, prenosi agencija Tass.


Coca-Cola kupuje srpskog proizvođača vode Duboka
Kompanija Allied Beverages Adriatic iz Zemuna (ABA), vlasnik brenda flaširane vode Rosa i ćerka firma američke kompanije Barlan Inc koju kontorliše The Coca-Cola Company, namerava da preuzme firmu Anđelković al iz Beograda, koja proizvodi mineralne vode Duboka i Deep, pokazuje prijava koncentracije Konkurentskom veću BiH, prenosi Indikator.ba.

Allied Beverages Adriatic sklopila je 13. jula 2021. ugovor o kupovini udela kompanije Anđelković al, pa će ona nakon završetka transkacije biti pod indirektnom kontrolom kompanije Coca-Cola preko njenih povezanih kompanija Barlan Inc. i The Coca-Cola Export Corporation.

ABA je vlasnik žiga Rosa i nosilac poslovanja u Srbiji u sklopu kojeg se flašira negazirana prirodna izvorska vodu i plasira na tržište Srbije, Bosne i Hercegovine, kao i na druga tržišta, dok je kompanija Anđelković al u aluminijumskom poslu i proizvodi ploče, listove, cevi i profile od plastike u proizvodnom pogonu u Staroj Pazovi.

Međutim, od 2017. godine, kada je kupila punionicu vode u Neresnici kod Kučeva, proizvodi i negaziranu i gaziranu prirodnu mineralnu vodu koja izvire na obroncima Homoljskih planina, pod brendovima Duboka i Deep.

Početkom ove godine, a s ciljem prodaje poslovanja s vodom, Anđelković je pokrenuo podelu kompanije na dve nezavisne kompanije tako da je izdvojio kompanije koje će nastaviti da se bave aluminijumskim poslom, dok je u ostatku kompanije koji je namenjen prodaji ostao posao s prirodnom mineralnom vodom, s povezanom imovinom i zaposlenicima. Anđelković nema povezanih firmi u Bosni i Hercegovini.

Konkurentsko veće BiH zaključilo da u ovom slučaju nije postojala obveza prijave koncentracije, pa je odbacilo prijavu kompanije Allied Beverages Adriatic, prenosi Poslovni.hr.


Russians to Take Over Petrohemija Pancevo
The president of Serbia, Aleksandar Vucic, has stated that it has been agreed for “Russians to take over Petrohemija”.

– This is big and important news for Petrohemija employees – Vucic said and pointed out that the company would finally no longer depend on conjecture, whereby, for example, there are two good years, like now, followed by three disastrous years.

– It all depends on primary petrol. Petrohemija uses primary petrol at 90%, and 10% of its operating costs is the price of gas, and the only ones we could essentially make this kind of agreement with are the Russians – Vucic said and added that the agreement with the Russians had been reached after many years and much effort
Let us remind that, in late October, the state secretary at the Ministry of Economy, Dragan Stevanovic, stated that the negotiations with NIS on the takeover of Petrohemija Pancevo had officially begun and that NIS, as part of its offer, had already accepted the planned items in the strategic partnership agreement.


Rusi preuzimaju pančevačku Petrohemiju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je dogovoreno da "Rusi preuzmu Petrohemiju".

- To je velika i važna vest za radnike Petrohemije - rekao je Vučić i istakao da Petrohemija konačno neće zavisiti od konjukture, tako da, na primer, dve godine sve bude dobro kao sada, pa da onda tri godine bude katastrofa.

- Sve zavisi od primarnog benzina. Petrohemija koristi primarni benzin 90%, a 10% u troškovima poslovanja je cena gasa i jedino sa kim smo mogli da napravimo suštinski ovakav sporazum su Rusi - naveo je Vučić i dodao da je taj dogovor sa Rusima postignut posle mnogo godina i muka.

Podsetimo, krajem oktobra državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović izjavio je da su i zvanično započeti pregovori sa NIS-om za preuzimanje pančevačke Petrohemije, kao i da je NIS u svojoj ponudi već prihvatio predviđene stavke u ugovoru o strateškom partnerstvu.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta